Βρείτε τα με τους Ευρωπαίους, εμείς δεν έχουμε «διάλογο» με την ελληνική κυβέρνηση, η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα. Οι φράσεις αυτές περιγράφουν τον χθεσινό Πολ Τόμσεν ο οποίος σε τίποτα δεν θύμιζε τον παλιό «σκληρό» του ΔΝΤ.

 Το Ταμείο εξακολουθεί να θεωρεί τις περικοπές συντάξεων και αφορολογήτου «καλές και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα όπως είπε χθες ο Τόμσεν, αλλά σε βραχυχρόνιο ορίζοντα ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ δήλωσε επί της ουσίας αναρμόδιος να τοποθετηθεί για τον δημοσιονομικό χώρο του 2019 και αν τελικά χρειάζεται να κοπούν ή όχι οι συντάξεις.

«Δεν μπορώ να προσδιορίσω τον δημοσιονομικό χώρο του 2019, γιατί δεν είμαστε σε διάλογο για αυτό» ανέφερε σε ερώτηση αναφορικά με τα προνομοθετημένα μέτρα των περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο τη διετία 2019-20 και τα περιθώρια μη εφαρμογής τους.  «Δεν είμαστε σε θέση να έχουμε γνώμη για βραχυχρόνια θέματα…» πρόσθεσε.

Παρεμφερής ήταν η απάντησή του και όταν ρωτήθηκε αναφορικά με το ενδεχόμενο οι ελληνικές τράπεζες να χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια, ένα άλλο παλαιό «ευαγγέλιο» του ΔΝΤ.

 «Δεν εμπλεκόμαστε στον διάλογο», επανέλαβε. Πρόσθεσε απλά πως υπάρχουν προκλήσεις με τα κόκκινα δάνεια και την αναβαλλόμενη φορολογία και είναι σημαντικό οι ρυθμιστικές Αρχές να έχουν στρατηγική για την εκκαθάριση των ισολογισμών. Σε αυτές τις διατυπώσεις περιορίστηκαν οι αναφορές του στο θέμα Ελλάδα. Η αλλαγή της ρητορικής από την πλευρά του Ταμείου αφενός σχετίζεται με τον συμβουλευτικό ρόλο που έχει στην ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία. Αφετέρου όμως, ο ιταλικός κίνδυνος πρόκλησης μιας νέας κρίσης χρέους στην ευρωζώνη έχει κάνει όλους τους εμπλεκόμενους σε κάθε πτυχή της υπόθεσης πολύ προσεκτικούς στις τοποθετήσεις τους, με στόχο να σβήσουν παρά να ανάψουν ενδεχόμενες νέες φωτιές.

Νωρίτερα άλλωστε, στο στόχαστρο των επισημάνσεων του Τόμσεν είχε βρεθεί η Ιταλία. Το ΔΝΤ υποδεικνύει μεταρρυθμίσεις αντί της επεκτατικής πολιτικής που προωθεί η ιταλική κυβέρνηση προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη και να μπει σε τροχιά συρρίκνωσης το χρέος. Οι συστάσεις θυμίζουν έντονα την αρχή της ελληνικής περιπέτειας, η Ιταλία όμως έχει ήδη φανεί πως δεν μοιάζει καθόλου με την ελληνική περίπτωση. Είναι, όπως εκτιμούν αναλυτές, πολύ μεγάλη είτε για να διασωθεί είτε για να αφεθεί να χρεοκοπήσει.

Κίτρινη κάρτα για Ιταλία. Ο κύκλος της διαφωνίας ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Ρώμη διευρύνθηκε χθες με τη δημοσιοποίηση των φθινοπωρινών προβλέψεων της Κομισιόν.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ιταλία δεν θα είναι καν 2,4% του ΑΕΠ που προβλέπει η ιταλική κυβέρνηση, αλλά θα αγγίξει το 2,9% του ΑΕΠ το 2019 πριν εκτιναχθεί στο 3,1% του ΑΕΠ το 2020, εκτιμούν οι Βρυξέλλες.

 Η Κομισιόν έχει ζητήσει από την Ιταλία να υποβάλει διορθωμένο προϋπολογισμό έως τις 13 Οκτωβρίου, με τη Ρώμη να μη δείχνει καμία διάθεση συμβιβασμού σε χαμηλότερα ελλείμματα. Ο υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία μάλιστα, εξέφρασε δυσαρέσκεια για τις προβλέψεις της Κομισιόν σημειώνοντας πως προέρχονται από ανακριβή και ελλιπή στοιχεία. «Λυπούμαστε που καταγράφεται αυτό το τεχνικό ολίσθημα από την πλευρά της Κομισιόν, το οποίο δεν θα επηρεάσει τη συνέχιση του εποικοδομητικού διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» είπε.

Κομισιόν και ΔΝΤ εκτιμούν πως ο ρυθμός ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας κατεβάζει στροφές περίπου 1% (από 0,9% έως και 1,1%) τη διετία 2019-20 και ζητούν μεταρρυθμίσεις, μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και λήψη μέτρων που θα επαναφέρουν το δημόσιο χρέος (130% του ΑΕΠ) σε πτωτική τροχιά.

Αισιόδοξες προβλέψεις. Στο μέτωπο των προβλέψεων για την ελληνική οικονομία, το ΔΝΤ εμφανίζεται ίσως για πρώτη φορά πιο αισιόδοξο από την Κομισιόν, με οριακή υστέρηση των προβλέψεων για το ΑΕΠ σε σχέση με τις αντίστοιχες του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών. Ο πήχης της ανάπτυξης μπαίνει στο 2,4% (2,5% προβλέπει το υπουργείο), ενώ η Κομισιόν εκτιμά πως με κομμένες συντάξεις και προνομοθετημένα αντίμετρα η ανάπτυξη θα κατεβάσει στροφές στο 2%. Στο εναλλακτικό υπό συζήτηση δημοσιονομικό πακέτο μέτρων, χωρίς περικοπή συντάξεων και λιγότερα από τα προνομοθετημένα θετικά μέτρα και πάλι η Κομισιόν βάζει τον πήχη χαμηλότερα, στο 2,3%.

Πέρυσι τέτοια εποχή το ΔΝΤ προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 1,8% για το 2019, αλλά ήδη από τον Οκτώβριο έχει αναθεωρήσει στο 2,4%. Ανοδικά αναθεωρημένες είναι άλλωστε και οι προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2020 στο 2,2% (από 1,8%), ενώ για φέτος ο πήχης μπαίνει στο 2%.

Στην έκθεση καταγράφονται ορισμένα από τα σημάδια που άφησε πίσω της η κρίση. Ξεχωρίζει η χειρότερη θέση της Ελλάδας μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών κρατών όσον αφορά τον δείκτη τιμών κατοικιών. Ο συγκεκριμένος δείκτης είναι οριακά υψηλότερος των 60 μονάδων λαμβάνοντας ως σημείο αναφοράς το 100, το 2010.