Οδεύοντας σιγά σιγά προς τη λήξη του, με την απονομή των βραβείων να ακολουθεί την ερχόμενη Κυριακή στο Ολύμπιον, το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αφήνει πίσω του θετικές εντυπώσεις. Ο καιρός ήταν βολικός, το πρόγραμμα σχετικά καλό, η κίνηση στις αίθουσες παραπάνω από ικανοποιητική – σημειώθηκε μάλιστα αύξηση 8% των θεατών σε σχέση με πέρυσι. Στοιχεία ενός φεστιβάλ που δείχνει συμμαζεμένο, οικονομικό, λειτουργικό. Τελικά, ίσως το μόνο που του λείπει πλέον είναι το πάθος κάποιων παλαιότερων εποχών, όταν οι επισκέπτες ήταν περισσότεροι, οι συζητήσεις εντονότερες, η ανθρώπινη ζύμωση πηγαία. Αλλά τότε ήταν και πιο πολλά τα χρήματα που μπορούσαν να ξοδευτούν για να έρθει όλος αυτός ο κόσμος.

ΜΗΤΕΡΑ – ΓΙΟΣ. Ενας από τους τελευταίους επισκέπτες του Φεστιβάλ ήταν ο ελληνικής καταγωγής γάλλος σκηνοθέτης Ρομέν Γαβράς, ο οποίος ήρθε στη Θεσσαλονίκη για την πανελλήνια πρεμιέρα της νέας ταινίας του, «Ο κόσμος σού ανήκει». «Είναι τελικά μια ταινία για τη μαμά μου, μεταμφιεσμένη σε ένα gangster φιλμ» είπε ο σκηνοθέτης για την ταινία, αναφερόμενος στη μητέρα του, Μισέλ Γαβράς (πατέρας του ως γνωστόν είναι ο διεθνής σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς) και στη σχέση μητέρας – γιου που είναι ο κορμός της ιστορίας του. «Οτιδήποτε κάνεις προέρχεται από πράγματα που έχεις ήδη δει κάποια στιγμή».

Χαρακτήρας εξωστρεφής και χιουμοριστικός, ο Ρομέν Γαβράς εκτός από το ότι αποκάλεσε τον εαυτό του τεμπέλη, είπε ότι βρίσκει πολύ δύσκολη τη διαδικασία του να κάνεις μια ταινία. Το είπε διότι η αμέσως προηγούμενη ταινία του, «Our Day Will Come», είναι παραγωγή του 2010. «Μετά το προηγούμενο φιλμ μου, ξεκίνησα ένα πρότζεκτ που τελικά αποδείχτηκε πολύ μεγαλεπήβολο και τρελό για να γυριστεί κι έτσι έχασα αρκετό χρόνο». Ενδιαμέσως γύριζα βιντεοκλίπ και διαφημιστικά σποτ, στα οποία αφιέρωσα αρκετό χρόνο» τόνισε. Αναφερόμενος στα διαφημιστικά σποτ είπε ότι μπορεί μεν να απαιτούν πολύ χρόνο, αλλά συγχρόνως δίνουν τη δυνατότητα στον δημιουργό τους να πειραματιστεί με νέα πράγματα. «Με κάποια από τα χρήματα που έβγαλα από αυτές τις δουλειές μπόρεσα να εξασφαλίσω τα δικαιώματα για τη μουσική που χρησιμοποιώ στη νέα μου ταινία, καθώς το σάουντρακ περιλαμβάνει πολύ γνωστά γαλλικά ποπ τραγούδια» πρόσθεσε ο Γαβράς για την ταινία του, στην οποία πρωταγωνιστούν δύο μεγάλα ονόματα του γαλλικού κινηματογράφου, ο Βενσάν Κασέλ και η Ιζαμπέλ Ατζανί (θα την δούμε αργότερα στις ελληνικές αίθουσες). «Οταν ο Βενσάν Κασέλ ή η Ιζαμπέλ Ατζανί αντικρίζουν νεαρούς και “πεινασμένους” ηθοποιούς, θα είναι και οι ίδιοι λιγότερο τεμπέληδες. Το ίδιο ισχύει και από την πλευρά των λιγότερο γνωστών ηθοποιών. Θα προσπαθούν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να εντυπωσιάσουν» δήλωσε για τους ηθοποιούς του.