Ο Σίριλ Σερεμπρένικοφ, ένας από τους πιο τολμηρούς και σημαντικούς σκηνοθέτες της Ρωσίας, βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου στη Μόσχα καθώς δικάζεται για οικονομικό σκάνδαλο υπεξαίρεσης 133 εκατομμυρίων ρουβλίων (περίπου 2 εκατ. δολάρια) από τον κρατικό προϋπολογισμό ενός πρωτοποριακού θεατρικού φεστιβάλ.

Ο Σερεμπρένικοφ και οι τρεις συγκατηγορούμενοι δήλωσαν αθώοι. «Ποτέ δεν έκλεψα τίποτα από κανέναν και ποτέ δεν οργάνωσα κάποια συμμορία πέρα από τον σχηματισμό θεατρικής ομάδας», δήλωσε στο δικαστήριο ο σκηνοθέτης. Αν και οι κατηγορίες αφορούν ένα φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, η καλλιτεχνική κοινότητα της Ρωσίας θεωρεί ότι αυτή η δίκη είναι ένας τρόπος ώστε η κυβέρνηση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να ποδηγετήσει τον κόσμο της τέχνης στη Ρωσία.

Ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Κέντρου Γκόγκολ, ο Σερεμπρένικοφ αναβίωσε το μικρό θέατρο της Μόσχας όπου εξώθησε τα όρια με ό,τι ανέβασε στη σκηνή. Εκτός από τις λεπτές αποχρώσεις κριτικής του για τον Πούτιν, οι παραγωγές του εμφάνιζαν συχνά γυμνότητα και σαδομαζοχιστικές υπόνοιες που έρχονταν σε αντίθεση με την εικόνα της οικογενειακής αξίας της Ρωσίας που ο επιθυμεί να προβάλλει για τη χώρα του ο Πούτιν.