Ολα τα λεφτά της στο θέμα των αναδρομικών και των 10.000 προσλήψεων βάζει η κυβέρνηση και προσπαθεί με επικοινωνιακή και πολιτική αντεπίθεση, με τον Αλέξη Τσίπρα στην πρώτη γραμμή, να αλλάξει το κλίμα. Η κυβέρνηση, όπως καταγράφεται και από τις χθεσινές διαδοχικές παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού, από το βήμα της Βουλής και την τηλεοπτική συνέντευξή του (στον Alpha), επιδιώκει να αξιοποιήσει στο έπακρο τόσο την επιστροφή των αναδρομικών όσο και τις 10.000 θέσεις για προσλήψεις που ανοίγουν στον δημόσιο τομέα με την έξοδο των κληρικών, εφόσον υλοποιηθεί η συμφωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Μόνο που ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δέχεται ένα ισχυρό πλήγμα από τους ίδιους τους κλάδους στους οποίους απευθύνεται, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι οι αρχικές προσδοκίες τους διαψεύδονται, καθώς τα αναδρομικά είναι «κουρεμένα». Οι δικαιούχοι των αναδρομικών, μάλιστα, προαναγγέλλουν και νέες προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τα έτη 2017 και 2018 που δεν καλύπτονται από την τροπολογία που έτυχε χθες διακομματικής στήριξης στη Βουλή.
Την ίδια ώρα που η Κομισιόν προειδοποιεί την κυβέρνηση για κινδύνους από το μπαράζ παροχολογίας, ο Αλέξης Τσίπρας βγαίνει προσωπικά μπροστά, ανεξάρτητα από τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, για να εκμεταλλευθεί την επιστροφή των αναδρομικών στους κλάδους με ειδικά μισθολόγια, ενώ για προεκλογικούς λόγους προέβαλε με έμφαση και την προοπτική των 10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο, που θα προκηρυχθούν – όπως είπε – το 2019. Επί της ουσίας, έταξε προσλήψεις που θα κληθεί να εκπληρώσει από το 2020 η επόμενη κυβέρνηση.
«Αντί να κάτσουν ήρεμα και ήσυχα και να πουν μπράβο, τα καταφέρατε, κάνουν και κριτική» είπε σε ειρωνικούς τόνους ο Πρωθυπουργός για την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ανήγγειλε ότι τα θετικά μέτρα μέσω του προϋπολογισμού θα υπερβαίνουν τις αρχικές προβλέψεις και θα ανέλθουν σε 900 εκατ. ευρώ, χωρίς παράλληλα να υπάρξουν περικοπές στις συντάξεις.
Καμπανάκι από την ΕΕ. Σε μια χρονική στιγμή, ωστόσο, που η κυβέρνηση παίζει δυναμικά το παιχνίδι των αναδρομικών, των προσλήψεων και της νομοθέτησης των εξαγγελιών της ΔΕΘ, ήρθε το μήνυμα από την Κομισιόν για το δημοσιονομικό ρίσκο, που εγκυμονούν πολιτικές παροχών, αλλά και οι εν εξελίξει δικαστικές υποθέσεις για τα αναδρομικά προς τους συνταξιούχους.
Η έκθεση, που δημοσιεύτηκε χθες με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν, κάνει σαφή αναφορά στον κίνδυνο «μερικής ανάκλησης παλαιότερων μεταρρυθμίσεων και αύξηση των δημοσιονομικών οφειλών» εξαιτίας των συνεχιζόμενων δικαστικών υποθέσεων. Παράλληλα, προειδοποιεί για τις «νέες πολιτικές πρωτοβουλίες, που επηρεάζουν το μισθολογικό κόστος» και ενδέχεται να ασκήσουν περαιτέρω δημοσιονομικές πιέσεις, ενώ αναθεωρεί προς τα κάτω επενδύσεις και βλέπει απόκλιση προς το χειρότερο του δημοσίου χρέους.
Ενδεικτική της ανησυχίας, που επικρατεί, ήταν η στάση του αρμόδιου επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος παρότι ερωτήθηκε επανειλημμένως για το αν έχει συμπεριληφθεί στις προβλέψεις της Κομισιόν το κόστος από την ακύρωση των περικοπών των συντάξεων του 2012, απέφυγε να απαντήσει ευθέως και απλά τόνισε ότι οι προβλέψεις βασίζονται στο ότι «δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή πολιτικών».
Η ανάπτυξη. Επίσης αρνητικό μήνυμα ήταν η πρόβλεψη για ανάπτυξη σε χαμηλότερα επίπεδα, αλλά και αρκετά χαμηλότερα από αυτές της ελληνικής κυβέρνησης. Ετσι, προβλέπει ανάπτυξη στο 2% φέτος, το 2019 και το 2020. Αντίθετα, η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη 2,5% για το 2019.
Σε μια προσπάθεια, πάντως, να στηρίξει τις διαπραγματεύσεις, που γίνονται μεταξύ Κομισιόν και ελληνικής κυβέρνησης με στόχο μια αποδεκτή λύση, που θα επιτρέπει αφενός να μην περικοπούν οι συντάξεις, αλλά και να εφαρμοστούν κάποια μέτρα από το πακέτο Τσίπρα, ο Μοσκοβισί δήλωσε ότι η πρόβλεψη της ανάπτυξης μπορεί να αναθεωρηθεί προς τα πάνω, ακόμη και στο 2,3% του ΑΕΠ. Τόνισε, όμως, στέλνοντας, εμμέσως μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση, ότι θα πρέπει σε αυτή την περίπτωση τα μέτρα που θα υιοθετηθούν από τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Κομισιόν και κυβέρνησης να συμβάλουν σε περαιτέρω ανάπτυξη.
Οι διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και η δημοσιονομική διαφορά από 0,4% του ΑΕΠ, που έβλεπε αρχικά η Κομισιόν σε περίπτωση μη περικοπής συντάξεων και εφαρμογής του πακέτου Τσίπρα έχει ήδη μειωθεί σημαντικά. Μάλιστα, δεν αποκλείεται οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία εντός των επόμενων ημερών. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν για το 2019 το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να φτάσει το 3,9% του ΑΕΠ έναντι 4,2% που προέβλεπε το προσχέδιο που κατέθεσε στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση.