Εθνοτικά κριτήρια χρησιμοποιούσε η Παρί Σεν Ζερμέν στην επιλογή των παιδιών που θα ενέτασσε στις ακαδημίες της, αποκαλύπτουν τα Football Leaks. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, από το 2013 μέχρι την άνοιξη του 2018 η γαλλική ομάδα είχε εντάξει στα κριτήρια της επιλογής της για τους παίκτες τις εθνοτικές διακρίσεις.

Αυτή ήταν η αιτία να απορριφθεί τουλάχιστον ένας νεαρός ποδοσφαιριστής παρά τις θετικές εκθέσεις των σκάουτ!

Στην επίμαχη πενταετία στις κάρτες αξιολόγησης των νεαρών παικτών συμπεριλαμβανόταν η ένδειξη «καταγωγή» με τέσσερις επιλογές: «Γαλλία», «Μάγρεμπ», «Δυτικές Ινδίες» και «Αφρικανοί».

Στη Γαλλία ο νόμος απαγορεύει τη «συλλογή ή ανάλυση των προσωπικών στοιχείων που άμεσα ή έμμεσα αναφέρονται στην εθνότητα ή τη φυλετική προέλευση των πολιτών» και το αδίκημα τιμωρείται με πέντε χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 300.000 ευρώ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ποδοσφαιριστή Γιαν Γκμπόχο που αγωνιζόταν ως μέσος στην Κ-13 της Ρουέν τον Νοέμβριο του 2013 και σήμερα ανήκει στη Ρεν. Ο υπεύθυνος σκάουτ της Παρί για τη Νορμανδία Σερζέ Φουρνιέ είχε εντοπίσει τον μικρό και τον αξιολόγησε με 2+ που θεωρείται ο μεγαλύτερος βαθμός, σημειώνοντας στην κάρτα «μαύρος Αφρικανός». Με 1 αξιολογεί μόνο ταλέντα όπως ο Εμπαπέ.

Σύμφωνα με τον Φουρνιέ, είχε σημειώσει πως ο παίκτης καταγόταν από τις Δυτικές Ινδίες «γιατί η Παρί δεν ήθελε να εντάσσουμε παίκτες γεννημένους στην Αφρική, επειδή ποτέ δεν είσαι σίγουρος για την ημερομηνία γέννησής τους».

Σε μια συνάντηση που έγινε στις 14 Μαρτίου 2014 για να συζητηθεί το θέμα της απόκτησης του Γκμπόχο, ο τότε διευθυντής των σκάουτ της Παρί, Μαρκ Βέστερλοπ, φέρεται ότι είπε: «Υπάρχει πρόβλημα με τον προσανατολισμό του συλλόγου, χρειάζεται ισορροπία στη μείξη, υπάρχουν ήδη πολλοί στην Παρί από τις Δυτικές Ινδίες και την Αφρική».

Σύμφωνα με τον Σερζέ Φουρνιέ, ο ορισμός «Γάλλος» χρησιμοποιείτο αποκλειστικά για λευκούς παίκτες, αφού όλοι έτσι κι αλλιώς είχαν γαλλική υπηκοότητα.

Εκπρόσωπος της Παρί δήλωσε πως ξεκίνησε έρευνα πριν από τρεις εβδομάδες μετά τις νέες αποκαλύψεις, ωστόσο αμφισβητεί πως καταγραφόταν η προέλευση των παικτών μέχρι φέτος.

«Μιλάμε για ένα μόνο τμήμα σκάουτ, με τον διευθυντή να δημιουργεί αυτό το θέμα εν αγνοία μας από το 2013 μέχρι το 2017. Ολοι αυτοί έχουν φύγει από τον σύλλογο», υπογράμμισε. Και πρόσθεσε: «Σήμερα η Παρί δέχεται παίκτες με μοναδικά κριτήρια τις ικανότητες και τη συμπεριφορά τους στην κοινωνία».

Η απάντηση της Παρί ΣΖ

Εκπρόσωπος της Παρί δήλωσε πως ξεκίνησε έρευνα πριν από τρεις εβδομάδες μετά τις νέες αποκαλύψεις, ωστόσο αμφισβητεί ότι καταγραφόταν η προέλευση των παικτών μέχρι φέτος, κάνοντας λόγο για μεμονωμένο περιστατικό.