Πάρτι. Μια ευρωπαϊκή βραδιά μαγική και ονειρεμένη, την οποία οι Ελληνες του Θρύλου μετέτρεψαν σε ερυθρόλευκο… γλέντι, προσφέροντας τα πάντα στο κοινό τους. Ωραίο ποδόσφαιρο, ρυθμό, ευκαιρίες. Και βέβαια ένα τσουβάλι γκολ σε μια εμφατική νίκη από εκείνες που το τελικό σκορ μάλλον τα λέει όλα. Τι παραπάνω άλλωστε να πεις από το: Ολυμπιακός – Ντουντελάνζ 5-1. Το διαβάζεις και… χορταίνουν τα μάτια σου, όπως χόρτασαν από την εικόνα της ομάδας του Μαρτίνς σε αυτή την ενενηντάλεπτη παράσταση.

Στην παρτίδα που το φινάλε της ανέβασε την παρέα του Κώστα Φορτούνη (2 γκολ, 1 ασίστ σε 55′) στους 7 βαθμούς και που βεβαίως τους έβαλε για τα καλά πια στο κόλπο για την πρόκριση. Σε μια πρόκριση που τη βραδιά της κλήρωσης έμοιαζε με όνειρο απατηλό. Πλέον όμως και η Μπέτις (8 β.) και η Μίλαν (7 β.) που χθες μοιράστηκαν τα πάντα στη Σεβίλλη (1-1) ξέρουν ότι δεν είναι μόνοι τους σε αυτό το κόλπο. Ο Ολυμπιακός πάει στην Ανδαλουσία την επόμενη αγωνιστική και στον επίλογο υποδέχεται τους Ιταλούς στο Φάληρο. Θέλει ακόμη 4 βαθμούς. Μπορεί όμως να φτάσουν και οι 3. Το σίγουρο είναι ότι παραμένει στην κουβέντα ώς το φινάλε. Και πλέον όλα γίνονται!

Με γκάζια

Βήμα βήμα όμως. Και βέβαια μια απαραίτητη στάση στο χθεσινό ξεφάντωμα. Σε μια πεντάρα που έφτιαξε για τα καλά την ατμόσφαιρα. Σε μια παράσταση με αρχή, μέση και τέλος. Οι Ερυθρόλευκοι ξεκίνησαν με άγριες διαθέσεις και τα φρένα σπασμένα, ώστε να καθαρίσουν μια ώρα αρχύτερα τη χθεσινή τους αποστολή. Με διάθεση για πίεση ψηλά, με πολύ παιχνίδι χωρίς την μπάλα και έναν ρυθμό που ομολογουμένως τους έδινε μια όψη «φοβιστική». Σε τέτοιο βαθμό που την Ντουντελάνζ (που σε σχέση με το πρώτο ματς εγκατέλειψε το σχήμα με τους τρεις κεντρικούς αμυντικούς και γύρισε τη διάταξη της σε 4-4-2) λες και την… έπιασε η θάλασσα του Πειραιά και παραπατούσε. Ναι, απλά δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν οι φιλοξενούμενοι στα γκάζια της ομάδας του Πέδρο Μαρτίνς. Ξαφνικά το δυσκολοκατάβλητο σύνολο του Τοπμέλερ που έβαλε δύσκολα σε Μίλαν και Μπέτις έμοιαζε με παιχνιδάκι στο Καραϊσκάκης.

Πολυβόλο

Κάπως έτσι λοιπόν τα πάντα έμοιαζαν να είναι θέμα χρόνου, σε ένα μονότερμα… δίχως λόγια. Και έτσι ακριβώς συνέβη. Μια καταιγίδα από γκολ για τον Ολυμπιακό. Το 1-0 με τακουνιά του Βασίλη Τοροσίδη (6΄) που όπως και στο Λουξεμβούργο άνοιξε τον χορό των γκολ. Το 2-0 από τον Κώστα Φορτούνη (15΄). Το 3-0 με ένα καταπληκτικό γυριστό του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου (26΄). Το 4-0 ξανά ο Κώστας Φορτούνης (36΄) που εν τω μεταξύ είχε φτιάξει το 3-0 για τον κολλητό του φίλο, Λάζαρο. Μια ραψωδία για πολυβόλα σε ένα ημίχρονο που πραγματικά το σκορ μπορούσε να σκαρφαλώσει ακόμη ψηλότερα αν αναλογιστεί κανείς πως και πάλι χάθηκαν κλασικές ευκαιρίες (Ποντένσε 5΄, Φετφατζίδης 35΄). Αν δεν ήταν και ο τραυματισμός του Ναουέλ (στο 34΄ έδωσε τη θέση του στον Φέτφα) θα ήταν το τέλειο ημίχρονο για τους Ερυθρολεύκους, που ολοκλήρωσαν τη μισή διαδρομή με 10 τελικές. Η Ντουντελάνζ στα πρώτα τρία ματς του ομίλου δέχθηκε έξι γκολ. Σε ένα ημίχρονο στο Φάληρο «έφαγε» μια ξεγυρισμένη τεσσάρα και πρέπει να νιώθει και ικανοποιημένη.

Dοuble – double

Ο Ολυμπιακός μπήκε με όρεξη και στο δεύτερο ημίχρονο, όπως επιβεβαιώνουν δύο ακόμη πολύ καλές ευκαιρίες (Ποντένσε 46΄, Νάτχο 52΄) που συνόδευσαν την επιστροφή του στον αγωνιστικό χώρο. Με δεδομένο όμως ότι την Κυριακή υπάρχει το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό την Κυριακή, ο Πέδρο Μαρτίνς σύντομα μπήκε σε μια διαδικασία διαχείρισης. Κάπως έτσι ο Πορτογάλος αποφάσισε να αποσύρει γρήγορα τον Κώστα Φορτούνη (55΄) που δεδομένα ήταν το πρόσωπο της βραδιάς. Η χθεσινή του εμφάνιση ήταν η 16η της σεζόν και ήδη στο οπλοστάσιό του συναντά κανείς 6 γκολ και 6 ασίστ. Με δύο λόγια; Στο γνωστό μονοπάτι για μια ακόμη σεζόν με double – double στις δύο πιο χαρακτηριστικές στατιστικές «κατηγορίες» για μέσο – επιθετικό. Στη θέση του πέρασε ο Αχμεντ Χασάν και η προσθήκη του Αιγυπτίου έφερε μια σειρά από αλλαγές στις θέσεις των Ερυθρολεύκων. Ο Λάζαρος που ξεκίνησε ως σέντερ φορ πήγε στις πτέρυγες και ο Φετφατζίδης πήρε θέση στον άξονα. Εκεί που σύντομα (62΄) προστέθηκε και ο Γιάγια Τουρέ αντί του Μπίρμπας Νάτχο, ο οποίος πρόσθεσε μια ακόμη πολύ ποιοτική εμφάνιση στο… βιογραφικό του.

Επίλογος με Χασάν

Οι πολλές αλλαγές εννοείται πως άλλαξαν αρκετά τον ρυθμό του ματς που πλέον είχε ούτως ή άλλως διαδικαστικό χαρακτήρα. Ο Ολυμπιακός απείλησε για μια ακόμη φορά με τον Σισέ (60΄), άλλη μια με τον Ποντένσε (64΄), ενώ γκολ έψαξε και ο Καμαρά (67′). Αντί να προκύψει όμως το 5-0, ήρθε από το… πουθενά το 4-1. Το σημάδι της τιμής για τη Ντουντελάνζ με τον Σινάνι (69′). Μη φανταστεί κανείς βεβαίως ότι οι φιλοξενούμενοι βρήκαν έστω ένα… λεπτό ευτυχίας. Γιατί δεν πρόλαβαν να φύγουν ούτε από τη «σέντρα». Με την πρώτη της επίθεση η ομάδα του Μαρτίνς έκανε το 5-1 σε μια φάση που Ποντένσε και Τσιμίκας έκρυψαν την μπάλα. Ο Φετφατζίδης σούταρε, ο Χασάν (71΄) μπήκε στη πορεία της μπάλας και το πάρτι στο Καραϊσκάκης «ξαναζεστάθηκε». Η έδρα των Ερυθρολεύκων που αναμένεται κατάμεστη την Κυριακή για το «αιώνιο» ραντεβού με τον Παναθηναϊκό. Για μια αναμέτρηση που άπαντες στο λιμάνι περιμένουν ο Ολυμπιακός να ξεκινήσει από εκεί που σταμάτησε χθες το βράδυ.

Oλυμπιακός (Μαρτίνς): Σα, Τοροσίδης, Μιράντα, Σισέ, Τσιμίκας, Καμαρά, Νάτχο (62΄Τουρέ), Φορτούνης (55΄ Χασάν), Ποντένσε, Ναουέλ (34΄ Φετφατζίδης) Χριστοδουλόπουλος.

Ντουντελάνζ  (Τόπμελερ): Μπονεφουά, Γιορντάνοφ, Σνελ, Πρεμπέ, Μελισέ, Μπίσεβατς, Κρούσκα (61΄ Γένσεν), Στολτζ (85′ Σταμφ), Κουτουριέ, Τουρπέλ (73΄ Πέρεζ), Σινάνι.