Πριν από δυο χρόνια παρά εννιά ημέρες, ο μπαρουτοκαπνισμένος στο ισπανικό clasico Τσάβι Πασκουάλ πήρε το βάπτισμα του πυρός στο ελληνικό ντέρμπι Αιωνίων, αλλά δεν θέλει να το θυμάται!

Ο λόγος είναι προφανής. Εκείνο το βράδυ της 18ης Νοεμβρίου του 2016, όταν δεν είχε καν συμπληρώσει έναν μήνα στον πράσινο πάγκο, είδε αυτό που απευχόταν και είχε αποπειραθεί να το αποτρέψει: τον Βασίλη Σπανούλη να απορροφά το mismatch (των αλλαγών στα σκριν) με τον Αντώνη Φώτση και να πασάρει στον Γιώργο Πρίντεζη ο οποίος σε μια φάση βγαλμένη από τον τελικό της Κωνσταντινούπολης  πέτυχε το γκολ-φάουλ απέναντι στον Τζέιμς Φελντίν και έγραψε το 77-79.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο ποτάμι και απόψε ο Παναθηναϊκός (3-2) υποδέχεται τον Ολυμπιακό (3-2), με τον καταλανό προπονητή να έχει… ισιώσει για τα καλά έπειτα από εκείνο το πρώτο στραβοπάτημα και να επιδεικνύει απέναντι στους Πειραιώτες ένα σκορ 11-7 (μετά το 8-5 με την Μπαρτσελόνα), χώρια το 7-1 κόντρα στον Ντέιβιντ Μπλατ.

«Δεν έχουν σημασία οι παραδόσεις, άλλωστε αυτά τα ντέρμπι είναι μεγαλύτερα απ’ όλους μας. Το παρελθόν είναι… παρελθόν και το μόνο που μετράει είναι ποιος θα νικήσει τώρα» είπε χθες ο Πασκουάλ, δίνοντας το σύνθημα ενόψει της αποψινής (21.00) αναμέτρησης στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας. «Κάθε ματς σε αυτή τη διοργάνωση είναι σαν τελικός, αλλά τα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό έχουν εκ προοιμίου μια ξεχωριστή σημασία. Το ζητούμενό μας είναι πρωτίστως να βελτιώσουμε την ευστοχία μας στα τρίποντα και στις βολές» συμπλήρωσε ο προπονητής του Παναθηναϊκού, που σχολίασε και το γεγονός ότι ο Ιωάννης Παπαπέτρου θα βρεθεί για πρώτη φορά απέναντι στον Ολυμπιακό με τον οποίο έπαιξε σε 114 ματς Ευρωλίγκας. «Πάντα στην καριέρα σου μπορεί να αντιμετωπίσεις μια προηγούμενη ομάδα σου. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο ματς γι’ αυτόν, αλλά πιστεύω πως θα είναι έτοιμος».

Ο Λάσμε

Ο Στεφάν Λάσμε ξαναμπαίνει στο τριπάκι των ντέρμπι έπειτα από τέσσερα χρόνια, ενώ ο Κιθ Λάνγκφορντ ανυπομονεί να βιώσει για πρώτη φορά την ατμόσφαιρά τους. «Τέτοια ματς  δεν έχουν να κάνουν τόσο πολύ με την τακτική αλλά με την επιθυμία της κάθε ομάδας, με το πώς θα παλέψει στο γήπεδο, με το πώς θα καταφέρει να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό και με την αμυντική αντίδρασή της. Στο τέλος της ημέρας, όταν νικάς σε ένα ντέρμπι νιώθεις ότι βρίσκεσαι στην κορυφή του κόσμου» τόνισε ο γκαμπονέζος σέντερ.

Την ίδια στιγμή ο βετεράνος, πλην νεοσύλλεκτος στο ελληνικό clasico Λάνγκφορντ σχολίασε: «Ολα αυτά τα χρόνια έχω ακούσει πολλές ιστορίες για τα ματς Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός και αδημονώ να ζήσω την εμπειρία. Θα δω κιόλας για πρώτη φορά ως παίκτης του Παναθηναϊκού εντελώς γεμάτο το ΟΑΚΑ και θέλω να πιστεύω ότι θα ελέγξουμε την κατάσταση και θα βγούμε νικητές».

Κόκκινο «9-4»

Και ο μήνας (δεν) έχει εννιά για τους Αιώνιους που αναμετρώνται σε διεθνές ντέρμπι για 14η φορά στα χρονικά, με τον Ολυμπιακό να έχει το προβάδισμα έναντι του Παναθηναϊκού με 9-4 νίκες.