Ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε να δείχνει χαλαρός για το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο που έγιναν την Τρίτη και έδωσαν στους Δημοκρατικούς τον έλεγχο της Βουλής. Προσπάθησε να πει πως η διατήρηση της πλειοψηφίας στη Γερουσία ήταν «μεγάλη νίκη», όμως φαινόταν προβληματισμένος. Και ξέσπασε στον συνήθη στόχο του: τους δημοσιογράφους.

Στη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης η αντιπαράθεση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Ο Τζιμ Ακόστα του CNN επέμεινε με σκληρές ερωτήσεις προς τον Τραμπ για την κινδυνολογία του προέδρου σχετικά με το αποκαλούμενο καραβάνι των μεταναστών που κατευθύνεται στα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ. Οταν ο Τραμπ τού επιτέθηκε φραστικά, ο Ακόστα αρνήθηκε να παραδώσει το μικρόφωνο και απηύθυνε και άλλη ερώτηση στον πρόεδρο, αυτή τη φορά σχετικά με την έρευνα για την πιθανή ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Μια νεαρή εργαζόμενη στον Λευκό Οίκο προσπάθησε να του αρπάξει το μικρόφωνο, αλλά ο δημοσιογράφος δεν το έδωσε. Ο Τραμπ συνέχισε το παραλήρημά του εναντίον του Τύπου: «Θα σου πω κάτι. Το CNN πρέπει να ντρέπεται που δουλεύεις σε αυτό. Είσαι αγενής, φρικτός άνθρωπος. Οταν μεταδίδεις ψευδείς ειδήσεις, πράγμα που κάνει το CNN, είσαι εχθρός του λαού!».

Λίγες ώρες αργότερα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ανακαλεί μέχρι νεοτέρας τη διαπίστευση του δημοσιογράφου του CNN. Στην ανακοίνωση της υπεύθυνης του γραφείου Τύπου Σάρα Σάντερς αναφέρεται πως «δεν θα ανεχθούμε ποτέ ένας δημοσιογράφος να ακουμπήσει μια νεαρή γυναίκα που απλά κάνει τη δουλειά της». Και έδωσε στη δημοσιότητα απόσπασμα από βίντεο που ανήρτησε ο υπεύθυνος μιας ιστοσελίδας η οποία ασχολείται με θεωρίες συνωμοσίας, στην οποία το ένα χέρι του Ακόστα αγγίζει το χέρι της κοπέλας που προσπαθεί να του πάρει το μικρόφωνο – θέλοντας έτσι να δικαιολογήσει την ανάκληση της διαπίστευσης του δημοσιογράφου.

Σε ανακοίνωσή του το CNN υπερασπίστηκε τον ρεπόρτερ του. «Η απόφαση του Λευκού Οίκου γίνεται σε αντίποινα για τις επίμονες ερωτήσεις του στη συνέντευξη Τύπου. Στην εξήγησή της η εκπρόσωπος Τύπου είπε ψέματα. Προχώρησε σε δόλιες και αβάσιμες κατηγορίες επικαλούμενη ένα περιστατικό που δεν συνέβη ποτέ. Η άνευ προηγουμένου απόφαση ανάκλησης της δημοσιογραφικής διαπίστευσης αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία μας. Η χώρα αξίζει κάτι καλύτερο. Ο Τζίμ Ακόστα έχει την πλήρη στήριξή μας. Τα σχόλια του Τραμπ είναι αντιαμερικανικά. Ο ελεύθερος Τύπος έχει ζωτική σημασία για τη δημοκρατία».

Το CNN είναι τακτικός στόχος επικρίσεων και προσβολών εκ μέρους του αμερικανού προέδρου, ο οποίος ταυτίζει τακτικά το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο με τα «fake news», τις ψευδείς ειδήσεις. Ο δημοσιογράφος περιέγραψε ότι κατάλαβε πως υπήρχε πρόβλημα όταν οι άνδρες της ασφάλειας τον εμπόδισαν να εισέλθει στον περίβολο του Λευκού Οίκου. Ηταν «μια σουρεαλιστική εμπειρία», πρόσθεσε, να του απαγορεύουν να κάνει τη δουλειά του επειδή προσπάθησε να κάνει μια ερώτηση στον πρόεδρο. Ο 47χρονος δημοσιογράφος, ο πατέρας του οποίου είχε διαφύγει από την Κούβα, έχει γίνει επανειλημμένα στόχος του Τραμπ, καθώς του θέτει συχνά με πιεστικό τρόπο ερωτήσεις. «Είναι ψέμα ότι έσπρωξα την κοπέλα» πρόσθεσε ο Ακόστα, που πιστεύει ότι με την απόφαση αυτή ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να στείλει ένα μήνυμα σε όλους τους δημοσιογράφους που στριμώχνουν με τις ερωτήσεις τους τον πρόεδρο Τραμπ.

Από την εποχή της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2016 ο Ακόστα έχει έρθει συχνά σε αντιπαράθεση τόσο με τον Τραμπ όσο και με συνεργάτες του.

Ο πρώτος τους διαπληκτισμός έγινε, όπως και ο πιο πρόσφατος, σε ζωντανή μετάδοση. Τον Μάιο του 2016 ο Ακόστα ρώτησε τον τότε υποψήφιο για την προεδρία σχετικά με την προσοχή που λαμβάνει από τον Τύπο. «Σε έχω παρακολουθήσει στην τηλεόραση» του είχε απαντήσει ο Τραμπ. «Καλό κουμάσι είσαι». Εκτοτε οι αντιπαραθέσεις τους ήταν συχνές. «Δέχομαι περισσότερες απειλές για τη ζωή μου απ’ όσες μπορώ να μετρήσω» δήλωσε ο Τζιμ Ακόστα σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Variety» πριν από λίγο καιρό. «Τουλάχιστον μία κάθε εβδομάδα».

«Απαράδεκτη η λεκτική βία του αμερικανού προέδρου»

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (FIJ) κατήγγειλε χθες τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ έναντι των μέσων μαζικής ενημέρωσης και την τιμωρία που επέβαλε ο Λευκός Οίκος στον δημοσιογράφο του CNN ακυρώνοντας τη διαπίστευσή του. «Εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας για τη λεκτική βία του προέδρου εναντίον των μέσων ενημέρωσης· και για τις απόπειρες να πάρουν από τον δημοσιογράφο το μικρόφωνο προκειμένου να τον εμποδίσουν να θέσει ερωτήσεις που ενοχλούν. Είναι απαράδεκτο» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, η οποία απαιτεί από τον Λευκό Οίκο να διαπιστεύσει και πάλι άμεσα τον Τζιμ Ακόστα. Η FIJ, που έχει την έδρα της στις Βρυξέλλες, εκπροσωπεί 600.000 δημοσιογράφους σε 134 χώρες.

Και η Ενωση Ανταποκριτών Λευκού Οίκου αποκάλεσε «απαράδεκτη» την αναστολή μέχρι νεοτέρας της ισχύος της διαπίστευσης του Ακόστα, που είναι μέλος της. Η Ενωση χαρακτήρισε «αδύναμη και λαθεμένη» την απόφαση της κυβέρνησης του Τραμπ να «τιμωρήσει» τον Ακόστα επειδή επέμενε να θέτει πιεστικά ερωτήσεις στον αμερικανό πρόεδρο και τόνισε ότι «διαμαρτύρεται έντονα» για αυτήν. «Η ανάκληση της πρόσβασης στο κτιριακό συγκρότημα του Λευκού Οίκου είναι απαράδεκτη» αναφέρεται σε ανακοίνωσή της. «Ενθαρρύνουμε οποιονδήποτε αμφιβάλλει πως αυτή η αντίδραση της αμερικανικής προεδρίας ήταν δυσανάλογη με το υποτιθέμενο παράπτωμα να παρακολουθήσει το βίντεο από τα γεγονότα τα οποία έλαβαν χώρα».