Διαβάζοντας κανείς το βιογραφικό του Αντρεα Ενρια σχηματίζει την εντύπωση ότι έχει την εποπτεία των τραπεζών στο αίμα του. Ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής από το 2011 μέχρι σήμερα, ο Αντρεα Ενρια έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των νέων κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, στον απόηχο της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης που ξέσπασε πριν από μία περίπου δεκαετία.

Ως πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος στην Τράπεζα της Ιταλίας και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρείται, σύμφωνα με το Reuters, ουδέτερος πολιτικά. Μάλιστα είχε προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας του, της Ιταλίας, όταν κράτησε αυστηρή στάση αναφορικά με το θέμα των καθυστερούμενων δανείων και των χρηματοδοτικών πιστώσεων σε μικρές επιχειρήσεις.

Τώρα ο 57χρονος Ενρια ετοιμάζεται – όπως όλα δείχνουν – να διαδεχτεί τη Ντανιέλ Νουί στο τιμόνι του Εποπτικού Συμβουλίου των τραπεζών, του επονομαζόμενου SSM. Μένει να εγκριθεί η υποψηφιότητά του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανάψει το πράσινο φως, ώστε να αναλάβει καθήκοντα από την Πρωτοχρονιά του 2019.

Ο Ενρια κατόρθωσε να επικρατήσει έπειτα από σκληρή μάχη με την άλλη ισχυρή υποψήφια για τη θέση, την αντιπρόεδρο της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας Σάρον Ντόνερι. Αν και η ψηφοφορία στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν μυστική, η υποψηφιότητά του θεωρείται ότι στηρίχτηκε από τις κεντρικές τράπεζες της Ιταλίας και άλλων χωρών της Νότιας Ευρώπης, όπως ανέφεραν πηγές στο Reuters. Οσοι τον υποστήριξαν το έκαναν επειδή δεν θέλησαν να ακολουθήσουν την ακόμη πιο επιθετική πολιτική που θεωρούνταν ότι πρέσβευε η υποψηφιότητα της Ντόνερι. Η Σάρον Ντόνερι είχε κρατήσει ακόμη πιο σκληρή στάση από τον Ενρια όσον αφορά την ανάγκη να καθαρίσουν οι ισολογισμοί των μεγάλων τραπεζών της ευρωζώνης από τα κόκκινα δάνεια. Πρόκειται κυρίως για τις τράπεζες στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Κύπρο και την Ιταλία.

Η αναμενόμενη τοποθέτησή του ως επικεφαλής του SSM αποτελεί σημαντική εξέλιξη για την Ιταλία, σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή που οι τράπεζες της χώρας αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις λόγω των πολλών κόκκινων δανείων που δεν έχουν καταφέρει ακόμη να διώξουν από τους ισολογισμούς τους. Η θέση των μικρών και μεγάλων ιταλικών τραπεζών έχει επιδεινωθεί επίσης περισσότερο λόγω της κόντρας των Βρυξελλών με τη Ρώμη επειδή η νέα ιταλική κυβέρνηση παρά το μεγάλο χρέος της χώρας κατέθεσε προϋπολογισμό που περιλαμβάνει αύξηση και όχι μείωση δαπανών. Επίσης οι τράπεζες της Ιταλίας έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους πολλά κρατικά ομόλογα της χώρας, των οποίων τα επιτόκια είναι αυξημένα λόγω της κρίσης.