Ντελίριο επικρατεί στη χώρα με τις μαζικές αιτήσεις και αγωγές των συνταξιούχων για την επιστροφή των κομμένων συντάξεων και δώρων. «ΤΑ ΝΕΑ» κωδικοποιούν με τα επόμενα ενημερωτικά βήματα τι πρέπει να γνωρίζουν οι συνταξιούχοι για τη διεκδίκησή τους:

1. Από τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου και εφεξής, θα γίνονται αποδεκτές μόνο ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για τις μειώσεις οι οποίες έχουν εφαρμοστεί, σύμφωνα με τις διατάξεις των Νόμων 4051/2012 και 4093/2012, στην κύρια και την επικουρική σύνταξη, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

«Με προτεραιότητα την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των συνταξιούχων, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων αποκλειστικά μέσω Διαδικτύου κρίθηκε αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ και την απρόσκοπτη εκτέλεση του συνόλου των εργασιών του φορέα» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΕΦΚΑ.

Εντυπες αιτήσεις θα παραλαμβάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες συντάξεων μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, η ηλεκτρονική εφαρμογή που έχει τεθεί σε λειτουργία στον διαδικτυακό ιστότοπο του φορέα διευκολύνει καθημερινά χιλιάδες συνταξιούχους που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση, απαλλάσσοντάς τους από μετακινήσεις και αναμονή. Επιπλέον, δίνεται και η δυνατότητα υποβολής συμπληρωματικής αίτησης.

2. Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στην απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και τον νόμο Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016 (11 μήνες) αποτελεί σύμφωνα με μερίδα νομικών την αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης. Η επιστροφή των αναδρομικών έχει περισσότερες πιθανότητες να ευδοκιμήσει αυτό το χρονικό διάστημα, ακόμα και αν δεν εξελιχθούν θετικά οι αγωγές των συνταξιούχων που αφορούν τις άλλες χρονικές περιόδου

3. Αναδρομικά ποσά πριν από το 2015, χωρίς το Δημόσιο να υποβάλει έφεση, σύμφωνα με τους ειδικούς θα δοθούν σε περιπτώσεις προσφυγών που έχουν υποβληθεί πριν από την απόφαση του ΣτΕ (Ιούνιος 2015). Αγωγές που είχαν ήδη ασκηθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2015 πιθανότατα να κερδηθούν από τους συνταξιούχους και να δοθούν αναδρομικά ακόμη κι από το 2012 έως και την ημερομηνία υποβολής της αγωγής. Αγωγές που ασκήθηκαν μετά την απόφαση του ΣτΕ, αφορούν αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016 (αυτό υποστηρίζει το υπουργείο Εργασίας, θεωρώντας ότι με τον νόμο Κατρούγκαλου εφαρμόζεται ενιαίο σύστημα για όλους τους ασφαλισμένους) ή έως τον Δεκέμβριο του 2018 (αυτό υποστηρίζει η πλειοψηφία των δικηγόρων, καθώς θεωρούν πως ο επανυπολογισμός των συντάξεων ξεκινά τον Ιανουάριο του 2019).

4. Η είσοδος στην ηλεκτρονική αίτηση στον ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr ) πραγματοποιείται από την αρχική σελίδα του ΕΦΚΑ και τις υπηρεσίες για συνταξιούχους. Οι ενδιαφερόμενοι πληκτρολογούν τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ τους. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η αίτηση προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ δεν είναι απαραίτητη. Στην πράξη λειτουργεί περισσότερο ως μοχλός πίεσης. Για τον λόγο αυτό οι νομικοί συνιστούν ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν αγωγές.

5. Οι περισσότερες  αγωγές που κατατίθενται  κινούνται με ορίζοντα αναδρομικών για 42 μήνες, ήτοι από Ιούνιο 2015 ως Δεκέμβριο 2018.

Τα ποσά των διεκδικήσεων για αναδρομικά 3ετίας κυμαίνονται ενδεικτικά:

► Από 2.688 ευρώ έως 5.568 για τις χαμηλές συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ προ φόρου.

► Από 6.288 ευρώ έως 11.868 ευρώ για τις μεσαίες συντάξεις των 1.000 έως 1.240 ευρώ προ φόρου.

► Από 12.696 έως 20.220 ευρώ για τις υψηλές συντάξεις, από 1.307 ευρώ και άνω προ φόρου.

Οι επιστροφές αυτές απορρέουν από τις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας με τη δημοσιευθείσα στις 11/6/2015 απόφασή του, και σε αυτή την απόφαση στηρίχθηκε το σκεπτικό του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης δικαιώνοντας σε πρώτη φάση τον συνταξιούχο Οδυσσέα Τσολογιάννη, με την αναδρομική καταβολή ποσού 11.184 ευρώ από το ΙΚΑ και το ΕΤΕΑ, για τις μειώσεις που επέβαλαν από το 2012 έως τις 23 Ιουλίου του 2015 με τους Νόμους 4051 και 4093 του 2012.