Στην ευρωζώνη προετοιμάζονται για το ιταλικό δράμα, το οποίο προβλέπεται πως θα κρατήσει, με εξάρσεις και υποχωρήσεις, τουλάχιστον έως τις ευρωεκλογές. Σε ένα σενάριο τρόμου, στο τέλος μιας διαδρομής με εκατέρωθεν εκβιασμούς, συμβιβασμούς και πισωγυρίσματα, η Ιταλία καταλήγει σε Μνημόνιο και η Ελλάδα σε προληπτική γραμμή πίστωσης.
Πόσες πιθανότητες έχει να επιβεβαιωθεί ένα τέτοιο σενάριο με τα σημερινά δεδομένα; «Μηδενικές», εκτιμά στέλεχος μεγάλης επενδυτικής τράπεζας του Λονδίνου σημειώνοντας πως για να πιστοποιηθεί ένα πρόβλημα πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικές. Και στην παρούσα φάση, συμπληρώνει, δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για τη διαχείριση μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας της Ιταλίας. Δεν υπάρχουν τα μέσα. Ακόμα και το «μπαζούκας» του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ τελειώνει σε δύο μήνες.
Η πηγή μας σημειώνει εμφατικά το γεγονός ότι δεν έχει ακουστεί κουβέντα για την Ιταλία από την πλευρά της Γερμανίας, ενώ δεν έχει περάσει απαρατήρητο πως όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές επιδιώκουν να κρατήσουν τους τόνους της κρίσης χαμηλούς. Ακόμα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οπως είπε προ ημερών η αντιπρόεδρος της Moody’s Kathrin Muehlbronner «η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για να χρεοκοπήσει και πολύ μεγάλη για να διασωθεί». Στη ζωή όμως, όπως προσθέτει έτερος αναλυτής, «συχνά συμβαίνουν ατυχήματα». Ο μεγαλύτερος κίνδυνος εκτιμάται πως κρύβεται στις ιταλικές τράπεζες, οι οποίες λειτουργούν ήδη υπό καθεστώς αυξανόμενου κόστους δανεισμού από τις αγορές, εμπιστοσύνης σε πτώση και ισχνής ανάπτυξης (1%). Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Il Messangero» πέντε κορυφαίες τράπεζες της Ιταλίας συμφώνησαν χθες να προχωρήσουν σε ένεση ρευστότητας 2,75 δισ. ευρώ στο διατραπεζικό ταμείο για την προστασία των καταθέσεων.
Τι θα συνέβαινε αν κατέρρεε μια ιταλική τράπεζα; «Θα εφαρμοζόταν η οδηγία για κούρεμα καταθέσεων» απαντά ευρωπαϊκή πηγή υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζιοβάνι Τρία δήλωσε χθες πως μια κρίση σε μία ή περισσότερες ιταλικές τράπεζες πρέπει να αποφευχθεί «με κάθε τρόπο».  «Δεν βλέπω μια κρίση να συμβαίνει αύριο, δεν είναι τέτοιες οι συνθήκες» σημείωσε, αναγνωρίζοντας όμως πως εάν το spread με τα γερμανικά ομόλογα παραμείνει στο τρέχον επίπεδο των περίπου 300 μονάδων βάσης για αρκετό καιρό, τότε «θα είναι ανησυχητικό». Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων έχουν αναρριχηθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών. Χθες το ιταλικό δεκαετές είχε απόδοση 3,461% όταν το αντίστοιχο γερμανικό μόλις 0,447%. Το ελληνικό δεκαετές, σε περιβάλλον «καθαρής εξόδου» κυμαινόταν στο απαγορευτικό για οποιαδήποτε σκέψη απόπειρας δανεισμού από τις αγορές 4,4%.
ΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ. Την ερχόμενη Τρίτη (και 13) εκπνέει το τελεσίγραφο που έχει δώσει η Κομισιόν στη Ρώμη για υποβολή ενός νέου προϋπολογισμού με μειωμένο έλλειμμα (2,4% του ΑΕΠ για το 2019 προβλέπει η Ιταλία, θα φτάσει το 2,9% εκτιμούν οι Βρυξέλλες και ζητούν κάτω από 2%) και το δημόσιο χρέος σε πτωτική τροχιά (130% του ΑΕΠ ή 2,4 τρισ. ευρώ).
Πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν τελικά οι Βρυξέλλες να ενεργοποιήσουν τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος εις βάρος της Ρώμης, στο τέλος της οποίας ύστερα από συγκεκριμένες συστάσεις για μέτρα πολιτικής (απίθανο να εφαρμοστούν από τη σημερινή κυβέρνηση) κρύβονται ακόμα και κυρώσεις (δύσκολη η επιβολή τους, καθώς απαιτείται ομοφωνία) ύψους 0,1% του ΑΕΠ της χώρας. Το ΑΕΠ της Ιταλίας ξεπερνά το 1,7 τρισ. ευρώ. Εάν η κατάσταση στην Ιταλία βρεθεί εκτός ελέγχου, η Ελλάδα δεν θα έχει καμία τύχη στο μεταμνημονιακό μονοπάτι, εκτιμά εγχώριος οικονομικός παράγοντας. Ανατρέχοντας και πάλι στις επισημάνσεις της αντιπροέδρου της Moody’s η πολυτέλεια – λόγω μαξιλαριού διαθεσίμων – αναμονής της οριστικής επανόδου της Ελλάδας στις αγορές, δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ. Από ένα σημείο και μετά θα γυρίσει μπούμερανγκ. Ο κίνδυνος είναι τότε η Ελλάδα να βρεθεί και πάλι με το χέρι ανοιχτό προς την ευρωζώνη.