Η κυβέρνηση κάνει πάρτι προσλήψεων διογκώνοντας το Δημόσιο και αφήνοντας στην άκρη το νοικοκύρεμά του. Ο αριθμός των θέσεων μόνιμου προσωπικού, των συμβασιούχων αλλά και των μετακλητών υπαλλήλων στα χρόνια διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρουσιάζει σταθερή αύξηση, χτίζοντας ταυτόχρονα ένα πελατειακό κράτος.
Οι εξαγγελίες για προσλήψεις στο Δημόσιο πάνε και έρχονται το τελευταίο διάστημα. Μόλις, την περασμένη Πέμπτη, διά στόματος Πρωθυπουργού, ανακοινώθηκε μπαράζ προσλήψεων για την επόμενη διετία, που φτάνουν τις 34.500! Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το 2019 θα γίνουν 8.500 προσλήψεις καθώς και οι 7.500 που έχει ήδη εξαγγείλει στη ΔΕΘ, ενώ το 2020 θα πραγματοποιηθούν συνολικά 18.500 προσλήψεις, εκ των οποίων οι 10.000 θα είναι προσλήψεις που θα γίνουν μετά την αποχώρηση του κλήρου από το δημόσιο μισθολόγιο. Η προκήρυξη γι’ αυτές τις 10.000 θα γίνει, σύμφωνα με τον Τσίπρα, άμεσα, μέσα στο 2019.
ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ. Την ίδια στιγμή, το 2018 θα «κλείσει» με πάνω από 9.760 νέες μόνιμες θέσεις μέσω προκηρύξεων του ΑΣΕΠ, που έχουν ήδη εκδοθεί, αριθμός δε, που σε σύγκριση με την προηγούμενη πενταετία, είναι ο μεγαλύτερος. Ειδικότερα, το 2013 οι μόνιμες θέσεις προς πλήρωση δεν ξεπερνούσαν τις 225, ενώ το 2014 έφτασαν τις 2.305. Στα χρόνια διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οι προσλήψεις τακτικού προσωπικού από 2.094 το 2015, τουλάχιστον διπλασιάστηκαν το 2016 (4.826), έναν χρόνο αργότερα καταγράφηκαν 2.674, για να εκτοξευθεί ο αριθμός φέτος στις 9.768. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η τοποθέτηση στις νέες αυτές θέσεις – τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος – θα γίνει μέσα στην επόμενη χρονιά.
Ανθρωποι που γνωρίζουν καλά τον χώρο της Δημόσιας Διοίκησης, μάλιστα, εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο τηρείται ο κανόνας 1:3 για τις αποχωρήσεις και τις προσλήψεις, σε ό,τι αφορά το μόνιμο προσωπικό.
Οπως επισημαίνουν, οι αποχωρήσεις που έγιναν το 2017 (στοιχεία του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου «Απογραφή») μονίμων υπαλλήλων – εκτός αυτών των ΝΠΙΔ – φτάνουν τις 7.595. Ωστόσο, οι φετινές προσλήψεις τακτικού προσωπικού (εκτός ΝΠΙΔ) – με διαθέσιμα στοιχεία για τον Αύγουστο του 2018 – άγγιξαν τις 4.517. Αν σκεφτεί κανείς πως μέχρι το τέλος του έτους ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί, τότε μιλάμε για μία αναλογία που φτάνει κοντά στο 1:1, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση, κανόνας που πρόκειται να εφαρμοστεί από το 2019. Βέβαια, κι ενώ στην πράξη φαίνεται ο κανόνας να καταργείται, θα πρέπει να επισημανθεί πως υπάρχει η δυνατότητα οι προσλήψεις που δεν θα γίνονται τη μία χρονιά, να μεταφέρονται στην επόμενη.
ΟΙ ΕΚΤΟΣ ΚΑΝΟΝΑ. Ως «πονηρό» σημείο των προσλήψεων, ωστόσο, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αυτές που πραγματοποιούνται εκτός κανόνα. Οπως αναφέρεται στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου, ως τέτοιες θεωρούνται «προσλήψεις σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα των ΟΤΑ, προσλήψεις σε συμμόρφωση με αμετάκλητες αποφάσεις δικαστηρίων καθώς και προσλήψεις δικηγόρων με σχέση έμμισθης εντολής αορίστου χρόνου). Η πλειονότητα αυτών των μόνιμων προσλήψεων προκύπτει κυρίως από την προσφυγή στη Δικαιοσύνη συμβασιούχων στους ΟΤΑ αλλά και το υπουργείο Πολιτισμού, την ώρα που η κυβέρνηση έχει «επιτρέψει» τη μη άσκηση ένδικων μέσων από τη μεριά του Δημοσίου.
Αλλωστε, στον νόμο για το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας (ν. 4440/2016), στο άρθρο 47 αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «το Ελληνικό Δημόσιο δύναται να παραιτηθεί από την άσκηση ενδίκων μέσων ή από ήδη ασκηθέντα ένδικα μέσα, κατά δικαστικών αποφάσεων με τις οποίες διατάσσεται η παραμονή ή η επάνοδος εργαζομένων σε υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ή σε φορείς εποπτευόμενους από αυτό».
Είναι ενδεικτικό πως από το 2016 έως τον Αύγουστο του 2018, οι εκτός κανόνα προσλήψεις ανέρχονται σε 4.301 και αν αναλογιστεί κανείς πως οι μόνιμες προσλήψεις (εντός κανόνα) το ίδιο διάστημα έφταναν τις 21.246, τότε το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι 1 στις 5 προσλήψεις δεν ακολουθεί την… κανονική οδό.
«ΦΟΥΣΚΩΝΟΥΝ». Καλά γνωρίζοντες τα θέματα Δημόσιας Διοίκησης επισημαίνουν πως με προεδρικά διατάγματα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει αυξήσει τις οργανικές θέσεις στα περισσότερα υπουργεία κατά 7.535, κάποιες από τις οποίες έχουν ήδη καλυφθεί και άλλες αναμένεται να καλυφθούν το επόμενο διάστημα. Την ίδια στιγμή, κατά 16,5% αυξήθηκαν και οι θέσεις στελεχών και προϊσταμένων.
Μάλιστα, το πιθανό κόστος για το Δημόσιο που προκύπτει από τους μισθούς των υπαλλήλων που θα καλύψουν τις νέες θέσεις αλλά και από τα επιδόματα θέσεων ευθύνης που αναμένεται να δοθούν σε όσους αναλάβουν αντίστοιχη θέση, υπολογίζεται σε περίπου 153 εκατ. ευρώ.
Στο μεταξύ, με αριθμό – ρεκόρ συμβασιούχων έκλεισε ο περασμένος Μάιος, καθώς για πρώτη φορά από το 2014 και μετά, σύμφωνα με τα στοιχεία της «Απογραφής», ο αριθμός του έκτακτου προσωπικού μαζί με τους εργαζομένους στα ΝΠΙΔ (ορισμένου χρόνου, εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου, ωρομίσθιοι) έφτασε τους 103.124. Η ανοδική πορεία, δε, είχε φανεί ήδη από τον Αύγουστου του 2017, όταν η τότε καταγραφή έκανε λόγο για 64.966 συμβασιούχους, για να φτάσουν τον Απρίλιο του 2018 – έναν μήνα πριν από τον αριθμό – ρεκόρ – τους 97.852. Θα πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί πως από τον Ιούνιο έως και τον περασμένο Αύγουστο – για τους οποίους υπάρχουν διαθέσιμα επίσημα στοιχεία – ο αντίστοιχος αριθμός παρουσιάζει μείωση.
Κάτι που δεν συμβαίνει, όμως, με τους μετακλητούς υπαλλήλους. Είναι ενδεικτικό πως τον Φεβρουάριο του 2015 – όταν και ανέλαβε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ – ο αριθμός των μετακλητών ήταν 845. Μέσα σε έναν χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2016, ο αντίστοιχος αριθμός άγγιξε τους 2.000 – πιο συγκεκριμένα 1.974. Η αύξηση συνεχίστηκε και τον επόμενο χρόνο και η φετινή χρονιά έκανε ποδαρικό με 2.505 μετακλητούς υπαλλήλους, ο αριθμός των οποίων έφτασε τον περασμένο Ιούλιο τους 2.533, για να σταματήσει τελικά η… μπίλια στους 2.442.
ΕΚΑΒ
Μετατάξεις με άρωμα προεκλογικό που οδηγούν στη σταδιακή αποδυνάμωση του ΕΚΑΒ καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, σημειώνοντας ότι οι πρακτικές αυτές προκαλούν λειτουργικές αρρυθμίες στο Κέντρο με επιπτώσεις που αποκτούν πλέον «διαστάσεις κοινωνικού προβλήματος».
Ειδικότερα, η δρομολόγηση 47 μετατάξεων υπαλλήλων του Κέντρου σε διοικητικές θέσεις πανελλαδικά αποτελούν σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου, Γιώργου Μαθιόπουλο, ένα ακόμη πλήγμα στο ούτως ή άλλως δοκιμαζόμενο ΕΚΑΒ που μάχεται καθημερινά με τις ελλείψεις σε έμψυχο και άψυχο υλικό.
Ο ίδιος πάντως παραδέχεται ότι κάποιες από αυτές – επρόκειτο εντούτοις όπως καταγγέλλει για τη συντριπτική μειονότητα – είναι δίκαιες καθώς αφορούν περιπτώσεις εργαζομένων που στο μεταξύ έλαβαν πτυχίο ή μεταπτυχιακό τίτλο και συνεπώς δικαιούνται επαγγελματικής ανέλιξης.
Ομως στην πλειονότητά τους αφορούν διασώστες που υπηρετούν στην κεντρική υπηρεσία Αθήνας (που σημειωτέον εξυπηρετεί τους Νομούς Αττικής, Εύβοιας και Βοιωτίας), διογκώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις ελλείψεις στο δυναμικό του Κέντρου. Το ίδιο ισχύει και για τις μετατάξεις στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι μόλις πέρυσι είχε ληφθεί απόφαση για επίσης 61 μετατάξεις, ενώ και σε αυτή την περίπτωση αφορούσαν κατά κύριο λόγο διασώστες. Αξίζει να σημειωθεί ότι για κάθε μετάταξη σε διοικητική θέση καταργείται η προηγούμενη θέση που είχε ο εργαζόμενος που μετακινήθηκε.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ – ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Τα τελευταία τριάμισι χρόνια, σύμφωνα με καταγγελίες της αντιπολίτευσης, έγιναν 1.312 προσλήψεις σε φορείς που εποπτεύονται από το υπουργείο Υποδομών – Μεταφορών. Ειδικότερα, κατά την αντιπολίτευση, στα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έγιναν οι εξλης προσλήψεις «ημετέρων»: 80 στην ΕΥΑΘ, 300 στην ΕΥΔΑΠ, 295 στο μετρό, 424 στην Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού που έχει πλέον αγοραστεί από τους Ιταλούς. Σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν και άλλες 213 στις Κτιριακές Υποδομές.
Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, από αυτούς που προσελήφθησαν, οι 150 μετατάχθηκαν τον Οκτώβριο του 2017 σε άλλους φορείς. Και εδώ στηρίζει η αντιπολίτευση το επιχείρημά της ότι δεν ήταν και τόσο αναγκαίοι για τη συγκεκριμένη υπηρεσία.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Με δεκάδες μετακλητούς υπαλλήλους και ειδικούς συνεργάτες έχουν στελεχώσει τα γραφεία τους, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης και η υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου. Η λίστα των μετακλητών, οι οποίοι έχουν διοριστεί στο υπουργείο Οικονομικών όχι μόνο δεν μικραίνει αλλά συνεχώς αυξάνεται, καθώς προστίθενται νέα πρόσωπα.
Από το 2015 μέχρι σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών έχουν προσληφθεί 979 άτομα, καθώς στον χορό των προσλήψεων έχει μπει για τα καλά και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία ενισχύεται συνεχώς με μόνιμο προσωπικό. Μετά τον γραπτό διαγωνισμό του περασμένου Ιουλίου που πραγματοποιήθηκε για την κάλυψη 548 θέσεων, στο σχέδιο της ΑΑΔΕ περιλαμβάνεται η πρόσληψη ακόμα 1.400 νέων υπαλλήλων, εφοριακών, τελωνειακών, δημοσιονομικών και πληροφορικής.
Η επιλογή του νέου προσωπικού θα γίνει εξ ολοκλήρου από το ΑΣΕΠ, με το σύστημα των μορίων και σταδιακές προκηρύξεις. Ηδη, έχουν πάρει σειρά έκδοσης δύο προκηρύξεις. Η πρώτη αφορά την πρόσληψη 75 μόνιμων υπαλλήλων των κατηγοριών ΠΕ και ΔΕ Τελωνειακών και η δεύτερη την πρόσληψη 100 μονίμων της ειδικότητας ΠΕ Πληροφορικής. Παράλληλα θα προσληφθούν 160 άτομα στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας στο πολύπαθο ΕΣΥ που λυγίζει εξαιτίας των κενών σε μόνιμο προσωπικό, σε συνδυασμό με την απουσία ενός αξιόπιστου συστήματος αξιολόγησης των αιτήσεων έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για ρουσφετολογικές προσλήψεις.
Οπως σημειώνει ενδεικτικά στα «ΝΕΑ» ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Κώστας Μπαργιώτας, «για τις αποσπάσεις και τις μετατάξεις προσωπικού του ΕΣΥ διάρκειας ενός έτους δεν χρειάζεται πλέον σχετική απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου – ούτε καν η υπογραφή υπουργού που κατά το παρελθόν αποτελούσε προϋπόθεση – παρά μόνον το πράσινο φως από τον διοικητή της εκάστοτε Υγειονομικής Περιφέρειας».
Εν τω μεταξύ, ο ίδιος είχε ασκήσει έντονη κριτική τον περασμένο Μάιο για τις προσλήψεις επικουρικού προσωπικού (πλην γιατρών) με διαδικασίες fast track και ελαστικούς ελέγχους. Η κατάργηση του ελέγχου από τριμελή επιτροπή για τον διορισμό του επικουρικού προσωπικού και ο δευτερεύων ρόλος που αποκτά το ΑΣΕΠ δημιουργούν συνθήκες αδιαφάνειας.
Αντίστοιχες αντιρρήσεις εκφράστηκαν και για τον διαγωνισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ που πρόσφατα ολοκληρώθηκε και αφορά την πρόσληψη 1.575 θέσεων ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών περίθαλψης προσφύγων και μεταναστών αλλά και του γενικού πληθυσμού.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Στο υπουργείο Πολιτισμού έχουν ήδη προκηρυχθεί 200 θέσεις τακτικού προσωπικού, ενώ είναι σε εξέλιξη προκήρυξη του ΑΣΕΠ για 63 θέσεις μόνιμου προσωπικού ή με σχέση εργασίας ΙΔΟΧ. Την ίδια στιγμή έχουν δρομολογηθεί ακόμη 46 προσλήψεις μονίμων σε υπηρεσίες του υπουργείου, ενώ έχουν πέσει οι… υπογραφές για τις 418 προσλήψεις με οκτάμηνη διάρκεια διαφόρων ειδικοτήτων, η προκήρυξη των οποίων θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
ΑΜΥΝΑΣ
Το πράσινο φως από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας και το ΓΕΕΘΑ περιμένουν οι επιτελείς του «Πενταγώνου» προκειμένου να προχωρήσουν σε μια σειρά από προσλήψεις προσωπικού που θα καλύψουν μεγάλες ανάγκες στις Ενοπλες Δυνάμεις κυρίως λόγω της γήρανσης και της μείωσης προσωπικού.
Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν πως υπάρχει σχεδιασμός για περίπου 2.000 προσλήψεις είτε Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) είτε Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ), οι οποίες θα αφορούν συνολικά και τους τρεις κλάδους των ΕΔ. Εως τώρα όμως δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, καθώς για να εκκινήσουν οι διαδικασίες απαιτείται εκτός από το ΟΚ του υπουργείου Αμυνας και η σχετική έγκριση από τα συναρμόδια υπουργεία. Οι μεγαλύτερες ανάγκες πάντως παρουσιάζονται στον Στρατό Ξηράς, που υπολογίζονται σε περίπου 1.200 άτομα.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Εκτός από τις 46 μόνιμες θέσεις Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που προκηρύχθηκαν μέσα στο καλοκαίρι, στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τις 79 θέσεις συμβασιούχων έρχονται 2.300 προσλήψεις ανέργων.
Μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ, οι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του Οργανισμού πρόκειται να απασχοληθούν σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Γενικής Γραμματείας Υποδοχής του υπουργείου, Τοπικά Συντονιστικά Κέντρα Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης (ΤΟΣΚΕΔΠ) και σε δομές προσωρινής υποδοχής ή φιλοξενίας του υπουργείου.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ο χώρος της Παιδείας αποτελεί προνομιακό πεδίο προεκλογικών παροχών, οπότε και από εκεί έχει ξεκινήσει η υπόσχεση μόνιμων διορισμών 15.000 εκπαιδευτικών σε ορίζοντα τριετίας. Ωστόσο, ακόμη και οι καλοπροαίρετοι σχολιαστές δεν μπόρεσαν να μη σχολιάσουν τις προηγούμενες ημέρες την πρόσληψη πάνω από 3.500 αναπληρωτών εκπαιδευτικών στον χώρο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τη στιγμή που όπως δηλώνουν ο αιρετοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια του κλάδου, το υπουργείο δήλωνε ότι θα κάνει μόνο 915 προσλήψεις ακόμη στη διάρκεια όλης της χρονιάς.
«Το ερώτημα είναι πόσες προσλήψεις δικαιολογούν τα κονδύλια που έχουν προβλεφθεί και ποιο είναι το υπόλοιπο των πιστώσεων του ΕΣΠΑ και των κοινοτικών πόρων που έχουν προβλεφθεί για τα επόμενα χρόνια» αναρωτιέται ο αιρετός εκπρόσωπος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας Βασίλης Παλήγιαννης μιλώντας στα «ΝΕΑ». Πάντως έτσι ή αλλιώς οι προσλήψεις αυτές γίνονται στο μέσον της χρονιάς, σε μεγάλους αριθμούς (ειδικά στην ειδική αγωγή) και παρότι έχουν περάσει περίπου δύο μήνες από την έναρξή της.