Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2017 – ή, αλλιώς, η μέρα που έγινε σαφές πως η ιδέα μιας μεγάλης, κεντροαριστερής παράταξης δεν αφορά μόνο λίγους και εκλεκτούς. Οι 200.000 πολίτες που έφτασαν στην κάλπη για τις εκλογές ανάδειξης ηγεσίας έδωσαν ελπίδα στα κεντροαριστερά στελέχη. Το αναπάντεχο της συμμετοχής φούσκωνε τα πανιά σε ένα καράβι που δοκιμαζόταν επί μια εξαετία. Κανείς, ακόμα και οι πιο έμπειροι δημοσκόποι, δεν είχε προβλέψει τις ουρές στα εκλογικά κέντρα. Σε αυτές τις ουρές, το Κίνημα Αλλαγής ποντάρει και σήμερα το μέλλον του.

Κι αυτό γιατί ο κεντροαριστερός φορέας δεν είναι ίδιος με αυτόν που ήταν όταν ξεκίνησε. Οι λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στα ρεύματα και τους σχηματισμούς δημιούργησαν μια δημοσκοπική στασιμότητα. Αν οι εκλογές στάθηκαν η αφορμή του γάμου, το Σκοπιανό ήταν η αφορμή του χωρισμού. Το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη ύστερα από λίγους μήνες αποχώρησε από το εγχείρημα – στο οποίο πολλά στελέχη του κόμματος συχνά παραδέχονταν πως αισθάνονταν άβολα. Πλέον, το Κίνημα Αλλαγής είναι περισσότερο συμπαγές, όμως λιγότερο διευρυμένο απ’ όσο ίσως θα ήθελαν τα στελέχη του. Και έχει βάλει στόχο να λάβει μια ισχυρή εντολή στις εκλογές, έτσι ώστε να μπορέσει να έχει ρόλο και φωνή την επομένη των εκλογών. Από το βήμα του Σπόρτιγκ, τη Δευτέρα, η Γεννηματά θα δώσει το στίγμα της παράταξης, υπογραμμίζοντας την παρακαταθήκη της στην κοινωνική πολιτική, αλλά και τις σημερινές της προτάσεις, στο πλαίσιο του «σχεδίου Ελλάδα».

ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ. Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν θέλουν πια να απαντούν στο ερώτημα «με ποιον θα συγκυβερνήσετε», επιχειρώντας να δίνουν βάση στην πολιτική τους. Παράλληλα, γνωρίζουν τις δυνάμεις τους, γι’ αυτό θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν την αυτοδιοικητική τους ισχύ, δίνοντας βάση στις περιοδείες. Αυτό έχει ξεκινήσει να κάνει και η ίδια η Γεννηματά, που την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στα Δωδεκάνησα και στην Τρίπολη. Με βασικό ζητούμενο τη συσπείρωση, το Κίνημα Αλλαγής επιδιώκει να έχει και ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία, ιδίως κατά τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα. Στα σκαριά βρίσκεται και η κατάθεση πρότασης νόμου σε μορφή πολυνομοσχεδίου, με βάση τις κεντρικές προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για την, όπως επισημαίνεται, «αξιοπρέπεια των ελλήνων πολιτών».

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΚΑΝΔΑΛΟΛΟΓΙΑ. Την ίδια ώρα, στο Κίνημα Αλλαγής ερμηνεύουν την «επιχείρηση – σκανδαλολογία» που έχει στηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ως μια προσπάθεια διαχείρισης της ήττας. Στόχος; Για την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να πλήξει τη δημοκρατική παράταξη. «Αρκετά πια. Εχουμε πει κατ’ επανάληψη, εμείς θέλουμε να έρθουν όλα στο φως. Δεν έχουμε διάθεση να κρύψουμε τίποτα. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα. Προσωπικά δεν σηκώνω μύγα στο σπαθί μου» ανέφερε η Γεννηματά (Open), κάνοντας λόγο για «πολιτική και ηθική αυτοκάθαρση». Οπως τονίζουν κεντροαριστερά στελέχη, η δημοκρατική παράταξη έχει απομακρύνει «όσους έπρεπε εδώ και χρόνια» – μιλώντας εμμέσως τόσο για τον Γιάννο Παπαντωνίου όσο και τον Ακη Τσοχατζόπουλο. Επισημαίνουν, δε, πως το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να «θωρακίσει το κράτος», ώστε να διευκολύνει τη δουλειά της Δικαιοσύνης και να «πληρώσουν όσοι πρέπει να πληρώσουν». Στη νομοθετική διαδικασία που ακολουθήθηκε, ωστόσο, δεν υπήρχε υποστήριξη από τη σημερινή κυβέρνηση. «Λέω στη Βουλή ελάτε να κάνουμε Εξεταστική για την οικονομία από την ημέρα που μπήκαμε στο ευρώ μέχρι σήμερα, όχι για να ποινικοποιήσουμε την πολιτική ζωή του τόπου και να λασπώσουμε τους αντιπάλους μας», σχολίασε και η Γεννηματά, τονίζοντας πως Τσίπρας και Μητσοτάκης καλύπτουν τις ευθύνες της διακυβέρνησης Καραμανλή.