Οι κεντροδεξιοί της Ενωσης αποφάσισαν πως ο Μάνφρεντ Βέμπερ θα είναι ο υποψήφιός τους για την προεδρία της Κομισιόν. Οι επικριτές του 46χρονου Βαυαρού μιλούν για έναν άνθρωπο χωρίς καμία υπουργική εμπειρία, που έχει περάσει τη μέχρι τώρα πολιτική του καριέρα στην καρδιά της ευρωκρατίας. Εκείνος αντιτείνει πως η Ευρώπη είναι η σκηνή του. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι τού καταλογίζουν δεξιόστροφη προσέγγιση στο Μεταναστευτικό. Αυτός υποστηρίζει πως ο αυστηρός έλεγχος των συνόρων που ζητά το ΕΛΚ είναι απλά μια βασική πολιτική έλεγχου. Δηλώνει, πάντως, στα «ΝΕΑ» πως αν εκλεγεί, οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για την ένταξή της στην ΕΕ θα σταματήσουν.

Τι πήγε λάθος στην Ευρώπη και τα λαϊκιστικά κόμματα βρίσκονται σε άνοδο παντού;

Οι πολίτες περιμένουν να παράγουμε αποτελέσματα. Και υπάρχει ένα ερώτημα που δεν απαντάμε:

Το συνεχιζόμενο χάσμα και η σύγχυση στο πώς αντιμετωπίζουμε την πρόκληση του Προσφυγικού. Οι ευρωπαίοι πολίτες βλέπουν μια διαρκή σύγκρουση όταν συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και καμία λύση. Ας σταματήσουμε τις διαμάχες κι ας δράσουμε.

Η δική σας πρόταση για το Μεταναστευτικό;

Βασίζομαι πολύ στην αυστριακή προεδρία, στον Σεμπάστιαν Κουρτς που είναι γεφυροποιός, να φέρει τις χώρες της Ανατολικής και της Κεντρικής Ευρώπης στο τραπέζι με τις υπόλοιπες προκειμένου να βρούμε έναν νέο μηχανισμό αλληλεγγύης. Για μας στο ΕΛΚ δύο είναι οι προϋποθέσεις της λύσης. Πρώτη, πως πρέπει να γνωρίζουμε ποιος βρίσκεται σε ευρωπαϊκό έδαφος, να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση. Δεύτερη, το Μεταναστευτικό δεν είναι ζήτημα μόνο της Ελλάδας, της Ιταλίας ή της Ισπανίας. Είναι ολόκληρης της Ενωσης. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό που να διασφαλίζει ότι Ελληνες και Ιταλοί γνωρίζουν πως τους στηρίζουν οι υπόλοιποι.

Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι χρησιμοποιούν αυτό το επιχείρημά σας – ότι πρέπει να γνωρίζουμε ποιος βρίσκεται σε ευρωπαϊκό έδαφος – για να κατηγορήσουν το ΕΛΚ πως γέρνει προς τα δεξιά.

Ταξιδεύεις στις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Τουρκία και πρέπει να δείξεις το διαβατήριό σου. Είναι μια βασική αρχή παντού στον κόσμο να ελέγχεσαι στα σύνορα. Δεν είναι δεξιόστροφη πολιτική, είναι μια βασική πολιτική ελέγχου. Αυστηρός και σκληρός έλεγχος συνόρων και ετοιμότητα να προσφέρουμε βοήθεια σε όσους πραγματικά τη χρειάζονται, αναδεικνύοντας τις χριστιανικές ρίζες της ηπείρου μας. Αν τα συνδυάσεις, πιστεύω ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων θα στηρίξει μια τέτοια προσέγγιση.

Πώς θα πείσετε τους ψηφοφόρους να επιλέξουν την Κεντροδεξιά όταν υιοθετείτε την ατζέντα που χρησιμοποιούν τα λαϊκιστικά κόμματα για να αυξήσουν τα ποσοστά τους;

Το Μεταναστευτικό είναι ένα από τα πολλά ζητήματα που θα θέσουμε στην καμπάνιά μας. Είναι, ωστόσο, ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα για τους πολίτες παντού. Εχετε όμως δίκιο, αν επικεντρωθούμε μόνο σε αυτό θα τροφοδοτήσουμε τους λαϊκιστές. Εχουμε, πάντως, έναν κοινό ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, μια κοινή ταυτότητα για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών. Και πρέπει να αποφασίσουμε αν στα επόμενα πέντε χρόνια ο συγκεκριμένος τρόπος ζωής θα επιβιώσει σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

Υπάρχει πράγματι ευρωπαϊκή ταυτότητα;

Η ευρωπαϊκή ταυτότητα δεν είναι εναντίον της εθνικής. Εγώ νιώθω Βαυαρός, Γερμανός και Ευρωπαίος και δεν βλέπω καμία σύγκρουση μεταξύ αυτών των ταυτοτήτων. Πρέπει να κατανοήσουμε για το μέλλον μας ότι μια χώρα μόνη της – ακόμη κι αν είναι η Γερμανία – δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: όταν σήμερα η Ελλάδα συζητά με την Τουρκία διμερώς, δεν είναι τόσο ισχυρή όσο όταν όλη η ΕΕ συνομιλεί με την Τουρκία.

Εχετε δηλώσει ότι θα είστε ένα νέο είδος προέδρου της Κομισιόν. Τι είδος;

Προφανώς, μια νέα γενιά. Για μένα αυτό σημαίνει να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή ενοποίηση. Θέλω να δω μια δημοκρατική Ευρώπη, όχι μια των τεχνοκρατών και των ελίτ στις Βρυξέλλες. Ας πούμε, θέλω να έχουμε στενή συνεργασία με την Τουρκία, ωστόσο πρέπει να κλείσουμε το κεφάλαιο της ενταξιακής της πορείας. Ως πρόεδρος της Κομισιόν θα σταματήσω τις συζητήσεις. Επίσης φρονώ πως είμαι κι εγώ γεφυροποιός. Θέλω να κάθομαι μαζί με όλους και να συζητάμε. Αρα ένας πρόεδρος που θα προωθήσει τον εκδημοκρατισμό και θα χτίσει γέφυρες.

Για να πετύχει κανείς τον εκδημοκρατισμό και να χτίσει γέφυρες δεν πρέπει να υπακούει τους κανόνες της Ενωσης, όπως υποστήριζε ο Σόιμπλε;

Η προϋπόθεση για την Ευρώπη είναι να σεβόμαστε τις αρχές του κράτους δικαίου. Η Ενωση βασίζεται σε συμφωνίες. Στο ότι καθόμαστε όλοι μαζί και υπογράφουμε κάτι και έπειτα σεβόμαστε ό,τι έχουμε αποφασίσει. Οταν, όμως, μιλάμε για την εφαρμογή της νομοθεσίας, δεν μιλάμε για μια γραφειοκρατική διαδικασία. Είναι και μια πολιτική διαδικασία. Αυτό, για παράδειγμα προσπάθησε να κάνει με την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διαπραγματευόμενος με τον Αλέξη Τσίπρα. Είμαστε υποχρεωμένοι να πολιτικοποιήσουμε την Ευρώπη, ώστε να δουν οι πολίτες ότι με την ψήφο τους μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα.

Κάποιοι θα έλεγαν «ένας ακόμη Γερμανός σε υψηλό ευρωπαϊκό αξίωμα».

Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει ισορροπία εθνικοτήτων – αλλά και κομμάτων – στις ηγετικές θέσεις της ΕΕ. Μετά τις εκλογές πρέπει πρώτα από όλα να ακούσουμε τι μας είπαν οι πολίτες. Από την άλλη βλέπω τον εαυτό μου ως τον ηγέτη της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο. Σε εθνικό επίπεδο θα ήταν απόλυτα φυσιολογικό ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος να γίνει πρωθυπουργός. Την απόφαση για την υποψηφιότητα μου, άλλωστε, έλαβαν όλα τα κόμματα – μέλη του ΕΛΚ στο Ελσίνκι.

Υπάρχει η αίσθηση ότι οι επικείμενες ευρωεκλογές θα φέρουν άνοδο της Ακρας Δεξιάς. Ανησυχείτε μήπως ο Σαλβίνι έχει δίκιο, και η Ευρώπη όπως την ξέραμε δεν θα υπάρχει πια την επομένη της κάλπης;

Θα είναι ιστορικές εκλογές. Θα πρέπει να αποφασίσουμε αν είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε ή όχι. Πολιτικοί σαν τον Σαλβίνι δεν είναι έτοιμοι. Υπάρχουν εκείνοι που λένε «πρώτα η Ιταλία, οι άλλοι δεν με νοιάζουν». Αυτό είναι εθνικισμός. Δεν είναι η Ευρώπη. Σέβομαι το δημοκρατικό αποτέλεσμα της κάλπης. Πιστεύω, όμως, στη συνεργασία και τον διάλογο. Τρία στοιχεία είναι απαραίτητα για να πολεμήσουμε τους εθνικισμούς: λύσεις στις ανησυχίες των πολιτών, καλές ιδέες για την επόμενη πενταετία, οπτιμιστικά οράματα. Αν λάβει κανείς υπόψη τις δημοσκοπικές επιδόσεις της ΝΔ, έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε αισιόδοξοι ως ΕΛΚ.