Αποτελεί κρυφή και ανομολόγητη επιθυμία πολλών γονιών: να υπήρχε, λέει, κάπου κρυμμένη μια κάμερα την ώρα που αφηγούνται ιστορίες και περιπέτειες γι’ άλλη γη κι άλλα μέρη μέσα στο παιδικό δωμάτιο. Ιστορίες όπως αυτές που έγραψαν η Μαρία Αγγελίδου και ο Αντώνης Παπαθεοδούλου και εικονογράφησε ο Χρήστος Κούρτογλου στα «Καράβια που ταξίδεψαν την περιέργεια». Βάζοντας παράμερα τα στερεότυπα για τη στρωτή αφήγηση δεν «τσιγκουνεύονται» σε λέξεις, παρομοιώσεις, μεταφορές και όλα τα σχήματα λόγου που απογειώνουν την παιδική σκέψη. «Τα σκοινιά οι ναυτικοί τα τυλίγουν όμορφα και τα ξετυλίγουν ακόμα πιο όμορφα, γιατί αλλιώς γίνονται κουβάρι και κόμπος.
Κι έτσι κάνουν και με τις ιστορίες. Ολες τις ιστορίες. Αλλά περισσότερο τις ιστορίες των καραβιών τους» γράφει η Μαρία Αγγελίδου στο «Λαγωνικό». Στο αφήγημα, δηλαδή, για το «Beagle» του Δαρβίνου, έναν τύπο που «είχε ταλέντο στις ερωτήσεις κι ακόμα μεγαλύτερο ταλέντο στο χασομέρι».
Τα «Καράβια που ταξίδεψαν την περιέργεια» διαθέτουν γενικώς και περίεργους και παράξενους ήρωες που δεν εγκλωβίζονται στα στεγανά της «σοβαρής» – ή σοβαροφανούς – παιδικής λογοτεχνίας. Η «Καλυψώ» έχει καπετάνιο τον Ζακ-Ιβ Κουστό, το «Κον Τίκι» τον νορβηγό εξερευνητή Θορ Χέιερνταλ, που διέσχισε με μια σχεδία τον Ειρηνικό Ωκεανό (εντάξει, είχε ασύρματο και γραφομηχανή), τα πλοία του Νέαρχου τους στρατιώτες του Αλέξανδρου.
Και η «Βάσα» ξεκινάει τη διαδρομή της στη Σουηδία του 1628, ως δημιούργημα του βασιλιά Γουσταύου Αδόλφου, για να τη συνεχίσει το 1956, όταν το ναυάγιό της ανελκύεται από τον βυθό.
Ενιαία σειρά. Το βιβλίο ανήκει πλέον σε μια ενιαία σειρά των εκδόσεων Ικαρος με καράβια που πηγαινοέρχονται στα σύνορα της ιστορίας, της μυθολογίας και της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Οπως αυτό και άλλα τρία ζητούν από τους μικρούς αναγνώστες να κλείσουν τα μάτια και να μεταφερθούν μακριά από τον κόσμο της κυριολεξίας αφήνοντας έστω και για λίγο από τα χέρια τους την άγκυρα της γλωσσικής ασφάλειας. Υπάρχουν τα «Καράβια που έπαιξαν με τη φωτιά» (επίσης του 2018), τα «Καράβια που ταξίδεψαν τη φαντασία» και τα «Καράβια που δεν φοβήθηκαν» (και τα δύο του 2014). Τα δύο τελευταία έχουν διακριθεί ήδη από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου κι έχουν ενταχθεί στη διεθνή λίστα White Ravens.
Μαρία Αγγελίδου, Αντώνης Παπαθεοδούλου
Καράβια που ταξίδεψαν την περιέργεια
Ικαρος, σελ. 81
Τιμή: 9,90 ευρώ