Μια πόλη ασπρόμαυρη που αναδίδει έντονα αρώματα καπνού από τις καλλιέργειες που φυτρώνουν στα χώματά της, αλλά και μια πόλη σύγχρονη με γεύση από σταφύλι χάρη στα στρέμματα των αμπελώνων που φιλοξενεί. Ενας ορίζοντας που χωρίζεται στα δύο από τους μιναρέδες και τα καμπαναριά. Δρόμοι τους οποίους πατούν καλοντυμένοι αστοί του προηγούμενου αιώνα δίπλα σε νέους μαρμαράδες που διασχίζουν τα νταμάρια της. Μια φύση γοητευτική, άγρια και ταυτόχρονα φιλόξενο πεδίο ανάπτυξης όλων των τοπικών εθίμων. Χαρακτηριστικά τοπόσημα που για δεκαετίες στέκονται ως απομεινάρια ενός ένδοξου παρελθόντος και φρέσκα μνημεία που αποκτούν αυξανόμενη δυναμική.
Ολα αυτά τα στοιχεία θα συναντήσει κανείς αν ξεφυλλίσει τις σελίδες του λευκώματος «Φωτογραφίες της Δράμας και του υπέροχου κόσμου της». Η συγκεκριμένη έκδοση αποτελεί έργο της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Κύκλωψ που δραστηριοποιείται στη Δράμα με βασικό στόχο την προστασία και ανάδειξη της φωτογραφικής τέχνης. Ο πρόεδρός της Αρης Θεοδωρίδης, από τους μεγαλύτερους συλλέκτες φωτογραφικών μηχανών στη χώρα, δημιούργησε έναν τόμο που συνδέει το χθες με το σήμερα της γενέτειράς του. Το λεύκωμα ξεκινάει με τους απαραίτητους προλόγους των επιμελητών του για τη φωτογραφική ιστορία του τόπου τους και τον ορεινό και πεδινό πλούτο του, για να περάσει στην εικαστική τους αποτύπωση. Συνολικά εδώ περιλαμβάνονται περισσότερες από 300 φωτογραφίες, ίσα κατανεμημένες ανάμεσα σ’ εκείνες που μιλούν για την ιστορία του Νομού Δράμας κι άλλες που κεντρίζουν την προσοχή του αναγνώστη για το σήμερα αυτού του τόπου. «Μέσα από την ΜΚΟ Κύκλωψ θέλαμε να κάνουμε ένα λεύκωμα που να κάνει τη Δράμα γνωστή εκτός της ευρύτερης περιοχής της, ακόμα και εκτός συνόρων. Γι’ αυτό και το βιβλίο είναι δίγλωσσο, στα ελληνικά και τα αγγλικά, και οι επιλογές τόσο των κειμένων όσο και των φωτογραφιών έγιναν με γνώμονα τον μέσο αναγνώστη που έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τη Δράμα. Ετσι μπορούμε να αναδείξουμε καλύτερα το φωτογραφικό πλούτο της πόλης» τονίζει στα «ΝΕΑ» ο Ευστράτιος Γ. Κασμερίδης, που στον τόμο έχει επιμεληθεί τις παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες.
Ολες προέρχονται από το προσωπικό του αρχείο, μια και ο ίδιος είναι επίσης λάτρης της φωτογραφίας και συλλέκτης. Οι περισσότερες από τις εικόνες που παρουσιάζονται στο λεύκωμα αποτυπώνουν καθημερινές στιγμές της Δράμας ή πιο εορταστικές, από την εποχή της Τουρκοκρατίας έως τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Δεν λείπουν οι πιο στημένες λήψεις, με τους ανθρώπους της να ποζάρουν κατά ομάδες ή και μόνοι τους, αποτυπώνοντας ολόκληρη την εποχή τους στα ρούχα, στη στάση ακόμα και στα πρόσωπά τους. Οπου στο πλάνο μπαίνει κάποιο χαρακτηριστικό μακεδονικό σημείο, αντιπαραβάλλεται και η σημερινή του παρουσία. «Πρόκειται για ιστορικές φωτογραφίες αφού δίνουν τις απόψεις τής πόλης διαχρονικά. Αλλωστε, η Δράμα άρχισε να γίνεται φωτογραφικά γνωστή από τις καρτ ποστάλ που κυκλοφόρησαν το 1904» τονίζει ο Κασμερίδης.
Στο δεύτερο μισό του τόμου που επιμελήθηκε ο Κώστας Γ. Βιδάκης, πρωταγωνιστές είναι τα χρώματα και η σύγχρονη όψη της Δράμας. Η μοναδικότητα της χλωρίδας και της πανίδας της ευρύτερης περιοχής περνά μέσα από κλικ στους οικισμούς του νομού, στους κάμπους και στα βουνά του. Η πανίδα της Μακεδονίας, πανέμορφα φυτά και πανύψηλα δέντρα, στήνει εντυπωσιακά σκηνικά στις σελίδες του λευκώματος, παρασύροντας τον αναγνώστη σ’ ένα ταξίδι στη Δράμα όλων των εποχών. Από τις εικόνες δεν λείπει φυσικά και το ανθρώπινο στοιχείο, σε αγροτικές δουλειές, στιγμές χαλάρωσης, λατρευτικής έξαρσης ή απλώς συνύπαρξης με το περιβάλλον. Εδώ βέβαια υπάρχουν και φωτογραφίες της Αννας Κορακάκη, της δραμινής ολυμπιονίκου της σκοποβολής, μια και ένας από τους σκοπούς της Κύκλωψ είναι η στήριξη του αθλήματός της.
«Φωτογραφίες της Δράμας και του υπέροχου κόσμου της»
Αντίτυπα του λευκώματος πωλούνται από την Ελληνική Εταιρεία Προστασία της Φύσης (Νίκης 20, Αθήνα), τον Σύλλογο Παραπληγικών Δράμας και την Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι Δράμας