Είναι ένα παιδικό ανάγνωσμα που μεγάλωσε γενιές Ελλήνων, γραμμένο από μια συγγραφέα που σφράγισε όχι μόνο την παιδική λογοτεχνία αλλά και τη νεότερη ιστορία μας. Ο Τρελαντώνης ζωντανεύει από σήμερα μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της Πηνελόπης Δέλτα στη σκηνή του ανακαινισμένου Θεάτρου Βέμπο. Η Σοφία Σπυράτου, που τα τελευταία χρόνια έχει χαρίσει εξαιρετικές νεανικές παραστάσεις, υπογράφει τη σκηνοθεσία της διασκευής, την οποία επιμελήθηκε ο ποιητής Στρατής Πασχάλης. Τον κεντρικό ρόλο αναλαμβάνει ένας από τους αγαπημένους ηθοποιούς της νεότερης γενιάς, ο Σταύρος Σβήγκος. «Το βιβλίο συνδέεται με την ιστορία της χώρας εδώ και πολλά χρόνια. Σηματοδοτεί μια γέφυρα εκείνης της εποχής με το σήμερα. Δείχνει πώς ζούσαν οι αστικές οικογένειες και πώς ένα παιδί ασυμβίβαστο και γεμάτο ενέργεια, από Αντώνης παίρνει το όνομα “Τρελαντώνης”. Κι ας ήταν ένα παιδί που είχε μέσα του την ηθική να αναλάβει όλες τις ευθύνες για όλους τους μπελάδες που προκαλούσε», τονίζει ο πρωταγωνιστής.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. Ο ήρωάς του, παίζοντας, κάνοντας σκανταλιές, πλάθοντας ιστορίες με το μυαλό του, μπλέκεται σε περιπέτειες, γεμάτες όμως χιούμορ, αγάπη, τρυφερότητα και ανθρωπιά. «Ο Τρελαντώνης είναι ένα πολυπρόσωπο παιδί. Είναι πολλά παιδιά που υπάρχουν και σήμερα. Ημουν κι εγώ ένα τέτοιο παιδί. Μόνιμα χτυπημένο και άτακτο, αλλά οι γονείς μου με μεγάλωσαν με τέτοιον τρόπο ώστε στο μυαλό μου να έχω την προσωπική ευθύνη και να αναλαμβάνω τις συνέπειες των πράξεών μου. Θα μπορούσε να είναι πολλά παιδιά του σήμερα, όπως θα έπρεπε να είναι και το κάθε παιδί. Να διερευνά συνέχεια τα όριά του και να μη φοβάται. Ωστόσο, με την τεχνολογία μπορεί τα παιδιά σήμερα να γίνονται διαδικτυακά Τρελαντώνηδες», υπογραμμίζει ο Σβήγκος.  Η παράσταση, αν και απευθύνεται κυρίως σε μικρούς θεατές, είναι κατάλληλη και για τους ενηλίκους. Γεμάτη χρώματα, παλμό, χορό και τραγούδι, σμίγει με τη σύγχρονη αισθητική της τη νοσταλγία με τη νιότη. «Είναι ένα έργο στα όρια του μιούζικαλ. Εχει πολύ χορό και τραγούδι. Ωστόσο, για μένα δεν έχει διαφορά το να στήνεις μια παράσταση για παιδιά ή για ενηλίκους. Μιας και τα παιδιά αντιλαμβάνονται από την πρώτη ή δεύτερη φορά την ιστορία, αυτό που χρειάζεται για μένα να έχει κάποιος επί σκηνής είναι πίστη σ’ αυτό που κάνει ώστε να πάρει τα παιδιά μαζί του. Τα παιδιά δεν έχουν μπολιαστεί με τον καθωσπρεπισμό των ενηλίκων κι αν δεν τα δώσω όλα εγώ στη σκηνή, θα αντιδράσουν και καλά θα κάνουν. Οπότε αυτό που πρέπει να κάνω εγώ είναι να τα πάρω από το χέρι και να τα οδηγήσω. Η αντιμετώπιση χρήζει της ίδιας σοβαρότητας, προσοχής και της ίδιας βέβαια καλλιτεχνικότητας. Και δεν είμαι υπέρ της άποψης πως πρέπει να μετριάζεις τα μηνύματα. Το θέατρο πρέπει να διδάσκει στα παιδιά την αληθινή ζωή, να τους φτιάχνει ήθος. Γι’ αυτό άλλωστε λεγόμαστε και ηθοποιοί», καταλήγει ο ηθοποιός.

info

«Ο Τρελαντώνης» από σήμερα και κάθε Σάββατο και Κυριακή στο Θέατρο Βέμπο (Πλατεία Καραϊσκάκη, Μεταξουργείο, τηλ. 210-5221.767, είσοδος 10-12 ευρώ). Ο Σταύρος Σβήγκος πρωταγωνιστεί επίσης στην παράσταση «Δυο Θεοί» του Λένου Χρηστίδη στο Θέατρο Ροές (Ιάκχου 16, Αθήνα, τηλ. 210-3474.312, είσοδος 12-15 ευρώ)