Είναι οι αφανείς ήρωες. Αυτοί που σηκώνουν στους ώμους τους ολόκληρη τη διοργάνωση χωρίς καν να το καταλαβαίνουν ή να τους το αναγνωρίζουν. Με χαμόγελο απλώνουν το χέρι για να δώσουν στους χιλιάδες δρομείς ένα μπουκάλι νερό, τους περνάνε τα μετάλλια στον λαιμό μαζί με πολλά συγχαρητήρια, τους δείχνουν τον δρόμο για το Καλλιμάρμαρο ψιθυρίζοντάς τους πως μπορούν να τα καταφέρουν. Είναι οι χιλιάδες εθελοντές του Μαραθωνίου της Αθήνας, του Αυθεντικού και των παράλληλων αγώνων, που όπως τα τελευταία χρόνια έτσι και φέτος θα βρεθούν σε όλες τις θέσεις της διοργάνωσης για να στηρίξουν με τον χρόνο και τον κόπο τους εκείνους που το πρωί της Κυριακής θα βάλουν τα αθλητικά τους παπούτσια και θα τρέξουν στην πρωτεύουσα.
Οι εθελοντές του 36ου Μαραθωνίου είναι 3.350, αυξημένοι κατά περίπου 10% σε σχέση με πέρυσι. Οι περισσότεροι από αυτούς ταξιδεύουν από όλη τη χώρα για να βρεθούν εδώ, ενώ αρκετοί έρχονται από 16 χώρες του εξωτερικού. Αν και το τρέξιμο ανδροκρατείται, ο εθελοντισμός φαίνεται πως είναι καθαρά γυναικεία υπόθεση, αφού η αναλογία γυναικών και ανδρών εδώ πάει 2 προς 1. Οσο δηλαδή και η αντίστοιχη αναλογία των… παλιών με τους νέους που θα φορέσουν για πρώτη φορά την κίτρινη φανέλα. Από ηλιακιακής άποψης, οι νεαρότεροι εθελοντές είναι μαθητές, ενώ ο πιο μεγάλος σε ηλικία έσβησε πρόσφατα 84 κεράκια στην τούρτα των γενεθλίων του. Ανάμεσα στις μεμονωμένες εθελοντικές συμμετοχές θα συναντήσει κανείς και ομαδικές. Εκεί ξεχωρίζουν 17 σχολεία, 4 πανεπιστήμια και 5 συστήματα προσκόπων.
Ανάμεσα σε εκείνους που θα δώσουν δυναμικό «παρώ»ν αύριο το πρωί είναι και ο Σύλλογος Γονέων Αγίου Στεφάνου. Συνολικά 25 γονείς και 65 παιδιά θα συνδράμουν με τις εθελοντικές τους υπηρεσίες, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως η προσφορά δεν είναι θέμα ηλικίας αλλά διάθεσης. «Ολα ξεκίνησαν πριν από τέσσερα χρόνια, οπότε η κυρία Πανουσοπούλου, μαθηματικός, πρότεινε στον Σύλλογο Γονέων Γυμνασίου Αγίου Στεφάνου να στηρίξει την πρώτη ομάδα μαθητών εθελοντών στο Αυθεντικό Μαραθώνιο από το γυμνάσιό μας. Χωρίς δεύτερη σκέψη και με μεγάλο ενθουσιασμό δεχτήκαμε αυτή την πρόκληση και ζητήσαμε να συμμετέχουν και γονείς» θυμάται η Βάνα Γεωργίου, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου που ετοιμάζεται κι αυτή για τη μαραθώνια πρόκληση αύριο.
Το ξημέρωμα θα βρει όλη την ομάδα στον Μαραθώνα, αφού τα μέλη της έχουν τοποθετηθεί σε διαφορετικά πόστα στην εκκίνηση του αγώνα, από τη διανομή νερών και αδιάβροχων στους αθλητές μέχρι την παραλαβή και την ταξινόμηση των προσωπικών ειδών τους στα φορτηγά. «Στον χώρο υπάρχει διάχυτη θετική ενέργεια από όλους τους φορείς και εμείς χαιρόμαστε που είμαστε μέρος της δράσης αυτής. Για τους μεγαλύτερους είναι μια ευκαιρία να γνωρίσουμε πτυχές των παιδιών μας που δεν έχουμε ξαναδεί στο σπίτι. Χτίζουμε μαζί τους κοινές εμπειρίες τις οποίες συζητούμε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Επίσης, συμμετέχουμε με έναν ουσιαστικό τρόπο σε μια από τις μεγαλύτερες και καλύτερα οργανωμένες αθλητικές εκδηλώσεις της χώρας μας.
Για τα παιδιά είναι η στιγμή μιας πραγματικής μεταμόρφωσης. Οχι μόνο δεν διαμαρτύρονται που θα σηκωθούν από τις 03.00 για να είμαστε στις 04.00 στην αφετηρία, αλλά αναλαμβάνουν τα ίδια την υποχρέωση να είμαστε όλοι συντονισμένοι στο ραντεβού μας. Ερχονται σε επαφή με άλλους εθελοντές και συνεργάζονται άμεσα μαζί τους. Δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Ολοι οι μαθητές είναι υπεύθυνοι και στόχος τους είναι να πρεσβεύσουν με τον καλύτερο τρόπο το πνεύμα του εθελοντισμού, ώστε οι αθλητές να πάρουν ενέργεια από την ευγένειά τους, το χαμόγελό τους και τη βοήθειά τους. Και το κυριότερο… εκείνη την ώρα δεν ανοίγουν τα κινητά τους. Βέβαια, μετά χρησιμοποιούν κάθε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για να επικοινωνήσουν την εμπειρία τους» επισημαίνει η γονέας-εθελόντρια.
Ολα αυτά τα χρόνια που συνεργάζεται με το πρόγραμμα εθελοντισμού του Μαραθωνίου ο Σύλλογος έχει σπουδαίες αναμνήσεις και φέτος φιλοδοξεί να κάνει νέες. «Δεν μπορώ να ξεχάσω τον Δαβίδ, που εμψύχωνε στο 10ο χιλιόμετρο έναν αρκετά ηλικιωμένο αθλητή και του έλεγε “Ελα, παλικάρι μου, μπορείς, συνέχισε”. Δεν ξεχνώ τα χεράκια των μαθητών που είχαν πληγωθεί από τα καπάκια κι όμως ούτε ένα δεν ζήτησε να σταματήσει. Μια αθλήτρια από την Κίνα σταμάτησε συγκινημένη και μας ευχαρίστησε γιατί η Σοφία, μαθήτριά μας, της έλεγε να μην τα παρατήσει… στα κινεζικά. Η Στέλλα Καλαμαρά, μαθήτρια 14 ετών, μου είπε πέρυσι “Η αίσθηση του να βοηθάς ανθρώπους σε μια από τις πιο σημαντικές και περήφανες στιγμές στη ζωή τους, δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα”. “Μικροί και μεγάλοι ανακαλύψαμε ότι έχουμε αρκετές ικανότητες να προσφέρουμε βοήθεια σε τόσους αθλητές” όπως λέει και η 14χρονη Νεφέλη Γρυντάκη. Μικροί και μεγάλοι περνάμε ένα υπέροχο πρωινό ακολουθώντας τη βασική αρχή μιας κοινωνίας, την αλληλεγγύη» καταλήγει η Γεωργίου.
Η Διονυσία Μαρίνου είναι τα τελευταία 11 χρόνια εθελόντρια στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας