Είναι ένα μοναδικό μονοπάτι στην Ιστορία. Ο 36ος Αυθεντικός Μαραθώνιος, ο οποίος διεξάγεται αύριο στην κλασική διαδρομή, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον χιλιάδων δρομέων που θα συμμετάσχουν, αλλά κινητοποιεί και έναν ολόκληρο μηχανισμό, δείχνοντας κάθε χρόνο τέτοια εποχή ότι όταν υπάρχει συνεργασία, οι Ελληνες κάνουν θαύματα.

Πρόκειται για μια διοργάνωση που αποτελεί από μόνη της διαφήμιση και για τον τουρισμό (εκτός του αθλητισμού) με αναμενόμενο όφελος περί τα 25 εκατ. ευρώ για την ελληνική αγορά από τους ξένους επισκέπτες (δρομείς, συνοδούς και τουρίστες) την τελευταία εβδομάδα!

Ο ΣΕΓΑΣ έχει καταφέρει να απογειώσει τα τελευταία χρόνια τη διοργάνωση: φέτος το ανώτατο όριο συμμετοχών καλύφθηκε δύο μήνες πριν από τη διοργάνωση!

Μαζί έχουμε τους παράλληλους αγώνες δρόμου 5.000 μ. και 10.000 μ., παιδιών και ΑμεΑ (1.200 μ.) και φυσικά τον αγώνα των 3.000 μ. στον οποίο λαμβάνουν μέρος οι κορυφαίοι δρομείς (10 άνδρες και 10 γυναίκες) που συμμετείχαν σε καθέναν από τους αγώνες Run Greece σε Ηράκλειο, Γιάννινα, Καστοριά, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Ρόδο και Πάτρα. Παράλληλα «τρέχουν» και οι εκδηλώσεις που πλαισιώνουν τον Μαραθώνιο (Εκθεση ERGO Marathon EXPO, αφή φλόγας του Μαραθωνίου, βράβευση από την AIMS των κορυφαίων μαραθωνοδρόμων της χρονιάς) δεδομένου ότι πρόκειται για ένα μεγάλο αθλητικό, ιστορικό και πολιτιστικό γεγονός.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εφέτος έχουμε συμμετοχές από 105 χώρες, τη φλόγα του Μαραθωνίου έχουν ζητήσει και πάρει 15 πόλεις ώς τώρα από όλο τον κόσμο για τον δικό τους Μαραθώνιο, ενώ αυτή έφτασε μέχρι και τον Νότιο Πόλο (!) φιλοξενούμενη από τον Antarctica Marathon.

Φέτος συμπληρώνονται 122 χρόνια από την πρώτη διεξαγωγή μαραθωνίου δρόμου ως αγωνίσματος των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, 37 χρόνια από τον πρώτο αγώνα με τη σημερινή του μορφή, 56 από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένος ο αγώνας, ενώ συμπληρώνονται 72 χρόνια από τη νίκη του Στέλιου Κυριακίδη στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 1946 – σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία του Μαραθωνίου.

Ο Μαραθώνιος της Αθήνας είναι ο μοναδικός αγώνας που έχει το προνόμιο να διεξάγεται επί της αυθεντικής διαδρομής, από τον Μαραθώνα ώς την Αθήνα και το Παναθηναϊκό Στάδιο, παραμένει ένας αγώνας εμβληματικός για κάθε λάτρη των μεγάλων αποστάσεων. Με τη σημερινή του μορφή διεξάγεται από το 1983, αφιερωμένος στον μεγάλο έλληνα γιατρό, βαλκανιονίκη του στίβου και ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη.

Το ρεκόρ διαδρομής έχει από το 2014 (και δεν κινδυνεύει ούτε εφέτος) ο Κενυάτης Φέλιξ Κάντι (2 ώρ. 10’37”).

Ο Μαραθώνιος της Αθήνας σε αριθμούς

Οι αριθμοί ζαλίζουν τόσο όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό που θα ασχοληθεί με το event όσο και στα υλικά που θα διατεθούν από διοργανωτές και χορηγούς για τις ανάγκες της διοργάνωσης. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά.

Ανθρώπινο Δυναμικό:

Φέτος, στον 36ο Μαραθώνιο της Αθήνας, τον Αυθεντικό, θα δώσουν το «παρών» με τον δικό τους τρόπο ο καθένας περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι όλων των ηλικιών και όλων των εθνικοτήτων. Και αυτοί είναι:

47 ραδιοερασιτέχνες

95 Κριτές

100 άτομα προσωπικό των δήμων κατά μήκος της μαραθώνιας διαδρομής και του Παναθηναϊκού Σταδίου

100 δημοσιογράφοι (έλληνες, ξένοι), 200 φωτορεπόρτερ (έλληνες, ξένοι)

100+ σύνεδροι

100 εκπρόσωποι Διεθνών Μαραθωνίων από όλες τις Ηπείρους

150 άτομα προσωπικό της ΕΡΤ

150 άτομα προσωπικό του ΕΚΑΒ

270 άτομα από διασωστικές ομάδες

800 άτομα από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής και τις αστυνομικές δυνάμεις που θα συμβάλουν στην ασφάλεια της διοργάνωσης

3.300 εθελοντές που με το ζεστό τους χαμόγελο θα συνοδεύουν και θα εξυπηρετούν τους δρομείς όχι μόνο την ημέρα του αγώνα, αλλά και στη διάρκεια του τετραήμερου των εκδηλώσεων

15.000 ξένοι επισκέπτες στην Αθήνα και γενικότερα στην Ελλάδα

18.750 οι δρομείς που θα λάβουν μέρος στον Μαραθώνιο

54.850 αναμένεται να είναι οι συμμετοχές σε όλες τις αποστάσεις του 36ου Μαραθωνίου Αθήνας, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ

72.000 επισκέπτες στην EXPO Αθλητισμού, Τουρισμού και Υγείας του ΑΜΑ

100.000 φίλαθλοι και θεατές κατά την διαδρομή και στις εξέδρες του Καλλιμάρμαρου

Χρόνος – υλικά – υποδομές

5 ώρες «ζωντανής» τηλεοπτικής μετάδοσης από την ΕΡΤ

7 αγώνες συνολικά, καθώς εκτός του Μαραθωνίου έχουμε τα 10 χλμ., τα δύο πεντάρια, τους 2 αγώνες παιδιών και ΑμεΑ (1.200 μ.) και τον ομαδικό τελικό αγώνα 3 χλμ.

25 αυτοκίνητα από τη Mercedes-Benz

45 αγωνιστικά χιλιόμετρα (42.195 του Μαραθωνίου και όλων των άλλων αγώνων που γίνονται πάνω στη διαδρομή, συν extra περίπου 3 χλμ. για τις ανάγκες των 5 χλμ., 10 χλμ. και Special Olympics/Παιδιών)

105 χώρες θα εκπροσωπηθούν στο γεγονός

350 λεωφορεία 50 θέσεων (τα οποία αν τοποθετηθούν σε ευθεία γραμμή αυτή θα έχει μήκος 10 χλμ.!) που θα μεταφέρουν τους δρομείς στην εκκίνηση

400 μ. θα φτάσει η ουρά των ανθρώπων που θα μπουν στην εκκίνηση του Μαραθωνίου και 300 μ. η ουρά των ανθρώπων στην εκκίνηση των 5 χλμ. και 10 χλμ.

500 κώνοι οριοθέτησης περιοχών

500 χημικές τουαλέτες θα τοποθετηθούν για να εξυπηρετήσουν τους συμμετέχοντες στην αφετηρία, κατά μήκος της μαραθώνιας διαδρομής και στον τερματισμό στο Καλλιμάρμαρο

4.000 κιγκλιδώματα, που καλύπτουν απόσταση 8.000 μ. θα τοποθετηθούν στο Παναθηναϊκό Στάδιο και σε πολλά σημεία κατά μήκος της διαδρομής

15.000 ισοθερμικές κουβέρτες από την DHL

22.000 t-shirts Adidas

35.000 τζελ φρούτων GU

42.500 χυμοί Αmita

45.000 μπάρες δημητριακών Nature Valley

60.000 άτομα ομαδικά ασφαλισμένα για ατύχημα από την Ergo

60.000 Ηλεκτρολύτες Powerade

65.000 μπανάνες Chiquita

100.000 σοκολάτες υγείας Παυλίδης

150.000 μ. κορδέλα (κόκκινη – άσπρη) για να σηματοδοτήσει διάφορες περιοχές

370.000 μπουκάλια νερού Αύρα

25.000.000 ευρώ αναμένεται να πέσουν στην αγορά σε πέντε ημέρες μόνο από τους επισκέπτες εκτός Αθηνών (το 70% εξ αυτών από ξένους δρομείς και συνοδούς τους)

Τίποτα δεν πάει χαμένο

Για ακόμα μια χρονιά όχι μόνο θα συνεχιστούν, αλλά θα εμπλουτιστούν οι συγκροτημένες και μεθοδικές περιβαλλοντικές προσπάθειες του ΣΕΓΑΣ, της Ο.Ε. του AMA και της ΜΚΟ Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο, Περιβαλλοντική Συμμαχία 2004+, συνεργάτη των περιβαλλοντικών προγραμμάτων του Μαραθωνίου Αθήνας, ο οποίος οργανώνει και υλοποιεί όλες αυτές τις δράσεις, ώστε η διοργάνωση να έχει μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, το οποίο έχει αποκτήσει και κοινωνική διάσταση. Ετσι εκτός από την καθιερωμένη ανακύκλωση των πλαστικών μπουκαλιών (αθροιστικά, στα χρόνια εφαρμογής του προγράμματος έχουν συλλεχθεί πάνω από 1.500.000 πλαστικά μπουκάλια τα οποία μαζί με τα λοιπά υλικά συσκευασίας προωθήθηκαν προς τελική διαλογή και ανακύκλωση) αλλά και το πρόγραμμα «Ασ’ τα να τρέξουν ξανά για καλό σκοπό» (συλλογή ελαφρώς χρησιμοποιημένων αθλητικών παπουτσιών που δωρίζουν οι δρομείς και όχι μόνο και τα οποία προωθούνται σε συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη) εφέτος θα υπάρχει και κάτι πρωτοποριακό. Από τυπωμένο υλικό επικοινωνίας (μουσαμάδες/μπάνερ) προηγούμενων Μαραθωνίων, δημιουργούνται νέα χρηστικά αντικείμενα (upcycling) όπως τσάντες, νεσεσέρ, κασετίνες από ομάδα προσφύγων ραφτών. Με τον τρόπο αυτό αξιοποιείται υλικό το οποίο δεν μπορεί να ανακυκλωθεί γιατί είναι σύνθετο (πλαστικό με ίνες), αλλά και συνάνθρωποί μας υποστηρίζονται στην κοινωνική τους ένταξη και την εξασφάλιση πόρων διαβίωσης.

Οδηγίες προς δρομείς και θεατές

Μαραθώνιος

Η εκκίνηση για τον Μαραθώνιο θα δοθεί στις 09:00 από τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Αφετηρίας (Μαραθώνας), με το σύστημα «Wave start», δηλαδή οι αθλητές θα ξεκινούν κατά κύματα, και όχι όλοι μαζί. Συνολικά, θα δοθούν έντεκα διαδοχικές εκκινήσεις, ενώ η κατανομή των δρομέων στα μπλοκ εκκίνησης γίνεται σύμφωνα με τις επιδόσεις που πέτυχαν την τελευταία τριετία (2015 – 2018).

Ο Μαραθώνιος και το Δυναμικό Βάδισμα τελειώνουν στις 17:30, συνυπολογίζοντας την χρονοκαθυστέρηση των δέκα διαδοχικών εκκινήσεων. Η μεταφορά των δρομέων γίνεται με λεωφορεία της Οργανωτικής Επιτροπής ταυτόχρονα από έξι διαφορετικά σημεία στο κέντρο της Αθήνας, από τις 05:30 έως τις 06:45. Μετά τις 06:45 δεν είναι δυνατή η μεταφορά των συμμετεχόντων με μεταφορικά μέσα της Οργανωτικής Επιτροπής. Τα σημεία επιβίβασης είναι:

▪ Στάση μετρό Γραμμή 2 «Συγγρού-Φιξ», κατά μήκος της Λεωφόρου Συγγρού, επιβίβαση από την πλευρά της ανόδου (έξοδος «Συγγρού»). Τελευταία αναχώρηση στις 06:15.

▪ Στάση μετρό Γραμμή 2 «Πανεπιστήμιο», κατά μήκος της οδού Πανεπιστημίου, επιβίβαση από την πλευρά των Προπυλαίων Πανεπιστημίου (έξοδος «Πανεπιστήμιο»).

▪ Στάση μετρό Γραμμή 2 & 3 «Σύνταγμα», κατά μήκος της Λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας (επιβίβαση και από τις δύο πλευρές).

▪ Στάση μετρό Γραμμή 1 (Ηλεκτρικός) & 2 «Ομόνοια», επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου.

▪ Στάση μετρό Γραμμή 3 «Ευαγγελισμός», κατά μήκος της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, επιβίβαση από την πλευρά της ανόδου.

▪ Στάση μετρό Γραμμή 3 «Κατεχάκη», κατά μήκος της Λεωφόρου Μεσογείων, επιβίβαση από την πλευρά της ανόδου.

Μικρότεροι αγώνες

• Αγώνας δρόμου 5.000 μ. Wind (εκκίνηση πρωί 07:45 – απόγευμα 16:15) με αφετηρία τη Λεωφόρο Αμαλίας (ύψος Εθνικού Κήπου).

• Αγώνας δρόμου 10.000 μ. Wind (εκκίνηση 08:35) με αφετηρία τη Λεωφόρο Αμαλίας (ύψος Εθνικού Κήπου).

• Αγώνας δρόμου 1.200 μ. Special Olympics (εκκίνηση 08:50) με αφετηρία τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας στο ύψος της Βουλής.

• Αγώνες δρόμου παιδιών δήμων Εθνική Τράπεζα (εκκίνηση σταδιακά από 09:15 – 10:30). Στους δήμους που εφάπτονται της μαραθώνιας διαδρομής διεξάγονται αγώνες δρόμου που ολοκληρώνονται περίπου 15 λεπτά πριν από τη διέλευση του πρώτου μαραθωνοδρόμου.

• Αγώνας δρόμου 1.200 μ. παιδιών Εθνική Τράπεζα (εκκίνηση 10:25) με αφετηρία τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας στο ύψος της Βουλής.

• Αγώνας δρόμου 3.000 μ. Ergo (εκκίνηση 10:35). με αφετηρία τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας στο ύψος του Ιπποκρατείου.