Το είχα επισημάνει πριν από μερικά χρόνια, γιατί εκτός από το ποδόσφαιρο μου αρέσει και η μεταφυσική. Είναι σπουδαίο βραβείο η Χρυσή Μπάλα. Από όλα όσα δίνονται είναι αυτό που κάθε μεγάλος ποδοσφαιριστής επιθυμεί πιο πολύ κι ας αποτελεί δημοσιογραφική εφεύρεση: οι ποδοσφαιριστές έχουν κακή σχέση με τους δημοσιογράφους όταν τους ασκούν κριτική – όταν τους βραβεύουν δεν έχουν πρόβλημα. Η Χρυσή Μπάλα έχει ιστορία κι ο κάθε μεγάλος ποδοσφαιριστής θέλει το όνομά του να μπει στη μεγάλη λίστα των κατακτητών της. Αλλά προκαλεί και μια κακοδαιμονία απερίγραπτη: έχουμε να κάνουμε με ένα βραβείο που μοιάζει με πραγματική κατάρα.

Καριέρα

Μέχρι ν’ αρχίσουν να κερδίζουν το βραβείο ο Λιονέλ Μέσι κι ο Κριστιάνο Ρονάλντο, όποιος το κέρδιζε χαρά άλλη δεν ξαναείδε στην ποδοσφαιρική του καριέρα. Κέρδισαν τη Χρυσή Μπάλα ο Μάρκο φαν Μπάστεν το 1992 και ο Ματίας Ζάμερ το 1994 κι έκοψαν το ποδόσφαιρο πριν να βγει η χρονιά! Πήρε το βραβείο το 1998 ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο, που όλη η γη αποκαλούσε Φαινόμενο, και στη συνέχεια είχε τους χειρότερους τραυματισμούς που μπορούσε να φανταστεί ποδοσφαιριστής! Κατέκτησε την τιμητική αυτή διάκριση δικαιότατα το 2001 ο Μάικλ Οουεν κι άρχισε αμέσως μετά να μπαινοβγαίνει στα χειρουργεία: πάνω από είκοσι ματς τη σεζόν δεν ξανάπαιξε. Ο Ριβάλντο (1998), ο Φίγκο (2002), ο Σεφτσένκο (2004) κι ο Ροναλντίνιο (2005), ακόμα κι ο Κακά (2007), μετά τη βράβευσή τους, είδαν την καριέρα τους να παίρνει την κατιούσα και κανένας δεν ήταν σε ηλικία που σε άφηνε να υποπτευτείς πως η χρονιά που κέρδισαν το βραβείο θα ήταν η τελευταία σημαντική στην καριέρα τους! Σε κάποιες περιπτώσεις αρκούσε για να πάθεις ζημιά απλά μια υποψηφιότητα. Ο Ριμπερί, ο Ρόμπεν κι ο Σνάιντερ, που παραλίγο να την κερδίσουν και διαμαρτυρήθηκαν για τις αποφάσεις της επιτροπής, αμέσως μετά είδαν την καριέρα τους να καταστρέφεται από τραυματισμούς και κακές επαγγελματικές επιλογές! Και μετά εμφανίστηκαν ο Μέσι και ο Ρονάλντο, δύο βιονικοί υπεραθλητές που μόλις κέρδισαν την πρώτη Χρυσή Μπάλα της καριέρας τους όχι μόνο συνέχισαν να γίνονται καλύτεροι, αλλά έκαναν και συλλογή από Χρυσές Μπάλες.

Πρόβλημα

Ο Μέσι είναι αλήθεια ότι είχε τον πρώτο του τραυματισμό μετά το 2010, δηλαδή μετά την πρώτη Χρυσή Μπάλα που κέρδισε! Αλλά τον ξεπέρασε γρήγορα, δεν του άφησε το παραμικρό πρόβλημα και μολονότι το «ξύλο» που έχει φάει εντός των γηπέδων είναι πολύ, συνεχίζει οκτώ χρόνια αργότερα να κάνει τη διαφορά στην Μπαρτσελόνα. Ακόμα καλύτερα πήγε η καριέρα του Κριστιάνο από τη στιγμή που κέρδισε το μεγάλο βραβείο για πρώτη φορά. Τη Χρυσή Μπάλα την πρωτοκατέκτησε το 2008 όταν αγωνιζόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κι από τότε τη διεκδικεί κάθε χρόνο μέχρι τώρα ενώ την έχει κερδίσει άλλες τρεις φορές ως παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης. Τον Δεκέμβριο του 2016, όταν τον είχα δει να πανηγυρίζει με αυτήν στο κέντρο του Μπερναμπέου είχα κομμάτι τρομάξει γιατί την προηγούμενη βραδιά είχα ακούσει τον προπονητή Φάμπιο Καπέλο να αποκαλύπτει σε κανάλι της ισπανικής τηλεόρασης ότι έχει προβλήματα στο γόνατο. Θυμάμαι πως για έναν ολόκληρο μήνα όλοι έλεγαν ότι η Ρεάλ έχει προβλήματα γιατί ο κουρασμένος Ρονάλντο δεν σκοράρει. Ο Καπέλο, καλεσμένος σε μια εκπομπή, αποκάλυψε πως ο Κριστιάνο παίζει με πρόβλημα στο γόνατο για μήνες. Είχε ζήτησε από το κοινό να παρατηρήσει πως ο Πορτογάλος δεν πατάει καλά το πόδι του και δεν σηκώνεται για κεφαλιές, αφού δεν μπορεί να κάνει επιτόπιο άλμα. Σκεφτόμουν ότι η κατάρα θα τον χτυπήσει, αλλά ο τρομερός Ρονάλντο ξεπέρασε το πρόβλημα χωρίς να μπει στο χειρουργείο και στο τέλος της χρονιάς είχε κερδίσει ένα Τσάμπιονς Λιγκ και μία Χρυσή Μπάλα ακόμα. Αλλά πολύ φοβάμαι πως ούτε αυτός, ούτε ο Μέσι γλίτωσαν από την κατάρα της.

Δάσος

Βλέπουμε ως συνήθως πάντα το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Ούτε ο Αργεντινός ούτε ο Πορτογάλος έπαθαν το κακό που βρήκε τον Φαν Μπάστεν ή τον Ζάμερ ή ακόμα και τον Κακά. Ομως στην καριέρα τους τούς έχουν συμβεί διάφορα απίθανα που δεν εξηγούνται. Ο Μέσι π.χ. κινδυνεύει να περάσει στην Ιστορία όχι ως ο ποδοσφαιριστής που διέλυσε κάθε ρεκόρ με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, αλλά ως ο παίκτης που δεν κατάφερε να διαδεχτεί τον Μαραντόνα οδηγώντας την Αργεντινή στην κατάκτηση ενός αληθινά μεγάλου τίτλου. Η διαφορά απόδοσης του Αργεντινού στην Μπαρτσελόνα και στην Εθνική είναι τεράστια και σχεδόν ανεξήγητη – ειδικά αν δεν έχεις παρατηρήσει την γκαντεμιά που η Χρυσή Μπάλα προκαλεί. Εχουν γραφτεί για τη δυσκολία του Αργεντινού στην Εθνική του χιλιάδες πράγματα, αλλά μήπως όλα είναι απλούστατα τελικά; Μήπως ο Λίο πληρώνει στην Εθνική την κακοδαιμονία ενός βραβείου που κάποια στιγμή παραλίγο να συνδεθεί με το όνομά του; Από όλες τις εξηγήσεις ετούτη μου μοιάζει λογικότερη.

Μπαρ

Αποτέλεσμα της κατάρας της Χρυσής Μπάλας μού μοιάζουν και οι πρόσφατες δικαστικές περιπέτειες του Ρονάλντο. Ας πούμε ότι τα προβλήματά του με την ισπανική Δικαιοσύνη οφείλονται στους λογιστές του: όποιος πολλά χρήματα βγάζει πέφτει στον πειρασμό της φοροδιαφυγής – δεν είναι παράξενο. Ομως οι πρόσφατες δικαστικές του περιπέτειες για σεξουαλική παρενόχληση μιας αμερικάνας μοντέλας έχουν κάτι το μυστηριώδες. Είχε ανάγκη ο Κριστιάνο να παρενοχλήσει σεξουαλικά μια κοπέλα που, υποτίθεται πως, γνώρισε ένα βράδυ σε ένα μπαρ; Γιατί να το κάνει; Γιατί, του ‘χουν λείψει οι γυναίκες; Και πόσο πιθανό ήταν, αν ο Κριστιάνο δεν έχει πέσει θύμα μιας πραγματικής κατάρας, να ασχοληθούν με την ιστορία αυτή οι αμερικανοί εισαγγελείς, μολονότι έχουν περάσει χρόνια ολόκληρα από τη βραδιά που υποτίθεται πως όλα έγιναν κι ενώ, μάλιστα, οι δικηγόροι του Ρονάλντο είχαν εξασφαλίσει τη σιωπή της δεσποινίδας πληρώνοντας, ώστε να αποφύγει ο παίκτης εκβιασμούς;

Λάσπη

Πριν από λίγες μέρες το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» έκανε γνωστό ότι θα αποκαλύψει το όνομα ενός μεγάλου ποδοσφαιριστή που μολονότι πιάστηκε ντοπέ δεν τιμωρήθηκε – πράγμα που σύμφωνα με το περιοδικό τού επέτρεψε να κατακτήσει με την ομάδα του το Τσάμπιονς Λιγκ. Οπως συμβαίνει πάντα όταν κάποιος εκτοξεύει λάσπη στον ανεμιστήρα άρχισαν να κυκλοφορούν αμέσως ένα σωρό ονόματα. Να με κάψει ο Θεός, αλλά εγώ σκέφτηκα αμέσως τον Μέσι και τον Ρονάλντο. Απλά γιατί έχουν κερδίσει ένα σωρό φορές την καταραμένη Χρυσή Μπάλα…