Ο Τζιουζέπε Τορνατόρε σκηνοθέτησε τον Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ στο «Τέλειο χτύπημα» πριν σκηνοθετήσει ο ρώσος μεγιστάνας τον εαυτό του. Πενηντάρης, μοναχικός, μυστήριος, λάτρης και συλλέκτης έργων τέχνης έπεσε θύμα των παθών του. Ο Τζέφρι Ρας θα μπορούσε να είναι ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ – όχι όμως το αντίθετο.
Μια σκοτεινή προσωπικότητα που εγκιβωτίζει ιστορίες φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους, που όμως όλες καταλήγουν προς την ίδια κατεύθυνση: το χρήμα και την εξουσία. Ηταν τέτοιες μέρες πριν από έναν χρόνο όταν σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη το θερμόμετρο είχε ανέβει στα ύψη. Για 20 λεπτά οι μεγαλύτεροι συλλέκτες έργων τέχνης έδιναν μάχη για να αποκτήσουν έναν από τους σπουδαιότερους πίνακες, τον «Salvator Mundi», τον «Σωτήρα του Κόσμου» ζωγραφισμένο από τα θεϊκά χέρια του Λεονάρντο ντα Βίντσι πριν από 500 χρόνια κατόπιν εντολής του Βασιλιά Λουδοβίκου 12ου. Ο δημοπράτης Γούσι Πιλκάνεν ξαναμμένος από τη μάχη, φώναξε δυνατά: «Ιστορική στιγμή, θα περιμένουμε». Δευτερόλεπτα μετά οι προσφορές είχαν φτάσει τα 200 εκατ. δολάρια. Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν με την ίδια ένταση. Και ξαφνικά σιωπή. Ο άγνωστος διεκδικητής προσέφερε 400 εκατ. δολάρια, που μαζί με την προμήθεια έφτασε τα 450 εκατ. δολάρια.
Ο πίνακας ανήκε στον Ριμπολόβλεφ και πουλώντας τον σ’ αυτή την εξωφρενική τιμή πέταξε από πάνω του την ταμπέλα που έγραφε «κορόιδο». Τη φλόγα να εκδικηθεί αυτόν που του τη φόρεσε δεν κατάφεραν ωστόσο να τη σβήσουν τα 400 εκατ. δολάρια. Τρία χρόνια πριν από την περίφημη δημοπρασία, η εφημερίδα «New York Times» άνοιξε τον ασκό του Αιόλου όταν εκτίμησε τον «Salvator Mundi» στα 70-75 εκατ. δολάρια. Ο Ριμπολόβλεφ τον είχε αγοράσει από τον Ελβετό Ιβ Μπουβιέ 127 εκατ. δολάρια. Πολύ γρήγορα ο ρώσος μαικήνας ανακάλυψε πως δεν ήταν η μόνη περίπτωση υπερτιμημένων έργων τέχνης που του πούλησε ο Μπουβιέ.
Από το 2002 μέχρι το 2014 ο Ριμπολόβλεφ έδωσε 2 δισ. δολάρια για να αγοράσει 38 έργα τέχνης. Η συλλογή του περιλαμβάνει έργα των Μονέ, Βαν Γκογκ, Ματίς, Ντα Βίντσι και των αγαπημένων του Μοντιλιάνι και Πικάσο. Γρήγορα αντιλήφθηκε πως τα έργα τέχνης τα αγόρασε με «καπέλο» κοντά στο ένα δισ. δολάρια και ο Μπουβιέ δεν λειτούργησε ως σύμβουλός του, αλλά ως έμπορος. Η δικαστική διαμάχη μόλις άρχιζε.
Τις δύο τελευταίες δεκαετίες ζει μόνιμα στο εξωτερικό. Αν και σπούδασε γιατρός με ειδικότητα καρδιολόγου, την τεράστια περιουσία του που ξεπερνά τα 7,3 δισ. δολάρια τη δημιούργησε από τα εργοστάσια λιπασμάτων της Uralkali στη γενέτειρά του, την πόλη Περμ. Ο «βασιλιάς της ποτάσας» είχε κατηγορηθεί στη Ρωσία ως ο εγκέφαλος της δολοφονίας στενού συνεργάτη του. Παρέμεινε στη φυλακή έναν χρόνο και από τη δίκη ήταν ο μόνος από τους κατηγορουμένους που αθωώθηκε.
Γνωστός έγινε το 2011, όταν αγόρασε την ομάδα Μονακό η οποία εκείνη την περίοδο αγωνιζόταν στη Β΄ κατηγορία. Ο πρίγκιπας Αλβέρτος, φαν των Μονεγάσκων, ανέπτυξε φιλικές σχέσεις με τον ρώσο ολιγάρχη, αλλά ποτέ δεν του έδωσε το πολυπόθητο διαβατήριο. Τα κατάφερε βέβαια με άλλον τρόπο. Αγοράζοντας μετοχές της Τράπεζας Κύπρου το 2012 πήρε ως «μπόνους» τη χρυσή βίζα.
Οι επενδύσεις του Ριμπολόβλεφ δεν περιορίστηκαν στα έργα τέχνης, αλλά επεκτάθηκαν και στο real estate. Στο portfolio του ανήκουν βίλες, κάστρα, εντυπωσιακά διαμερίσματα και βέβαια ο Σκορπιός (όπως και το ζώδιό του) που αγόρασε το 2013 από την Αθηνά Ωνάση.
Πίσω απ’ αυτές τις επενδύσεις πιθανόν να κρύβεται η προσπάθειά του να ξεφύγει – διά της οδού των οφσόρ εταιρειών – από τις διεκδικήσεις της περιουσίας από την πρώην σύζυγό του – και πολλάκις απατημένη – Εκατερίνα Ριμπολόβλεβα, καθώς ελβετικό δικαστήριο τής επιδίκασε αποζημίωση 604 εκατ. δολαρίων.
Μεταξύ των αγορών του συγκαταλέγεται η βίλα Maison de L’ Amite την οποία αγόρασε από τον Ντόναλντ Τραμπ το 2008 έναντι 95 εκατ. δολαρίων. Αυτή η αγοραπωλησία αλλά και η «συμπτωματική» παρουσία των ιδιωτικού αεροσκάφους του Ριμπολόβλεφ και αυτού του Τραμπ στο ίδιο αεροδρόμιο, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του δεύτερου τον Νοέμβριο του 2016 τοποθέτησαν τον ρώσο ολιγάρχη στο κάδρο των ερευνών του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μίλερ για πιθανή σύνδεση της καμπάνιας του αμερικανού προέδρου με τους Ρώσους.
Ο Ριμπολόβλεφ δεν προλαβαίνει τα ανοιχτά μέτωπα – ο εγκιβωτισμός που λέγαμε. Η σύλληψή του την Τρίτη 6 Νοεμβρίου ύστερα από εντολή της Εισαγγελίας του Μονακό σχετίζεται με την υπόθεση Μπουβιέ και την γκάφα της ελβετίδας δικηγόρου του Τετιάνα Μπερσέντα να μαγνητοφωνήσει συνομιλία με την πρώην συνεργάτιδα του Ριμπολόβλεφ και νονά της μικρής του κόρης Αννα, Τόνια Ράπο, την οποία ο ρώσος δισεκατομμυριούχος υποψιάζεται πως συνεργάστηκε με τον Μπουβιέ. Η Ράπο υπέβαλε μήνυση και όταν η Μπερσέντα παρέδωσε το κινητό της τηλέφωνο στον εισαγγελέα αποδείχτηκε πως ο Ριμπολόβλεφ επηρέαζε το δικαστικό σύστημα του Μονακό και τον αρμόδιο υπουργό Φιλίπ Ναρμίνο. Λίγες ώρες πριν από τη σύλληψή του είχε αποκαλυφθεί από τα Football Leaks πως παρέκαμπτε το οικονομικό ευ αγωνίζεσθαι στη Μονακό χρηματοδοτώντας την ομάδα μέσω υπεράκτιων εταιρειών.