Ηταν στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου όταν ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι επιτέθηκε με σφοδρότητα στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: «Μιλάω μόνο με ξεμέθυστους» είχε σχολιάσει. Τι προκάλεσε αυτήν την τουλάχιστον άκομψη αντίδραση του Σαλβίνι; Η παρατήρηση του Γιούνκερ ότι η Ιταλία μπορεί να αποτελέσει απειλή για το ευρώ ανάλογη με αυτή που είχε αποτελέσει η Ελλάδα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ιταλία ζει με τον φόβο ενός ελληνικού κινδύνου. «Αν θέλει με τον λαϊκισμό του να μας μετατρέψει σε Ελλάδα ας το κάνει» είχε πει τον Φεβρουάριο του 2013 ο τότε πρωθυπουργός Μάριο Μόντι στον ηγέτη του Κινήματος των 5 Αστέρων Μπέπε Γκρίλο. «Τύποι σαν εσένα οδήγησαν την Ελλάδα στην καταστροφή» είχε απαντήσει εκείνος.

Σήμερα το κόμμα του Γκρίλο κυβερνά μαζί με εκείνο του Σαλβίνι. Και η διελκυστίνδα ανάμεσα στη Ρώμη και τις Βρυξέλλες για το έλλειμμα του προϋπολογισμού που αρνείται η ιταλική κυβέρνηση να ορίσει κάτω από το 2,4% φέρνει ξανά τον ελληνικό κίνδυνο προ των ιταλικών πυλών. Μπορεί όμως η Ιταλία να γίνει Ελλάδα; «ΤΑ ΝΕΑ» απευθύνθηκαν σε τρεις διακεκριμένους δημοσιογράφους του ιταλικού Τύπου. Και ιδού τι απάντησαν.