Η πρωταθλήτρια Ελλάδας ΑΕΚ έχει ξεκινήσει τη σεζόν έχοντας χάσει σημαντικό έδαφος στη μάχη του τίτλου. Οι Κιτρινόμαυροι έχουν βρεθεί όχι μόνο μακριά από την κορυφή, αλλά και τέσσερις θέσεις πίσω, μιας και έπειτα και από την ποινή που τους επιβλήθηκε καταλαμβάνουν την 5η θέση.

Είναι σαφές πως για την Ενωση τα πράγματα δεν προχωρούν όπως πέρυσι, τουλάχιστον σε επίπεδο συγκομιδής βαθμών. Αφού θυμίζουμε πως στη σεζόν που προηγήθηκε η ΑΕΚ είχε βρεθεί ακόμα και με διαφορά… ασφαλείας από τους διώκτες της, σε αντίστοιχη περίοδο.

Ενας από τους παράγοντες που ενδεχομένως έχει διαμορφώσει αυτή την κατάσταση και έχει φέρει την Ενωση σε μια κατά κάποιον τρόπο δύσκολη θέση, είναι η αναποτελεσματικότητά της στα ντέρμπι. Η ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ ήταν ένα σύνολο των μεγάλων αγώνων, που κατέγραψε έναν εντυπωσιακό απολογισμό στους αγώνες με τους ανταγωνιστές του στη μάχη για τον τίτλο.

Η ΑΕΚ πέρυσι νίκησε δύο φορές τον Ολυμπιακό, δύο τον ΠΑΟΚ (με το ματς της Τούμπας να μην τελειώνει ποτέ), ενώ απέναντι στον Παναθηναϊκό είχε μια νίκη και μια ισοπαλία. Οπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, αυτοί οι βαθμοί ήταν κάτι παραπάνω από καθοριστικοί προκειμένου ο τίτλος να πάει στο φινάλε της σεζόν στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Φέτος, με την ΑΕΚ να έχει ήδη αντιμετωπίσει από μια φορά τους Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό, η… σούμα είναι μάλλον απογοητευτική. Η Ενωση έχει κατορθώσει σε αυτά τα τρία ντέρμπι να συγκεντρώσει μόλις δύο βαθμούς, με τη σύγκριση με πέρυσι να μη χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση.

Εχασε το «μέταλλο»

Το ανησυχητικό για την ΑΕΚ είναι πως δείχνει να έχει χάσει και το «μέταλλο» που τη χαρακτήριζε σε αυτά τα ματς. Ο Δικέφαλος πέρυσι είχε παρουσιάσει ένα σύνολο ιδιαίτερα μαχητικό, που ακόμα και αν υστερούσε σε ποιότητα από τον αντίπαλο, ήξερε πώς να πάει το παιχνίδι στα δικά του δεδομένα και να πάρει αυτό που θέλει. Κάτι που φέτος δεν βλέπουμε να υπάρχει, τουλάχιστον προς το παρόν.

Η αλλαγή στη φιλοσοφία της ομάδας από την αρχή της σεζόν και με τον Μαρίνο Ουζουνίδη στον πάγκο ήταν ξεκάθαρη και προς την κατεύθυνση που επιζητούσαν τόσο η διοίκηση όσο και ο κόσμος. Η ΑΕΚ προσπαθεί να μετατραπεί σε μια ομάδα που θα παίζει ποδόσφαιρο κυριαρχίας, θα παράγει ευκαιρίες και θα είναι θεαματική. Ωστόσο, παρ’ ότι πέρυσι αυτά τα στοιχεία απουσίαζαν, η Ενωση έπαιρνε τα αποτελέσματα που ήθελε. Και το ζητούμενο είναι πλέον κατά πόσο μπορεί να επιμείνει σε αυτή τη διαφορετική λογική, από τη στιγμή που συνεχίζονται οι απώλειες. Τα ντέρμπι του πρώτου γύρου πέρασαν για την ΑΕΚ, που έχει την ευκαιρία να χτίσει ένα νικηφόρο σερί και να μαζέψει τη διαφορά από την κορυφή. Για να βρεθεί όμως και πάλι με τον τίτλο στα χέρια στο φινάλε της χρονιάς, είναι δεδομένο πως θα πρέπει να… ρεφάρει στον δεύτερο γύρο. Να κερδίσει δηλαδή βαθμούς στα ματς με ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Μιας και σε διαφορετική περίπτωση τα ντέρμπι είναι πιθανό να εξελιχθούν στην αχίλλειο πτέρνα των Κιτρινόμαυρων και να τους ρίξουν από την κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αφού ειδικά τη φετινή χρονιά αυτά τα ματς είναι πιθανό να αποτελέσουν τους «ρυθμιστές» της Σούπερ Λίγκας, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με τη μάχη του τίτλου. Που αναμένεται αμφίρροπη.