Εάν κι εφόσον κάποια στιγμή στη ζωή του ο Τζόι Ντόρσεϊ αποφασίσει να βγάλει την αυτοβιογραφία του δεν χρειάζεται να αναζητήσει συγγραφέα: απλώς θα τηλεφωνήσει στον Κώστα Παπανικολάου που τον ξέρει σαν κάλπικη δεκάρα και θα του κάνει τη δουλειά γρήγορα και παστρικά!

Εάν το ‘χει κιόλας στο μυαλό του, τότε άμ’ έπος, άμ’ έργον: οι δυο τους θα ανταμώσουν τη μεθεπόμενη Κυριακή στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας όπου ο Ολυμπιακός θα υποδεχθεί τον Πανιώνιο και μπορούν κάλλιστα να καθίσουν στη λήξη του αγώνα να γράψουν τον πρόλογο και να χωρίσουν τα κεφάλαια!

Η σχέση του τρικαλινού φόργουορντ με τον αμερικανό σέντερ είναι όντως εντυπωσιακή και πάντως όχι συνηθισμένη, καθότι διετέλεσαν συμπαίκτες επί τέσσερις απανωτές σεζόν σε τρεις διαφορετικές ομάδες από τρεις διαφορετικές χώρες, σε δυο διαφορετικές ηπείρους!

Γνωρίστηκαν στον Πειραιά τον Ιανουάριο του 2012 όταν ο Ντόρσεϊ και ο Εϊ Σι Λο εντάχθηκαν στον Ολυμπιακό μεσούσης της σεζόν, (εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε πως) άλλαξαν τον ρουν της Ιστορίας και διαδραμάτισαν σπουδαίο, πλην αθόρυβο ρόλο στην κατάκτηση δυο τίτλων (Ευρωλίγκα, πρωτάθλημα Α1) που έμεναν στοιχειωμένοι επί 15 χρόνια!

Συνέχισαν να παίζουν παρέα έως τον Οκτώβριο του 2012, χώρισαν για λίγο τα τσανάκια τους, ξαναβρέθηκαν παρέα τη σεζόν 2013-14 στην Μπαρτσελόνα, υπό τας διαταγάς του (νυν προπονητή του Παναθηναϊκού) Τσάβι Πασκουάλ κι επειδή δεν είχε χορτάσει ο ένας τον άλλον, συναντήθηκαν ξανά την επόμενη χρονιά στους Χιούστον Ρόκετς και μάλιστα έφτασαν έως τους τελικούς της Δύσης, όπου μέριασαν για να διαβούν οι ασταμάτητοι Γουόριορς…

Κύκνειο πειραϊκό άσμα

Αυτό το… μυστήριο τρένο, που λέγεται Τζόι Ντόρσεϊ, κάνει πάλι στάση στην Ελλάδα, απ’ όπου έφυγε με τη στάμπα του troublemaker, κατά πώς λένε και στη γενέτειρά του, τη Βαλτιμόρη: ενώ έπαιξε έναν πολύ ουσιαστικό ρόλο στη διπλή επιτυχία του Ολυμπιακού τη σεζόν 2011-12 και αποτελούσε ένα σημαντικό κομμάτι στο παζλ του Γιώργου Μπαρτζώκα, αίφνης τα έκανε μαντάρα και έφυγε νύχτα!

Eκείνο το βράδυ της 25ης Οκτωβρίου του 2012 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας απέβη μοιραίο: το ματς με τη Ζαλγκίρις στράβωσε στο δεύτερο ημίχρονο και ο Ολυμπιακός γνώρισε την ήττα με 79-61, ενώ ο Ντόρσεϊ πέρασε και δεν ακούμπησε με μηδέν πόντους, κανένα σουτ, 5 ριμπάουντ, μία ασίστ, μία τάπα και δυο λάθη σε 13’34”. Οταν μετά τη λήξη του ματς άνοιξαν τα αποδυτήρια και μπήκαν οι δημοσιογράφοι, ο αμερικανός σέντερ μανούριαζε δυνατά και εις επήκοον όλων. «Δεν αντέχω αυτό το παιχνίδι. Αυτό δεν είναι μπάσκετ. Τι στο διάολο κάνω εδώ…» μουρμούραγε και ο σάλος που ξέσπασε το ίδιο βράδυ τον οδήγησε στο εδώλιο του κατηγορουμένου επί ποινή απολύσεως, όπερ και εγένετο!

Ων φευγάτος στα λόγια, έγινε φευγάτος και στην πράξη και από τον Πειραιά βρέθηκε στην τουρκική Γκαζιαντέπ, προτού μετακομίσει στη Βαρκελώνη και συναντήσει τον Πασκουάλ, τον Παπανικολάου, αλλά και τον Γιώργο Μπαρτζώκα (σεζόν 2016-17) ο οποίος τον είχε αποπέμψει από τον Ολυμπιακό…

Α, ναι, μέσα στη μίρλα και στη μουρμούρα του, ο νυν παίκτης του Πανιωνίου είχε καταφερθεί εμμέσως πλην σαφώς και κατά του Βασίλη Σπανούλη, με τον οποίο ωστόσο συμφιλιώθηκε αργότερα και μάλιστα τον αποκαλούσε «αδερφό» του!

Εξι χρόνια μετά

Aπό το «κύκνειο άσμα» του Ντόρσεϊ στην πίστα του Πειραιά πέρασαν κιόλας έξι χρόνια και αίφνης ο απόφοιτος του πανεπιστημίου του Μέμφις και πρώην παίκτης των Ρόκετς, των Κινγκς και των Ράπτορς επανακάμπτει εν Ελλάδι, με την προσδοκία του Βασίλη Φραγκιά να αποδειχθεί ο Μεσσίας του Πανιωνίου.

Εάν ο αναμφισβήτητα ικανός και προσοντούχος αμερικανός σέντερ εμφανισθεί ως ο αληθινός (μπασκετικός) εαυτός του και ξεδιπλώσει τα ταλέντα του, τότε μπορεί να αποβεί αυτός ο προσδόκιμος Μεσσίας, αλλιώς, κλάψ’ τα Χαράλαμπε!

Σε κάθε περίπτωση η απροσδόκητη και αν μη τι άλλο εντυπωσιακή επιλογή του Πανιωνίου προκαλεί αίσθηση και τούτου δοθέντος μένει να φανεί εάν αυτή θα είναι ουσιαστική ή θα καταντήσει ψευδαίσθηση…

Εβδομη στάση, Νέα Σμύρνη

Ο Πανιώνιος αποτελεί την έβδομη ευρωπαϊκή ομάδα στην καριέρα του γεννημένου στις 16 Δεκεμβρίου 1983 αμερικανού σέντερ μετά την Κάχα Λαμποράλ, τον Ολυμπιακό, την Γκαζιαντέπ, την Μπαρτσελόνα, τη Γαλατάσαραϊ και την Μπαλικεσίρ.