Το πνεύμα του Μπράιαν Κλαφ οδηγεί τη Νότιγχαμ Φόρεστ στην επιστροφή στα μεγάλα σαλόνια του αγγλικού ποδοσφαίρου. Η πόλη των Ανατολικών Μίντλαντς ονειρεύεται να ζήσει και πάλι τη χρυσή εποχή που η ομάδα της πρωταγωνιστούσε στα ευρωπαϊκά γήπεδα.

Αυτός ο τεράστιος προπονητής πήρε τη Νότιγχαμ από την 8η θέση στη Β’ κατηγορία, την ανέβασε στην πρώτη, έριξε από την κορυφή την τότε πανίσχυρη Λίβερπουλ και κατέκτησε την Ευρώπη.

Κι αυτοί που γνωρίζουν καλά την ιστορία της ομάδας, αισθάνονται ότι εκείνες οι ημέρες μπορεί να επιστρέψουν.

Η πόλη του Νότιγχαμ είναι γνωστή για τις ιστορίες του λαϊκού ήρωα της περιοχής, Ρομπέν των Δασών, ο οποίος δρούσε στο δάσος του Σέργουντ. Οταν ανέλαβε ο Κλαφ, ταυτίστηκε και με το ποδόσφαιρο.

Μία σπουδαία ομάδα με παίκτες όπως οι ΜακΓκόβερν, Μπερτλς, Ρόμπερτσον, Γκέμιλ, Σίλτον, Γούντκοκ. Πρωταθλήτρια Αγγλίας (1978) και πρωταθλήτρια Ευρώπης για δύο συνεχόμενες χρονιές (1979, 1980) ήταν τα μεγαλύτερα κατορθώματά της.

Ομως, το πνεύμα του Κλαφ παραμένει στο Σίτι Γκράουντ. Κι ο κόσμος που αρχίζει να συσπειρώνεται πάλι γύρω από την ομάδα, δείχνει να πιστεύει στη μεγάλη επιστροφή. Η Νότιγχαμ ύστερα από 16 παιχνίδια διεκδικεί την άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ μέσω ενός σκληρού και ιδιαίτερα ανταγωνιστικού πρωταθλήματος όπως η Τσάμπιονσιπ.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός της αύξησης του μέσου όρου των εισιτηρίων, που πλησιάζει τα νούμερα εκείνης της εποχής. Η Νότιγχαμ έχει έως τώρα μ.ό. 27.553 εισιτήρια ενώ την εποχή του Μπράιαν Κλαφ ξεπερνούσε τις 29.000. Η αύξηση είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς ο περσινός μ.ό. ήταν 24.680, ο μεγαλύτερος από το 2004 και μετά.

Η σημερινή ομάδα, με την παλιά δόξα της Ρεάλ Μαδρίτης και της Αθλέτικ Μπιλμπάο Αϊτορ Καράνκα στον πάγκο, δείχνει να έχει αρκετά κοινά στοιχεία με εκείνη του Κλαφ. Ποδοσφαιριστές έμπειρους – ικανούς για πολλές δουλειές στο γήπεδο – αλλά και άλλους με ταλέντο που δείχνουν την ποιότητά τους σε κάθε παιχνίδι.

Οι δυνατότητες της Φόρεστ φάνηκαν στα πρόσφατα ντέρμπι με ομάδες επίσης φαβορί για την άνοδο, όπως η Λιντς και η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ.  Ο Αϊτορ Καράνκα προσπαθεί να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο το υλικό που έχει στα χέρια του. Παράλληλα, η ομάδα αντιδρά ιδανικά έπειτα από μία άσχημη εμφάνιση. Την εντός έδρας ήττα από τη Νόριτς ακολούθησαν δύο θετικά εκτός έδρας αποτελέσματα (νίκη με Μπόλτον και άδικη ισοπαλία στο Ελαντ Ρόουντ με τη Λιντς) και φυσικά η επιτυχία στο Σίτι Γκράουντ κόντρα στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ.

«Καλύτεροι σε κάθε ματς»

«Η ομάδα δεν έχει φτάσει ακόμα στο σημείο που θέλουμε, ωστόσο βελτιώνεται σε κάθε παιχνίδι», παρατήρησε ο Καράνκα.

Ο έως τώρα απολογισμός είναι έξι νίκες, οκτώ ισοπαλίες και δύο ήττες, τις λιγότερες στην Τσάμπιονσιπ, μαζί με Λιντς και Μίντλεσμπρο. Επιθετικά, κινείται σε αρκετά καλό επίπεδο, με πρώτο σκόρερ τον 30χρονο Λιούις Γκράμπαν (εννέα γκολ). Τα καλά αποτελέσματα φέρνουν όμως και ατομικές διακρίσεις. Ο Τζο Λόλεϊ, από τους πρωταγωνιστές στα τελευταία παιχνίδια (τρία γκολ και δύο ασίστ), πήρε το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη στην Τσάμπιονσιπ για τον Οκτώβριο. Οι παίκτες που φορούν τη φανέλα των Reds ξέρουν σε ποια ομάδα αγωνίζονται. Η κληρονομιά που άφησε ο Μπράιαν Κλαφ με τα δύο ευρωπαϊκά τρόπαια αποτελεί το πιο δυνατό κίνητρο για κάθε ποδοσφαιριστή.