Μια χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δύο παιχνίδια, απειλή για τη δημόσια υγεία. Ναι, ο σημερινός πρώτος τελικός του Κόπα Λιμπερταδόρες ανάμεσα στην Μπόκα Τζούνιορς και τη Ρίβερ Πλέιτ απειλεί την υγεία των πολιτών της Αργεντινής.

Σούπερ κλάσικο σε διπλό σούπερ τελικό για πρώτη φορά στην ιστορία της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της Λατινικής Αμερικής μεταξύ των δύο δημοφιλέστερων ομάδων της χώρας του τάνγκο.

Από σήμερα και για δύο εβδομάδες, όταν θα διεξαχθεί ο επαναληπτικός τελικός στο Μονουμεντάλ, η ζωή στην Αργεντινή θα κινείται γύρω από το πιο σημαντικό κοινωνικό γεγονός στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, όπως γλαφυρά περιγράφει o Τύπος.

Με δημόσιες τοποθετήσεις και ανακοινώσεις, γιατροί και ιατρικά ιδρύματα προειδοποιούν για τους κινδύνους που διατρέχει η υγεία του 70% του πληθυσμού που δηλώνουν οπαδοί της Μπόκα Τζούνιορς και της Ρίβερ Πλέιτ.

Προσοχή στα εμφράγματα

Το Καρδιολογικό Ιδρυμα της Αργεντινής (FCA) κρούει συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου μέσω μηνυμάτων στα social media αλλά και με δημοσιεύσεις στον παραδοσιακό Τύπο.

«Μπόκα – Ρίβερ: τελικός του Λιμπερταδόρες. Ο κίνδυνος εμφράγματος τριπλασιάζεται. Απολαύστε, μην υποφέρετε κι αν έχετε καρδιολογικό πρόβλημα και δεν νιώθετε καλά όταν παρακολουθείτε ποδόσφαιρο, μην εγκαταλείπετε τη φαρμακευτική αγωγή. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας» είναι το post που ανέβασε το Σαββατοκύριακο το FCA στα social media.

«Το συναισθηματικό στρες δεν εξαρτάται από τη νίκη ή την ήττα, αλλά από την ένταση που συνοδεύει έναν τόσο δραματικό αγώνα» δηλώνει ο καρδιολόγος Χόρχε Ταρταλιόνε. Και προσθέτει: «Η σύνδεση μεταξύ συναισθημάτων και καρδιάς έχει ήδη αποδειχτεί».

Ο αργεντινός επιστήμονας αναφέρει ως παράδειγμα τα όσα κατέγραψε έρευνα στη Βρετανία το 1998. Τρεις ημέρες μετά τον αποκλεισμό της Αγγλίας από την Αργεντινή στα πέναλτι, στο Μουντιάλ της Γαλλίας, αυξήθηκαν κατά 25% τα εμφράγματα. Κατά τον Ταρταλιόνε, το ποσοστό μπορεί να φτάσει στο 30% στην περίπτωση των δύο σούπερ κλάσικο.

«Αν και πρόκειται για έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, ο κόσμος το υποδέχεται με ένα οξύ άγχος όμοιο με αυτό που βιώνει σε περιπτώσεις σεισμού ή βομβιστικών επιθέσεων» λέει ο Ταρταλιόνε. Και καταλήγει με την προτροπή να καταργηθούν τα πέναλτι για να προστατευτεί ο κόσμος από καρδιαγγειακά προβλήματα.

Λίστα με συμβουλές

Η κατάσταση θεωρείται τόσο σοβαρή ώστε η κορυφαία σε κυκλοφορία εφημερίδα της Αργεντινής, η «Κλαρίν» δημοσίευσε μια λίστα με συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσουν όσοι παρακολουθήσουν τη γιγαντομαχία, ενώ έχει δοθεί εντολή οι καρδιολόγοι των δημόσιων νοσοκομείων να βρίσκονται σε επιφυλακή τα δύο Σαββατοκύριακα των τελικών.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αθλητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Φαβαρόλο, ο καρδιολόγος Ρομπέρτο Πέιδρο, έδωσε πέντε συμβουλές μέσα από τις σελίδες της «Κλαρίν», ώστε να αποφευχθούν τα καρδιαγγειακά προβλήματα στη διάρκεια του αγώνα.

1. Συνιστά, προνοητικά, πριν τον αγώνα να επισκεφθούν καρδιολόγο όσοι φυσικά αντιμετωπίζουν προβλήματα με την καρδιά τους. Αυτός θα τους πει αν πρέπει να παρακολουθήσουν τον αγώνα. Αν η εισήγηση τούς απογοητεύσει τότε θα πρέπει να κάνουν μία μεγάλη βόλτα την ώρα της αναμέτρησης σε ένα απομονωμένο μέρος.

2. Προτείνει να ξεκινήσουν οι φίλαθλοι να σκέφτονται το παιχνίδι αρκετές ημέρες πιο πριν, ώστε να είναι έτοιμοι ψυχολογικά και να το αντιμετωπίσουν με χιούμορ. Οι φίλαθλοι θα πρέπει να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο της ήττας.

3. Για όσους υποφέρουν από την καρδιά τους, καλό θα ήταν να παρακολουθήσουν το παιχνίδι με ένα πρόσωπο που δεν ενδιαφέρεται για το ποδόσφαιρο, γιατί έτσι θα επέλθει ισορροπία και θα μειωθεί το στρες.

4. Δεν πρέπει να καπνίζουν οι φίλαθλοι τρεις ώρες πριν και τρεις ώρες μετά το παιχνίδι. Το κάπνισμα πριν από ένα επεισόδιο λόγω στρες ή φυσικής άσκησης αυξάνει σχεδόν κατά επτά φορές την πιθανότητα ξαφνικού θανάτου.

5. Αποφεύγετε πλούσιες σε λιπαρά τροφές και αλκοόλ. Αν υπάρχει πολύ φαγητό στο στομάχι, το αίμα πηγαίνει περισσότερο εκεί παρά στην καρδιά. Κι αν υπάρχει καρδιαγγειακό πρόβλημα, μαζί με το στρες οι αρτηρίες μπορεί να κλείσουν λόγω μη επαρκούς αιμάτωσης. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος. Το ιδανικό θα ήταν να πιείτε νερό.

16 απινιδωτές

στο Μπομπονέρα!

Το Μπομπονέρα, ένα γήπεδο που τρέμει από τα ποδοβολητά και τις φωνές των οπαδών της Μπόκα, είναι το καλύτερα προετοιμασμένο στην Αργεντινή για να αντιμετωπίζει καρδιολογικά περιστατικά και να σώζει ζωές. Μεταξύ άλλων υπάρχουν 16 απινιδωτές, 32 άτομα ειδικευμένο προσωπικό και ένας τομογράφος. Στα 13 τελευταία χρόνια 16 άνθρωποι υπέστησαν στο γήπεδο ανακοπή και 12 απ’ αυτούς επέζησαν.

Παρά τις προτροπές του προέδρου της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι και της υπουργού Ασφάλειας Πατρίτσια Μπούρλιχ, δεν θα υπάρχουν οπαδοί των δύο ομάδων στις αντίπαλες έδρες.

Ο πρόεδρος της Ρίβερ Πλέιτ Ροδόλφο Ντ’ Ονόφριο απηύθυνε έκκληση προς τον Τύπο να ρίξει τους τόνους και να δημιουργήσει μια χαρούμενη ατμόσφαιρα.

Η ένταση ωστόσο είναι εμφανής, ενώ δεν έχουν λείψει και τα παρατράγουδα. Την προηγούμενη εβδομάδα δύο άνδρες, ο Αρτούρο και ο Οσκαρ λογομάχησαν για το σούπερ κλάσικο, με αποτέλεσμα ο δεύτερος να βάλει φωτιά στο σπίτι του πρώτου!

Ενα εισιτήριο όσο ένα αυτοκίνητο

Ο «αγώνας του αιώνα» δεν έχει εκτοξεύσει μόνο τον πυρετό του ενδιαφέροντος, αλλά και τις τιμές των εισιτηρίων στο Μπομπονέρα. Ηλεκτρονική πλατφόρμα πουλά τα «μαγικά χαρτάκια» έως 180.000 πέσος, ήτοι 4.450 ευρώ, όταν η αξία τους είναι 2.700 πέσος (66 ευρώ). Με αυτά τα χρήματα ένας Αργεντινός μπορεί να αγοράσει ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο σε άριστη κατάσταση. Οι περισσότεροι ωστόσο θα προτιμούσαν να τα δώσουν για να δουν το Μπόκα – Ρίβερ. Το σούπερ κλάσικο έγινε θέμα μέχρι και στη Ρωσία με αφορμή την αποβολή του αργεντινού μέσου της Ζενίτ Λεάντρο Παρέδες στο τελευταίο παιχνίδι με την Αχματ Γκρόζνι. Οι οπαδοί της Ζενίτ κατηγορούν τον διεθνή ποδοσφαιριστή πως προκάλεσε την αποβολή του προκειμένου να είναι μην έχει αγωνιστικές υποχρεώσεις και να παραβρεθεί απόψε στο Μπομπονέρα.

Οι σούπερ τελικοί κυριαρχούν σε όλα τα επίπεδα της ζωής των Αργεντινών. Σε επίσκεψή του σε εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων, ο πρόεδρος της χώρας Μαουρίσιο Μάκρι συζήτησε με τους εργάτες – γιατί άλλο; – για το σούπερ κλάσικο. Ως πρώην πρόεδρος της Μπόκα σίγουρα θα χάρηκε όταν άκουσε πως οι περισσότεροι εργαζόμενοι υποστηρίζουν την πρώην ομάδα του Ντιέγκο Μαραντόνα.

Η Μπόκα διεκδικεί το έβδομο τρόπαιό της στη διοργάνωση και στους έξι προηγούμενους τελικούς στο Μπομπονέρα ήταν αήττητη (τρεις νίκες, τρεις ισοπαλίες).