Ψηλά – χαμηλά, τα περισσότερα από όσα βλέπουμε στο πρωτάθλημα ήταν προβλέψιμα. Ο ΠΑΟΚ επιβεβαιώνει ότι σωστά ήταν το Νο 1 φαβορί. Η ίδια ομάδα, με τον ίδιο προπονητή, που ερχόταν με φόρα από πέρυσι. Ο Ολυμπιακός φτιάχνοντας καινούργια ομάδα από το μηδέν είναι λογικό (ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων) να έχει σκαμπανεβάσματα. Το κοντράστ έχει να κάνει με το δίδυμο ΑΕΚ – Παναθηναϊκού. Σε σχέση δηλαδή με τις προοπτικές στο ξεκίνημα της σεζόν. Από τη μία οι πρωταθλητές και σεντονάτοι στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Από την άλλη οι χρεοκοπημένοι. Που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, που ξεκινάνε με -6 βαθμούς και μοναδικό στόχο να μείνει η ομάδα στην κατηγορία. Αυτή ήταν η εικόνα αρχίζοντας το πρωτάθλημα. Με την ΑΕΚ να έχει πάρει ό,τι καλύτερο μπορούσε να πάρει από τον Παναθηναϊκό. Λυμπεροπούλο – Χουλτ – Ουζουνίδη. Οπως και κάποια επί μέρους στελέχη του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Κοντράστ

Κι έφτασε η 9η αγωνιστική για να συναντηθούν στο ΟΑΚΑ. Με τους δύο αντιπάλους να έχουν (στα γήπεδα) τους ίδιους βαθμούς. Και το κοντράστ που λέγαμε να είναι εξόχως εντυπωσιακό. Η ομάδα του Παναθηναϊκού, που φτιάχτηκε από το τίποτα και με τα ψέματα, να βάζει τους πρωταθλητές στα δίχτυα. Η ΑΕΚ να μην υπάρχει στο γήπεδο. Κάτι που στην αρχή της σεζόν ήταν αδιανόητο. Τίποτα όμως στο ποδόσφαιρο δεν είναι τυχαίο. Ολα έχουν την εξήγησή τους. Η ΑΕΚ είναι εντελώς διαφορετική ομάδα από πέρυσι. Ο Βράνιες πουλήθηκε, οι απαιτήσεις των Κονέ – Λάζαρου, θεωρήθηκαν υψηλές κι ο Αραούχο επέστρεψε στη Λας Πάλμας όπου ανήκει. Τέσσερις από τις βασικές κολόνες. Ο Οικονόμου στο κέντρo της άμυνας σε καμιά περίπτωση δεν έχει τη σκληράδα και την αποτελεσματικότητα του Βοσνίου στα μαρκαρίσματα. Για τις άλλες τρεις θέσεις, επιλέχθηκαν οι Αλεφ, Μπογέ, Πόνσε. Δανεικοί, νεαροί και χωρίς εμπειρία πρωταθλητισμού.

Ποιότητα

Ταυτόχρονα άλλαξε κι ο προπονητής. Με τον Μαρίνο Ουζουνίδη (φωτογραφία κάτω) να επιδιώκει ευθύς εξαρχής ν’ αλλάξει τη φυσιογνωμία της ΑΕΚ. Να απογαλακτιστεί από το σύνδρομο Μανόλο Χιμένεθ. Η περσινή ΑΕΚ ήταν μια ομάδα που έπαιζε μόνο άμυνα. Τίποτε άλλο. Μπροστά θα έβρισκε το γκολ από τη ποιότητα του Αραούχο του Λιβάγια και του Λάζαρου. Και το έβρισκε. Χωρίς κλασικά εξτρέμ και χωρίς δεκάρι, η δημιουργία γίνεται εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Εξού κι ο Χιμένεθ είχε πάει τη δουλειά στο μισό – μηδέν. Και του βγήκε στον απόλυτο βαθμό. Η ΑΕΚ στέφθηκε πρωταθλήτρια κι έφυγε αήττητη από το Γιουρόπα Λιγκ, με δέκα εκατομμύρια ταμείο. Ο Ουζουνίδης προσπαθεί να παίξει ποδόσφαιρο. Στα «εύκολα» ματς του βγαίνει. Δύο γκολ στα Γιάννινα, τέσσερα, στον Πανιώνιο, τρία στον ΟΦΗ, δύο στον Απόλλωνα, τέσσερα στον Αρη. Δεκαπέντε συνολικά γκολ έναντι μηδενός. Και μία σημαντική νίκη στη Τρίπολη.

Συσπείρωση

Στα δύσκολα όχι. Μεγάλη νίκη στο πρωτάθλημα δεν βρίσκεις. Ο Πόνσε σκοράρει στα εύκολα ματς. Στα δύσκολα εξαφανίζεται. Ο Μάνταλος (ταλαιπωρημένος από δύο χιαστούς) δεν είναι σε καλή κατάσταση. Ο Σιμόες δείχνει μπουκωμένος, εναλλακτικές όμως δεν υπάρχουν. Η επιλογή των μη μεταγραφών (σε χαφ και εξτρέμ) πληρώνεται. Κάπως έτσι ήρθαν η ήττα στη Τούμπα και οι ισοπαλίες στο ΟΑΚΑ, στα δύο ντέρμπι. Επειδή οι αντίπαλοι (Φετφατζίδης κ.λπ.) σούταραν άουτ φάτσα με τα δίχτυα. Ηττες από Μπενφίκα – Αγιαξ, στην Ευρώπη. Με αποκορύφωμα (σε ό,τι έχει να κάνει με την απόδοση) το ματς με τον Παναθηναϊκό. Εναν Παναθηναϊκό που προσφέρει κάτι καινούργιο, κάτι διαφορετικό στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πέρα από την εικόνα και τα αποτελέσματα. Για πρώτη φορά μεγάλη ομάδα καταφέρνει να συσπειρώσει τον κόσμο της χωρίς τον στόχο του πρωταθλητισμού. Ούτε καν την έξοδο στην Ευρώπη.

Φρεσκάδα

Χωρίς αγωνιστικούς στόχους. Χωρίς έναν σταρ στην ενδεκάδα. Χωρίς διοίκηση. Μόνοι τους, το τεχνικό επιτελείο και οι ποδοσφαιριστές. Καταφέρνουν να εκπαιδεύουν τον κόσμο του Παναθηναϊκού. Να αγαπάει την ομάδα του. Να αγαπάει το ποδόσφαιρο. Σαφώς κι έχουν παίξει ρόλο τα αποτελέσματα. Η προσπάθεια, η φρεσκάδα που βγάζει η ομάδα. Συσπείρωση όμως χωρίς αγωνιστικούς στόχους, δεν έχει προηγούμενο. Η ΑΕΚ είχε 25.495 διαρκείας τη σεζόν 2007-08. Υπήρχε όμως η ελπίδα. Ο Ντέμης Νικολαΐδης. Ο Αλέξης Τσίπρας του ποδοσφαίρου. Που ξαναχρέωσε την ΑΕΚ. Και όταν ήρθαν τα δύσκολα έφυγε πρώτος. Υπήρχε η προοπτική του πρωταθλητισμού. Με τις μεταγραφές των Ριβάλντο, Μπλάνκο και Αρουαμπαρένα. Οι μεταγραφές του Παναθηναϊκού ήταν ο Καμπετσής, ο Πούγγουρας, ο Χατζηθεοδωρίδης κι ο ξέμπαρκος Μακέντα. Τα διαρκείας βγήκαν μετά την έναρξη του πρωταθλήματος.

Προσφορά

Πέρυσι ο Παναθηναϊκός είχε μέσο όρο 6.948 εισιτήρια, πρόπερσι 5.539. Εφέτος ο κόσμος τρέχει στο ΟΑΚΑ για να δει τον Μπουζούκη και τον Χατζηγιοβάνη. Κι αυτή είναι μια προφορά των Δώνη (φωτογραφία πάνω) και Νταμπίζα, στον Παναθηναϊκό και στο ποδόσφαιρο. Που πέρα από τους νεαρούς ποδοσφαιριστές εκπαιδεύουν και τους οπαδούς. Να αγαπάνε την ομάδα τους ανεξαρτήτως στόχων.