Μοιάζει ανάλογη με την απορία γιατί ο ήλιος… βγαίνει άραγε από την Ανατολή, ή γιατί οι δείκτες του ρολογιού κινούνται προς τα δεξιά. Το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός κατοχύρωσε κοντά έναν αιώνα πια τον χαρακτηρισμό του «ντέρμπι» χωρίς να χρειάζεται την παραμικρή επεξήγηση. Είναι ντέρμπι γατί είναι… ντέρμπι. Φτάνουν μόνο οι ερυθρόλευκες και οι πράσινες φανέλες. Δεν έχει σημασία ο τόπος, η μέρα, η κατάσταση. Η κλασικότερη ποδοσφαιρική μάχη της σύγχρονης Ελλάδας. Τόσο απλά. Και όταν μάλιστα πρόκειται για ποδόσφαιρο, τότε απλά περιμένεις τη σέντρα. Για τα ενενήντα λεπτά που από μόνα τους γίνονται κομμάτι της ιστορίας.

Ετσι και το αυριανό στο Φάληρο. Η σύγκρουση των Αιωνίων στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής. Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό απολύτως υποψιασμένος ότι θα πρέπει να είναι έτοιμος για μια βραδιά από εκείνες τις απαιτητικές σε όλα τα επίπεδα.

Και αν τριτώσει;

Αγωνιστικά αλλά και πνευματικά. Για μια δοκιμασία που πέραν όλων των υπολοίπων έχει τεράστια αξία στην «οικονομία» της φετινής Σούπερ Λίγκας. Οι Πειραιώτες μόλις χτίζουν ένα καλό σερί έπειτα από τις νίκες τους με τον Απόλλωνα και τον Αρη. Αν… τριτώσει κόντρα στον Παναθηναϊκό; Τότε μπαίνουν στο τούνελ της επόμενης εθνικής διακοπής έχοντας μια πολύ καλή συγκομιδή βαθμών στο ένα τρίτο του πρωταθλήματος.  Σίγουρα όχι ανάλογη της ποιότητας του ποδοσφαίρου που έχουν παραγάγει συνολικά σε αυτό το διάστημα, αλλά δεδομένα μεγαλύτερη από πέρυσι, όταν μετά τη 10η αγωνιστική είχαν 17 πόντους στο σακούλι τους. Εάν και εφόσον, από αύριο βράδυ οι βαθμοί τους θα είναι 22 και η απόσταση από την κορυφή μάξιμουμ στο -4. Μετά τον Παναθηναϊκό (και τη διακοπή) το πρόγραμμα για την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς στρώνει πολύ για ένα «δίμηνο». Το δυσκολότερο ματς ώς τα τέλη Ιανουαρίου, όταν θα πρέπει να ταξιδέψουν ώς την Τρίπολη, είναι αυτό της 11ης αγωνιστικής στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο. Σχηματίζεται λοιπόν μπροστά ένα μονοπάτι που δημιουργεί τη φιλοδοξία ότι οι Ερυθρόλευκοι θα κάνουν τη δική τους αντεπίθεση.

Ανταγωνιστικός

Πριν από όλα αυτά όμως: προαπαιτούμενο η νίκη επί του Παναθηναϊκού, που (ουσιαστικά) παραδόξως σε σχέση με την περιπέτεια που περνά από το καλοκαίρι δείχνει πραγματικά πολύ ανταγωνιστικός. Εχει μόλις μία ήττα σε εννέα αγωνιστικές (από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα), και αν δεν ήταν το -6 από το οποίο ξεκίνησε τον φετινό Μαραθώνιο, θα βρισκόταν σήμερα με έναν βαθμό παραπάνω από ό,τι ο Ολυμπιακός. Μοιάζει να βρίσκεται μόνιμα σε μια κατάσταση υπέρβασης και αυτό τον καθιστά ούτως ή άλλως επικίνδυνο. Οι Ερυθρόλευκοι στα… συγκριτικά τεστ είναι συντριπτικά καλύτεροι. Στο μπάτζετ, την ποιότητα, το βάθος των επιλογών. Μια ομάδα κατασκευασμένη για πρωταθλητισμό, ως συνήθως. Αυτά όμως τα επιβεβαιώνεις στο γήπεδο. Δεν ανεβαίνουν από μόνα τους στη ζυγαριά. Το κατάμεστο Καραϊσκάκης αύριο το βράδυ θέλει να τα δει στο χορτάρι απέναντι στον αντίπαλο που λατρεύει να… μισεί!

Το αήττητο

Πέρυσι ένας από τους λόγους που κράτησαν όρθιο τον χειρότερο Παναθηναϊκό εδώ και δεκαετίες ήταν το αήττητο με τον Ολυμπιακό. Η επικράτησή του στη Λεωφόρο και η ισοπαλία (Εξυγίανσης… θελούσης) στο Καραϊσκάκης. Αντίστοιχα, η πίεση της χρονιάς μεγάλωσε για τους Ερυθρόλευκους γιατί δεν επικράτησαν του αιώνιου αντιπάλου παρά τα τόσα προβλήματά του. Δεν είναι φυσικά κάτι παράξενο. Ισχύει για όλα τα ντέρμπι του κόσμου. Το ειδικό βάρος τους στην πορεία μιας σεζόν. Ο Ολυμπιακός του Πέδρο Μαρτίνς φέτος έδωσε ήδη δύο μεγάλα ματς Σούπερ Λίγκας. Ισοπέδωσε τον ΠΑΟΚ στο Φάληρο (με 23-4 τελικές σε μια ανεπανάληπτη αιχμαλωσία) αλλά παραδόξως βρέθηκε χαμένος από ένα αυτογκόλ (0-1). Ηταν καλύτερος και στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ, αλλά ο Μπακασέτας του πήρε την… μπουκιά από το στόμα στο 90΄ ισοφαρίζοντας σε 1-1. Εννοείται πως οι Ερυθρόλευκοι δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται το ενδεχόμενο να τριτώσει το κακό. Πολλώ δε μάλλον σε μια αναμέτρηση στο Καραϊσκάκης. Είναι το φαβορί, έχουν τον κόσμο στο πλευρό τους. Εχουν σαφώς περισσότερα κυβικά από τον αντίπαλό τους. Φτάνει λοιπόν όλα τα παραπάνω να τα επιβεβαιώσουν.