Το 116ο Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει ένα πολύ διαφορετικό πρόσωπο από τα προηγούμενα στην ιστορία των ΗΠΑ. Δεν έχει μόνο τη μεγαλύτερη αντιπροσώπευση γυναικών – 112 τον αριθμό, αλλά σε αυτό εκπροσωπούνται και πολλές ομάδες πολιτών που μέχρι τώρα δεν είχαν αντιπροσώπευση. Μέλη ινδιάνικων φυλών, μουσουλμάνοι, ισπανόφωνοι, μετανάστες, νέοι, ομοφυλόφιλοι έγραψαν τη δική τους ιστορία όχι μόνο με την εκλογή τους αλλά και με την προεκλογική τους εκστρατεία που με κάποιο τρόπο «ενημέρωσε» τους αμερικανούς πολίτες, ακόμα και εκείνους που δεν έφθασαν στην κάλπη. Η αμερικανική πολιτική γίνεται πολύ πιο πλούσια καθώς νέοι άνθρωποι μπαίνουν σε αυτήν, κουβαλώντας πιο σύνθετες ταυτότητες. Την ώρα που η πόλωση κορυφώνεται με τον πρόεδρο Τραμπ να συνεχίζει τη ρητορική μίσους απέναντι στις μειονότητες εκείνες αναδεικνύουν τους εκπροσώπους τους σε ανώτατο επίπεδο. Οι Δημοκρατικοί δεν κατήγαγαν τον θρίαμβο που ήλπιζαν στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο την Τρίτη, πήραν όμως πίσω τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και έτσι τώρα στοχεύουν να μπλοκάρουν τη νομοθετική ατζέντα του Τραμπ, καθώς και να κινήσουν πολλές έρευνες εις βάρος του για τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας.
Τα αποτελέσματα στις περιοχές των προαστίων καθώς και σε κάποιες πολιτείες που άλλοτε ψηφίζουν Δημοκρατικούς και άλλοτε Ρεπουμπλικανούς – ιδιαίτερα στο βιομηχανικό Midwest – δείχνουν πως οι Ρεπουμπλικανοί δεν θα κάνουν περίπατο στις προεδρικές εκλογές του 2020, όπως ήλπιζαν. Το πιο ενδιαφέρον απ’ όλα είναι πως οι Δημοκρατικοί συγκέντρωσαν 7 εκατομμύρια ψήφους περισσότερες από τους Ρεπουμπλικανούς, ήταν όμως έτσι χωρισμένες οι εκλογικές περιφέρειες που αυτό δεν αντιστοιχίσθηκε σε έδρες στο Κογκρέσο. Τώρα, με την πλειοψηφία που έχουν στη Βουλή, μπορούν να προχωρήσουν σε αλλαγές. Κάτι έχει αρχίσει να κινείται στην αμερικανική κοινωνία και τα πρόσωπα που αναδείχθηκαν από τις εκλογές της Τρίτης, φαίνεται ότι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη συνέχεια.
Τζάρεντ Πόλις
Κυβερνήτης του Κολοράντο
Στις προεκλογικές του υποσχέσεις περιλαμβάνεται η επέκταση της υγειονομικής περίθαλψης, η κατάργηση της θανατικής ποινής, η επέκταση των ωρών λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών και η επιβολή πιο αυστηρών νόμων για την οπλοκατοχή. Ο Τζάρεντ Πόλις, είναι ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος άνδρας που εκλέγεται κυβερνήτης. Πολιτεία του είναι το Κολοράντο του οποίου μέχρι τώρα ήταν βουλευτής. Ο Πόλις είναι ένας από τους πλουσιότερους κυβερνήτες των ΗΠΑ με προσωπική περιουσία που ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια δολάρια. Τη βραδιά των εκλογών ο Πόλις σύστησε στους συμπολίτες του τον σύντροφό του Μάρλον Ράις. «Μπορείτε πλέον να τον αποκαλείτε Πρώτο Κύριο» είπε με χιούμορ.
Μπέτο Ο’ Ρουρκ
Εχασε στο Τέξας, πάει για τον Λευκό Οίκο
Ο 46χρονος Ρόμπερτ Φράνσις «Μπέτο» Ο’Ρουρκ, βουλευτής της 16ης περιφέρειας του Τέξας από το 2012, διεκδίκησε φέτος την έδρα της πολιτείας στη Γερουσία και την έχασε για λίγο από τον Ρεπουμπλικανό Τεντ Κρουζ. Η σκληρή προεκλογική μάχη τον ανέδειξε σε σταρ του Δημοκρατικού Κόμματος και ήδη δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον προτείνουν για να διεκδικήσει την προεδρία σε δύο χρόνια. Τους τελευταίες μήνες έχει φτιάξει ένα ευρύ δίκτυο συγκέντρωσης προεκλογικών δωρεών που θα του φανεί χρήσιμη. Οι προοδευτικές θέσεις του πολιτικού με την ιρλανδική καταγωγή θα ήταν δύσκολο να εφαρμοσθούν στο Τέξας, όμως διαμορφώνουν ένα ιδανικό προφίλ υποψηφίου για τον Λευκό Οίκο καθώς οι Δημοκρατικοί ψάχνουν να βρουν ιδεολογική κατεύθυνση.
Ιλχάν Ομάρ
Βουλευτής της 5ης περιφέρειας της Μινεσότα
Η 37χρονη Ιλχάν γεννήθηκε στο Μογκαντίσου της Σομαλίας και έμεινε εκεί έως το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου το 1991 οπότε και η οικογένειά της έφυγε. Εζησαν ως πρόσφυγες σε καταυλισμό στην Κένυα για τα επόμενα 4 χρόνια. Το 1995 μετανάστευσαν στις ΗΠΑ. Εγινε πολίτης των ΗΠΑ το 2000. Αρχισε να ασχολείται με την πολιτική σε τοπικό επίπεδο, συμμετέχοντας στις προεκλογικές εκστρατείες υποψηφίων του Δημοκρατικού Κόμματος. Τώρα μαζί με την Ρασίντα Τλάιμπ έγιναν οι πρώτες μουσουλμάνες που εξελέγησαν στο Κογκρέσο.
Ντεμπ Χάαλαντ
Βουλευτής της 1ης περιφέρειας του Νέου Μεξικού
Είναι μέλος της ινδιάνικης φυλής Λαγκούνα και έχει ασχοληθεί ως νομικός, ιδιαίτερα με τα θέματα των ιθαγενών. Το 2012 συμμετείχε στην προεκλογική εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα και τρία χρόνια αργότερα έγινε πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος στο Νέο Μεξικό. Είναι γνωστή ακτιβίστρια με προοδευτικές θέσεις, μεταξύ των οποίων υγειονομική περίθαλψη για όλους, αύξηση του κατώτατου μισθού ενώ τάσσεται υπέρ της παραπομπής του προέδρου Τραμπ με το αίτημα της καθαίρεσης. Μαζί με τη Σαρίς Ντέιβιντς στο Κάνσας έγιναν οι πρώτες Ινδιάνες που εξελέγησαν στο Κογκρέσο.
Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτέζ
Βουλευτής της 14ης περιφέρειας της Νέας Υόρκης
«Ενας καλύτερος κόσμος είναι εφικτός». Αυτό ήταν το σύνθημα της 29χρονης Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, της νεότερης γυναίκας που έχει εκλεγεί ποτέ στο Κογκρέσο. Οταν είχε κερδίσει στις προκριματικές του Δημοκρατικού Κόμματος για την υποψηφιότητα στη Νέα Υόρκη, είχε κι ένα άλλο σύνθημα: «Γυναίκες όπως εγώ υποτίθεται ότι δεν μπορούμε να είμαστε υποψήφιες». Μέλος της σοσιαλιστικής πτέρυγας του κόμματος, με καταγωγή από το Πουέρτο Ρίκο έδωσε μάχη για να μην κατασχεθεί το σπίτι της μητέρας της από τις τράπεζες, συνεργάσθηκε με τον Μπέρνι Σάντερς στην προεκλογική εκστρατεία του 2016. Τώρα ετοιμάζεται να μετακομίσει στην Ουάσιγκτον δεν έχει όμως ακόμα χρήματα για να νοικιάσει σπίτι. Η επιτυχία και η δημοφιλία της κάνουν πολλούς να θεωρούν πως θα σπρώξει το Δημοκρατικό Κόμμα προς τα αριστερά.