Λήγει αύριο το τελεσίγραφο των Βρυξελλών προς την Ιταλία για την κατάθεση ενός αναθεωρημένου προϋπολογισμού για το 2019 με μικρότερο έλλειμμα προκειμένου να αποφευχθεί μια σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών που θα είχε αρνητικό αντίκτυπο για όλη την ευρωζώνη. Η κόντρα έχει δημιουργηθεί κυρίως επειδή η Ιταλία θέλει να κάνει αυξημένες δαπάνες, παρουσιάζοντας προϋπολογισμό του 2019 με πρόβλεψη για έλλειμμα στο 2,4% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.

Δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου ήθελαν χθες τον υπουργό Οικονομικών της χώρας Τζιοβάνι Τρία να προσπαθεί να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για την ανάπτυξη του 2019, ώστε να υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ. Πριν από λίγες μόλις ημέρες η Κομισιόν απέρριψε τον προϋπολογισμό της Ιταλίας κατηγορώντας τη Ρώμη ότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της για μείωση του ελλείμματος και του χρέους. Η ΕΕ έδωσε στην ιταλική κυβέρνηση χρονικό περιθώριο μέχρι και αύριο Τρίτη για να κάνει αλλαγές στον προϋπολογισμό. Ομως η κυβέρνηση δεν θέλει να κάνει πίσω όσον αφορά το έλλειμμα, παρά το γεγονός ότι δηλώνει διατεθειμένη να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ. Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας «Λα Ρεπούμπλικα», ο Τρία σκέφτεται τώρα να υποβαθμίσει τις προβλέψεις για ανάπτυξη το επόμενο έτος στο 1% από 1,5% που προβλέπει σήμερα για το 2019. Αλλη ιταλική εφημερίδα, η «Ιλ Μεσατζέρο», κάνει λόγο για υποβάθμιση των προβλέψεων αυτών στο 1,2%.

Και οι δύο εφημερίδες ανέφεραν ότι ο Τρία εξετάζει ακόμη την πιθανότητα να περιλάβει στον προϋπολογισμό αυτόματο μηχανισμό που θα βάζει άμεσα φρένο στις κρατικές δαπάνες εάν το έλλειμμα ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο όριο.

Η Κομισιόν έχει ήδη εκφράσει αμφιβολίες για τις προηγούμενες προβλέψεις της ιταλικής κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη το 2019 θα φτάσει το 1,2% και όχι το 1,5%, με αποτέλεσμα τα ελλείμματα να γίνουν μεγαλύτερα από όσο αναμένεται από τη Ρώμη. Την Παρασκευή ο Τρία είχε χαρακτηρίσει ως αυτοκτονία μια σημαντική μείωση του ελλείμματος που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Μια τέτοια μείωση είναι αυτό ακριβώς που ζητά η Κομισιόν για να υπάρξει συμφωνία. Σε διαφορετική περίπτωση οι Ευρωπαίοι απειλούν με συνέπειες, ακόμη και με την επιβολή προστίμων.

Οπως έχει αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, η ιταλική κυβέρνηση θεωρεί ότι εάν αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες, τότε θα ενισχυθεί η ανάπτυξη της οικονομίας και επομένως θα μειωθεί το έλλειμμα. Κάτι τέτοιο όμως δεν αναμένεται να γίνει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τις Κομισιόν όπως τις εξέφρασε ο Ντομπρόβσκις. Στο παρελθόν, στην κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνασπισμού της Ιταλίας είχαν προχωρήσει σε προσωπικές επιθέσεις κατά του προέδρου της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ. Τις τελευταίες ημέρες οι τόνοι έχουν κάπως πέσει στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.