«Επειτα από πολλά χρόνια η Ελλάδα είναι σε έναν καλό δρόμο» εκτίμησε ο  γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς μετά τη συνάντηση που είχε το περασμένο Σάββατο με τον έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο.
Η συνάντηση περίπου μιας ώρας ήταν ανεπίσημη και έγινε με αφορμή την εμφάνιση του Τσίπρα σε εκδήλωση του SPD στο Βερολίνο. Στο επίμαχο ζήτημα των συντάξεων κερδίζει έδαφος το σενάριο συμβιβασμού προκειμένου να διασωθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι από τις περικοπές που έχουν νομοθετηθεί από 1ης Ιανουαρίου.
«Είχαμε πολύ καλή συζήτηση για τις μελλοντικές εξελίξεις στην ΕΕ» είπε ο Σολτς στους έλληνες ανταποκριτές στο Βερολίνο μετά τη συνάντησή του με τον έλληνα Πρωθυπουργό. «Η Ευρώπη είναι το κοινό μας μέλλον και φέρουμε μεγάλη ευθύνη για αυτό» πρόσθεσε ο Σολτς. «Φυσικά», κατέληξε, «είχαμε μια ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στις χώρες μας, για το πώς μπορούμε να συμβάλουμε στη θετική πορεία για τους πολίτες των χωρών μας».
Οι δηλώσεις του Σολτς αφήνουν περιθώρια εικασιών για τη στάση της Γερμανίας στο κρίσιμο ζήτημα των συντάξεων, στο οποίο αρχικά τηρούσε σκληρή στάση. «Οι συνθήκες πρέπει να τηρούνται» είχε πει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» (25 Αυγούστου 2018). Ωστόσο, στο Βερολίνο κανείς δεν έχει διάθεση αυτήν τη στιγμή να δυσχεράνει την Αθήνα. Ούτε ο Σολτς, το κόμμα του οποίου, το SPD, προσπαθεί να προσεταιριστεί τον Τσίπρα στη μάχη των ευρωεκλογών, ούτε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία τον στηρίζει ανεπιφύλακτα για να κλείσει το Ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ.
 
Ο συμβιβασμός. Τούτων δοθέντων, θα επιδιωχθεί πιθανότατα ένας συμβιβασμός που θα διευκολύνει την Αθήνα και δεν θα αφήνει την εντύπωση ότι η Γερμανία ευθύνεται για μία ακόμα μείωση συντάξεων στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, όμως, ο συμβιβασμός θα πρέπει να διασφαλίζει και τη γερμανική πλευρά.
Το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», είναι να εφαρμοστεί η μείωση μόνο για τις υψηλές συντάξεις, αλλά να μην περικοπούν οι χαμηλές συντάξεις για να προστατευτούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Ταυτόχρονα όμως η γερμανική πλευρά θα επιμείνει να μειωθoύν ο ΕΝΦΙΑ και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να τροφοδοτηθεί η αναθέρμανση της οικονομίας.
Το προηγούμενο του ΦΠΑ για τα νησιά το περασμένο καλοκαίρι, όταν η κυβέρνηση της Αθήνας αναγκάστηκε να βρει ισοδύναμα για να καλύψει το κενό στον προϋπολογισμό από τη μη εφαρμογή του μέτρου, αποτελεί μπούσουλα και για το ζήτημα των συντάξεων, μολονότι οι εταίροι μετά τη λήξη του Μνημονίου έχουν πολύ λιγότερα εργαλεία πίεσης της Αθήνας.
Παρ’ όλα αυτά, ο συμβιβασμός θα πρέπει να έχει «έξυπνο περιτύλιγμα», όπως είπε στα «ΝΕΑ» υψηλόβαθμο στέλεχος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, καθώς αποφάσεις που αφορούν αλλαγή της προγραμματικής συμφωνίας του ESM με την Ελλάδα περνούν από την πανίσχυρη Επιτροπή Προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ. Εκεί τα κυβερνητικά κόμματα Χριστιανική Ενωση και Σοσιαλδημοκράτες έχουν μεν την πλειοψηφία, αλλά πρόεδρος της Επιτροπής είναι βουλευτής του αντιευρωπαϊκού ΑfD, που δεν θα αφήσει την ευκαιρία να πλήξει την αποδυναμωμένη από την κρίση ηγεσίας καγκελάριο Μέρκελ και την κυβέρνησή της.