Στο εξωτερικό πλασάρεται ως σοσιαλδημοκράτης. Στο εσωτερικό, όμως, συγκυβερνά με τον Πάνο Καμμένο. Για το διπλό πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν στο Κίνημα Αλλαγής, στον απόηχο της συμμετοχής του στις εκδηλώσεις του SPD. Τα κεντροαριστερά στελέχη, που σήμερα γιορτάζουν τον ένα χρόνο από την ίδρυση του νέου φορέα στο γήπεδο του Σπόρτιγκ, θεωρούν πως η στάση του έλληνα Πρωθυπουργού εντάσσεται στη «συντονισμένη επίθεση» που έχει εξαπολύσει στον χώρο, σε μια προσπάθεια «διαχείρισης της ήττας του στις επερχόμενες εκλογές».

Δεν είναι λίγοι εκείνοι στην ελληνική Κεντροαριστερά που θεωρούν πως η επιλογή του SPD να προσκαλέσει τον Αλέξη Τσίπρα σε μια θεματική συνδιάσκεψη ήταν μια επιλογή για το εσωτερικό ακροατήριο των Γερμανών, καθώς το κόμμα τους βρίσκεται σε συνεχή πτώση. Τόσο το παράδειγμα Τσίπρα όσο και εκείνο του Πορτογάλου Αντόνιο Κόστα δικαιώνει τη συγκυβέρνηση με την Ανγκελα Μέρκελ και την επιλογή της λιτότητας, καθώς «το πείραμα πέτυχε». «Με καθαρό μυαλό έκανε την kolotumba το 2015, δηλώνει ο κ. Τσίπρας. Παραφράζοντας όμως τον Τσόρτσιλ, ποτέ στην ιστορία ένα “καθάρισμα” δεν στοίχισε τόσα πολλά, σε τόσους πολλούς», ανέφερε με νόημα και η ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής, σχολιάζοντας τη στροφή του έλληνα Πρωθυπουργού. «Εμείς οι σοσιαλιστές (…) πρέπει να γυρίσουμε στις ρίζες μας με πολιτικές για τη μείωση των ανισοτήτων και την κοινωνική συνοχή. Αυτό χρειαζόμαστε, όχι να αναζητούμε σωσίβια σε δήθεν αριστερούς που συγκυβερνούν με τους ακροδεξιούς», επισήμανε και ο γραμματέας Επικοινωνίας του φορέα Σταμάτης Μαλέλης. Αλλωστε, εξηγούν τα κεντροαριστερά στελέχη με μια δόση ειρωνείας, «δεν εξηγείται η “διεύρυνση προς τα αριστερά” από το κόμμα που συνεργάζεται με τη Δεξιά». Η πρόσκληση, επισημαίνουν, αποτελεί σχήμα οξύμωρο, ειδικά από τη στιγμή που το SPD ανακοίνωσε πως στο ευρωψηφοδέλτιό του για τις εκλογές του 2019 δεν θα είναι επικεφαλής ο (θιασώτης των «προοδευτικών μετώπων») Ούντο Μπούλμαν και, ιδίως, μετά την αμιγώς σοσιαλδημοκρατική υποψηφιότητα του Φρανς Τίμερμανς ως διαδόχου του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Το μπέρδεμα στο SPD, αλλά και την προσπάθεια της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας να βρει τον βηματισμό της ενόψει ευρωεκλογών εκμεταλλεύεται ο Αλέξης Τσίπρας, με στόχο να μιλήσει στο δικό του, εσωτερικό ακροατήριο. Σε μια προσπάθεια, εξηγούν, διεμβολισμού του κεντροαριστερού χώρου και με αιχμή του δόρατος τη διαφωνία του ΚΙΝΑΛ με τη στάση των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών όσον αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών. Σήμερα το βράδυ, πάντως, η Φώφη Γεννηματά θα επιχειρήσει να αναδείξει το Κίνημα Αλλαγής ως τον «μόνο προοδευτικό πόλο», ζητώντας ισχυρή εντολή και αναλύοντας τις μεγάλες αλλαγές που προτείνει ο φορέας – με κεντρικό σύνθημα «την επιστροφή της αξιοπρέπειας του έλληνα πολίτη».