Την ίδια ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας εντείνει το φλερτ με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, ζητώντας επί της ουσίας και την παρέμβασή της για να «συνθηκολογήσει» με τον ΣΥΡΙΖΑ η εγχώρια Κεντροαριστερά, πρωτίστως το Κίνημα Αλλαγής, η κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει ακάθεκτη στη Βουλή τη στοχοποίηση πρώην υπουργών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μέσω της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία.

Μετά τον φάκελο για το Ερρίκος Ντυνάν, με τον οποίο βρέθηκαν στο στόχαστρο ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Αδωνις Γεωργιάδης, στην Εξεταστική Επιτροπή έχουν δώσει ραντεβού για αύριο με αντικείμενο τις διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις, ακονίζοντας ήδη τα μαχαίρια. Στο σχετικό σκέλος του πορίσματος μπήκαν το Σαββατοκύριακο οι τελευταίες πινελιές, ενώ σύμφωνα με κάποιες διαρροές αναμένεται η πλειοψηφία να ζητήσει την περαιτέρω διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη τυχόν παράνομου προσπορισμού οικονομικού οφέλους από υπερκοστολογημένες αρθροσκοπήσεις εκ μέρους του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας της ΝΔ Μάριου Σαλμά.

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ. Παρά τις διευκρινίσεις του πρόεδρου της Εξεταστικής Αντώνη Μπαλωμενάκη ότι το εν λόγω πόρισμα είναι ακόμα υπό διαμόρφωση, στο μικροσκόπιο μπαίνει η εξομοίωση της τιμής για τις αρθροσκοπήσεις (1.500 ευρώ, διάρκειας 20 λεπτών) που γίνονταν σε διαγνωστικό κέντρο που φέρεται να ανήκε σε συγγενικό πρόσωπο του Μάριου Σαλμά, ενώ το ανάλογο κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο του ΕΟΠΥΥ για τη σχετική χειρουργική διαδικασία που ακολουθείται στα δημόσια νοσοκομεία προβλέπει νοσηλεία έως και δύο ημερών. Από την αντιστοίχιση του κόστους φέρεται να προκύπτει ζημιά του Δημοσίου. Βεβαίως, οι ιατρικές αυτές πράξεις τελέστηκαν όταν ο Σαλμάς δεν κατείχε υπουργικό αξίωμα, αλλά ήταν απλός βουλευτής.

Με το πόρισμα ενδέχεται να αποδίδονται πολιτικές ευθύνες στον πρώην υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη. Πάντως ο Μάριος Σαλμάς έχει δηλώσει ότι στην Εξεταστική, όπου προσήλθε με δική του πρωτοβουλία και κατέθεσε, δεν διατυπώθηκε καμία κατηγορία εις βάρος του και έχει χαρακτηρίσει αστειότητες τα περί ευθυνών του στην υπόθεση, επισημαίνοντας ότι οι αρθροσκοπήσεις έγιναν το 2015-2016 επί ΣΥΡΙΖΑ και όχι επί της δικής του θητείας στο υπουργείο Υγείας το 2012-2013.

Το πόρισμα για τις αρθροσκοπήσεις ενδέχεται να δοθεί στα κόμματα ακόμη και σήμερα, ενώ δύο ημέρες μετά, την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου, αναμένεται η συνεδρίαση που θα εξετάσει την υπόθεση του φαρμάκου και, τέλος, για τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση που θα συζητήσει τον φάκελο του ΚΕΕΛΠΝΟ.