Το σκηνικό ήταν ιδανικό. Και η περίσταση από τις πιο κατάλληλες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με φόντο την ακριτική Καστοριά, την ημέρα των εορτασμών για την 106η επέτειο της απελευθέρωσής της από τον τουρκικό ζυγό, απέτισε «φόρο τιμής σε όλους αυτούς οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για να είναι η Μακεδονία μας ελεύθερη και ελληνική». Πώς; Επιμένοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών ούτε στην παρούσα ούτε στην επόμενη Βουλή.

Ο αρχηγός της ΝΔ ακόμη μια φορά υπογράμμισε ότι το κόμμα του θεωρεί «επαίσχυντη» τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, επειδή εκχωρεί τη «μακεδονική» γλώσσα και τη «μακεδονική» εθνότητα στη γειτονική χώρα. Και πιθανότατα τόνωσε με αυτόν τον τρόπο τις δημοσκοπικές επιδόσεις της ΝΔ στην ευρύτερη περιοχής της Μακεδονίας.

Το πρόγραμμά του είχε απ’ όλα. Παρέλαση, κατάθεση στεφάνου στο μνημείο της Πλατείας Μακεδονομάχων, χειραψίες, θεία λειτουργία και παραινέσεις από εκκλησιαζομένους, αλλά και συναντήσεις με ολυμπιονίκες και αθλητές. Παρά, βέβαια, τον πανηγυρικό χαρακτήρα της ημέρας, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν παρέλειψε να επιτεθεί στην κυβέρνηση εκτιμώντας ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι «θα πορευθούν μαζί μέχρι το τέλος, σφιχταγκαλιασμένοι και απολύτως εξαρτημένοι από τις καρέκλες τους».

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ. «Η χώρα δεν χρειάζεται σήμερα περισσότερες αχρείαστες προσλήψεις στο Δημόσιο. Χρειάζεται δουλειές, επενδύσεις και ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο θα κάνει τη μηχανή της πραγματικής οικονομίας να πάρει ξανά μπροστά» τόνισε ο Μητσοτάκης. Παράλληλα, επισήμανε πως Τσίπρας και Καμμένος – τους οποίους εδώ και καιρό η Πειραιώς έχει αποφασίσει να ταυτίζει για ευνόητους πολιτικούς λόγους, ενόψει της τριπλής κάλπης του επόμενου έτους – επαναλαμβάνουν τις χειρότερες συνήθειες της Μεταπολίτευσης, εκείνες που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκονται ήδη σε προεκλογική ετοιμότητα και ποντάρουν πολλά στις επιδόσεις των στελεχών τους που έχουν πάρει επισήμως ή ανεπισήμως το χρίσμα. Εξού και δίπλα στον πρόεδρο της ΝΔ στη μίνι του περιοδεία βρέθηκε χθες ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας  Γιώργος Κασαπίδης, τον οποίο – όπως δήλωσε – εμπιστεύεται απόλυτα για να εφαρμόσει το νεοδημοκρατικό αναπτυξιακό σχέδιο στην περιοχή. Το συγκεκριμένο σχέδιο περιέγραψε με αδρές γραμμές σε δημοσιογράφους ο ίδιος ο Μητσοτάκης, λέγοντας ότι θα βασίζεται στη μετάβαση στις νέες μορφές ενέργειας, τα αγροτικά προϊόντα, την ορεινή κτηνοτροφία, την πολιτιστική κληρονομιά και τη δυνατότητα της Δυτικής Μακεδονίας να έχει τουρισμό δώδεκα μήνες τον χρόνο. Ανάλογη μητσοτακική δημόσια στήριξη πήρε και ο νυν δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής, ο οποίος θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στις δημοτικές του 2019.