Ηταν μια μεγάλη γιορτή που αγκάλιασε την πόλη. Ο 36ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας που πραγματοποιήθηκε χθες στέλνοντας μηνύματα ειρήνης, αλληλεγγύης και αισιοδοξίας τα είχε όλα: ρεκόρ συμμετοχών, παγκόσμια πρώτη εκτέλεση για τον Υμνο του Μαραθωνίου, κοινωνικές διαμαρτυρίες, ακόμη και… πρόταση γάμου στον τερματισμό. Πρώτος στην κλασική διαδρομή τερμάτισε ο Κενυάτης Μπρίμιν Μισόι, ο οποίος έχασε για μόλις 20 δευτερόλεπτα στο ρεκόρ αυθεντικής διαδρομής καλύπτοντας τα 42.195 μέτρα σε χρόνο 2.10.57. Από τους έλληνες δρομείς πρώτος αναδείχθηκε ο Κώστας Γκελαούζος, ο οποίος με χρόνο 2.21.54 έσπασε το ατομικό ρεκόρ που είχε πετύχει το 2016 στο Ντύσελντορφ.

Από πολύ νωρίς ο κόσμος είχε γεμίσει τις εξέδρες του Παναθηναϊκού Σταδίου θέλοντας να εμψυχώσει τους δικούς του δρομείς που συμμετείχαν στον αγώνα. Βρέθηκαν εκεί άνθρωποι όλων των ηλικιών κρατώντας μπαλόνια, οικογένειες με παιδιά και μωρά στην αγκαλιά, άτομα με ειδικές ανάγκες, ομάδες από σχολεία ή από εργασιακούς χώρους, φίλοι δρομέων και αρκετοί που θέλησαν απλώς να βιώσουν τη χαρά του αθλητισμού.

Στη φετινή διοργάνωση, η οποία ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του βαλκανιονίκη και αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, έλαβαν μέρος 55.000 επαγγελματίες και ερασιτέχνες δρομείς από 105 χώρες του κόσμου. Πρόκειται για αριθμό – ρεκόρ, ο οποίος θεωρείται από τους διοργανωτές το ανώτατο όριο συμμετοχών που μπορεί να φιλοξενήσει ο Μαραθώνιος της Αθήνας. Σημειώνεται ότι 18.750 αθλητές ξεκίνησαν από τον Μαραθώνα.

Λίγη ώρα μετά την εκκίνηση, ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν όταν οι μαραθωνοδρόμοι πέρασαν από το Μάτι. Εκατοντάδες πυρόπληκτοι, ντυμένοι στα μαύρα, είχαν σχηματίσει μια ανθρώπινη αλυσίδα θέλοντας να στείλουν μήνυμα για αγώνα που δίνουν οι ίδιοι από το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018, όταν το Μάτι σαρώθηκε από τη φονική πυρκαγιά. Κρατούσαν πανό που έγραφε «Δίνουμε τον δικό μας Μαραθώνιο και θα κερδίσουμε» αλλά και μαύρα μπαλόνια με τη φράση «Δεν ξεχνώ». Τρία άτομα φορώντας ρούχα με μια κόκκινη καρδιά στη μέση, «ματωμένες» μάσκες και κλαδιά ελιάς «υποδέχτηκαν» τους αθλητές. Παρότι βρέθηκαν εκεί για να διαμαρτυρηθούν, οι πυρόπληκτοι χειροκροτούσαν τους δρομείς φωνάζοντάς τους «Δύναμη» και «Κουράγιο», ενώ πολλοί από τους μαραθωνοδρόμους ανταποκρίνονταν στην παρουσία τους: «Δεν σας ξεχνάμε. Ευχαριστούμε που είστε εδώ» απαντούσαν.

Μια ξεχωριστή, ιστορική στιγμή έζησαν και όσοι βρέθηκαν στο Καλλιμάρμαρο περίπου στις έντεκα το πρωί. Δέκα λεπτά πριν ο φετινός νικητής του Μαραθωνίου κόψει το νήμα του τερματισμού, το Στάδιο πλημμύρισε από τη μελωδία που ερμήνευσε σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ: ήταν ο Υμνος του Μαραθωνίου της Αθήνας υπό τον τίτλο «Νενικήκαμεν» που συνέθεσε ο Γιώργος Θεοφάνους.

Αρκετά ήταν ακόμη τα στιγμιότυπα που σημάδεψαν θετικά τη χθεσινή μέρα, η οποία εκτός από την Κλασική Διαδρομή περιελάμβανε αγώνες των 5.000 και 10.000 μ. Η Γλυκερία Σκάρκου ήταν ένα από τα πρόσωπα που συνέβαλαν σε αυτό. Η μόλις 13 ετών δρομέας τερμάτισε πέμπτη στη διαδρομή 10.000 μ. των γυναικών – στον πρώτο της αγώνα σε αυτή την απόσταση -, ενώ πέρυσι είχε κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο στα 5.000 μ. του Ημιμαραθωνίου. Την προσοχή και τα χειροκροτήματα των θεατών κέρδισε, επίσης, ένα ζευγάρι Αμερικανών όταν ο άνδρας δρομέας έκανε πρόταση γάμου στη σύντροφό του αμέσως μετά τον τερματισμό τους στο Στάδιο.

Εκτός από το παρ’ ολίγον ρεκόρ του Κενυάτη Μπρίμιν Μισόι (2.10.57), και άλλες εξαιρετικές επιδόσεις σημειώθηκαν στον Μαραθώνιο. Οι Αιθίοπες Τέσφα Τορουνέχ (2.12.52) και Αζμεράβ Τσερεμέ (2.13.20) έλαβαν τη 2η και 3η θέση.  Από τους Ελληνες, μετά τον Κώστα Γκελαούζο που αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας, δεύτερος ήταν ο Χριστόφορος Μερούσης (2.23.43) και τρίτος ο Παναγιώτης Καραΐσκος (2.23.53). Στις γυναίκες οι Κενυάτισσες Νιαβούρα Μουριούκι (2.36.46) και Τσερόνο Κόεχ (2.38.54) έκαναν το 1-2, με τρίτη (και νικήτρια του πανελλήνιου πρωταθλήματος) την Ελευθερία Πετρουλάκη (2.46.09).

Στα 10.000 μ. πρώτευσαν οι Γιώργος Τάσσης με ρεκόρ αγώνα (30.29) και η Γκλόρια Πριβιλέτζιο (35.23), ενώ στο πρωινό πεντάρι πρώτευσαν ο Ανδρέας Δημητράκης με ρεκόρ αγώνα (14.47) και η Ανθή Κυριακοπούλου (17.28).