Χωρίς αμφιβολία ο χθεσινός Αυθεντικός Μαραθώνιος ήταν ο πιο ξεχωριστός εδώ και πολλά χρόνια. Ενας αγώνας γεμάτος συναίσθημα και δυνατές έως σκληρές εικόνες, αυτές που έζησαν θεατές και δρομείς σε τέσσερα συγκεκριμένα «μαύρα» χιλιόμετρα. Και έφεραν στη μνήμη τις καταστροφικές πυρκαγιές που στοίχισαν τη ζωή σε 99 συνανθρώπους μας το περασμένο καλοκαίρι.

«ΤΑ ΝΕΑ» «έτρεξαν» τη διαδρομή μέσω του ειδικού λεωφορείου του Τύπου, παρέα με τους φωτογράφους και δημοσιογράφους των μεγαλύτερων ξένων πρακτορείων. Δεν έκρυβαν μάλιστα τη συγκίνησή τους.

Περνώντας από το Μάτι, τα έχασαν! Στο κέντρο, άνθρωποι μαυροφορεμένοι (όπως το καλοκαίρι για τους δικούς τους που έχασαν στις φλόγες), αυτή τη φορά με μπλουζάκια που είχαν την ημερομηνία – κόλαφο (23-7-2018) και τίτλο «Δίνουμε τον δικό μας Μαραθώνιο, θα νικήσουμε». Οι δρομείς, Ελληνες και ξένοι, γνώριζαν καλά τι είχε συμβεί μήνες πίσω.  Πολλοί από αυτούς χειροκροτούσαν τον κόσμο. Την ίδια στιγμή, οι γηγενείς δρομείς φώναζαν «τρέχουμε για σας, δεν ξεχνάμε», ενώ οι περισσότεροι φορούσαν το συμβολικό πράσινο μαντίλι.

Τα πανό αποτύπωναν «τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα», καθώς ανέφεραν ότι ακόμα δεν έχουν πάρει αποζημιώσεις και δεν έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές. «Μη μας λησμονήσετε, όπως κάποιοι άλλοι. Μην ξεχνάτε το Μάτι» έλεγαν οι κάτοικοι και οι δρομείς τούς κοιτούσαν με ένα βλέμμα που μαρτυρούσε συμπαράσταση μεγάλη.

«Τη νίκη μου την αφιερώνω στους ανθρώπους που χάθηκαν στις φωτιές του καλοκαιριού στο Μάτι. Οταν φτάσαμε σε εκείνο το σημείο, ανατρίχιασα. Απίστευτες στιγμές» παραδέχτηκε η πρωταθλήτρια Ελλάδας (3η στην κατάταξη) Ελευθερία Πετρουλάκη.