Για τον Τζέρεμπι Κόρμπιν, η Κεντροαριστερά στην Ευρώπη πάει μια χαρά. Στην Πορτογαλία κυβερνούν οι Σοσιαλιστές, στη Σουηδία το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δεν τα πήγε κι άσχημα στις τελευταίες εκλογές, στη Βρετανία οι Εργατικοί υπό την ηγεσία του ετοιμάζονται να κυβερνήσουν. Κι αν σε πολλές μεγάλες χώρες τα αντίστοιχα κόμματα κινδυνεύουν να διαλυθούν, φταίει ότι υποστηρίζουν τη λιτότητα. Πρέπει να δώσεις ελπίδα στον κόσμο, λέει ο ηγέτης των Εργατικών στο Spiegel.

Σε ανάλογη γραμμή κινήθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο συνέδριο του SPD. Οι Σοσιαλδημοκράτες και η Αριστερά πρέπει να συναντηθούν στη βάση ενός προοδευτικού σχεδίου για την Ευρώπη, είπε ο έλληνας Πρωθυπουργός, χωρίς να μπορεί όμως να εξηγήσει γιατί το δικό του κόμμα καταρρέει στις δημοσκοπήσεις παρόλο που πολέμησε τη λιτότητα και έβγαλε τη χώρα από την κρίση «με την κοινωνία όρθια».

Ακόμη κι αν αυτό ήταν αλήθεια, δεν θα αποτελούσε τη μόνη αντίφαση. Από την καλή υγεία της αμερικανικής οικονομίας επωφελείται ο Τραμπ. Η Μέρκελ βλέπει να πλησιάζει το τέλος της παρόλο που η Γερμανία έχει μηδενικό έλλειμμα. Γιατί; Επειδή οι πολίτες θέλουν πειστικές απαντήσεις και όχι εύκολα συνθήματα περί ανακατανομής του πλούτου και της ισχύος. Οι αριστερές συμμαχίες δεν αρκούν για να ανακόψουν την άνοδο του λαϊκισμού. Πρέπει κι οι ιδέες τους να είναι προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις του σύγχρονου κόσμου.

Στο βιβλίο του How Asia works, ο βρετανός δημοσιογράφος Τζο Στάντγουελ εξετάζει τα διδάγματα που μπορούν να αποκομίσουν οι χώρες της ΕΕ από τις αναπτυξιακές στρατηγικές που ακολούθησαν ορισμένες ασιατικές χώρες πριν από πενήντα χρόνια. Το ένα είναι ότι, αφού οι περισσότεροι εργαζόμενοι σήμερα δεν είναι συγκεντρωμένοι στη γεωργία αλλά στις αστικές περιοχές, πρέπει να ενθαρρυνθούν να κερδίσουν το βιος τους στις υπηρεσίες. Το άλλο είναι ότι, για να δημιουργήσει πάλι κέρδη η οικονομία, πρέπει να προσελκύσει εργατική δύναμη όχι πια στη βιομηχανία, αλλά στην ψηφιακή τεχνολογία.

How Greece works? Με ιστορικές υποσχέσεις για βροχές αναδρομικών, με ιστορικές συμφωνίες που απελευθερώνουν 10.000 θέσεις για ημετέρους στο Δημόσιο και με ιστορικές δηλώσεις όπως εκείνη του υπουργού Υποδομών ότι αν ήταν διευθύνων σύμβουλος της Daimler-Mercedes θα εισηγούνταν τη μη εξαγορά της Beat…

Η πιο αριστερή πράξη του Αλέξη Τσίπρα στη θητεία του ήταν η kolotoumba που έκανε «με καθαρό μυαλό» το καλοκαίρι του 2015, χάρις στην οποία, όπως ο ίδιος αναγνωρίζει, αποφεύχθηκε η καταστροφή των κοινωνικών δυνάμεων «που η Αριστερά οφείλει να εκπροσωπεί και να υπερασπίζεται». Με άλλα λόγια, η αριστερή παρακαταθήκη της Πρώτη Φορά Αριστεράς είναι η αυτοδιάψευση του αριστερού της οράματος, που μπορεί να κάνει την πρωθυπουργική σύζυγο να κλαίει κάθε 5η Ιουλίου από οργή αλλά έσωσε τους Ελληνες από τις συνέπειες της δραχμής.

Δεν το λες και μήνυμα ελπίδας.