Ο χρόνος πάγωσε στο 49′. Τη στιγμή που ο Χριστοδουλόπουλος έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Παναθηναϊκού, το Γεώργιος Καραϊσκάκης ξεσηκώθηκε θεωρώντας πως ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ. Λίγα δευτερόλεπτα μετά, το Καραϊσκάκης θα πάγωνε βλέποντας τον Σωκράτη Διούδη στο έδαφος χωρίς να αντιδράει και τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές να τραβούν τα μαλλιά τους και να ζητούν να μπουν οι γιατροί στο γήπεδο.  Η απόλυτη στιγμή του χθεσινού ντέρμπι, η στιγμή που θα μείνει χαραγμένη σε όσους την έζησαν, θα έρθει λίγο αργότερα. Οταν ο Διούδης, έχοντας ξεφύγει τον κίνδυνο που φοβήθηκαν όλοι, τον κίνδυνο της ζωής του από το χτύπημα στο κεφάλι, θα αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο με το ειδικό αμαξάκι. Το Καραϊσκάκης στο πόδι. Να χειροκροτεί. Ενα παρατεταμένο χειροκρότημα που ανατρίχιαζε κάθε μέρος του σώματός σου.

Μάθημα

Μια αυθόρμητη αντίδραση απ’ όλους. Μια αντίδραση που δεν κοιτάζει χρώμα φανέλας και έμβλημα στο στήθος. Δεν κοιτάζει τριφύλλια ή δαφνοστεφανωμένους, κόκκινους ή πράσινους. Κοιτάζει μόνο τον άνθρωπο. Μια αντίδραση που οφείλουμε όλοι, και πρώτοι εκείνοι που προχώρησαν σε αυτή, να τη φυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού. Να τη θυμόμαστε την επόμενη φορά που θα πάμε στο – όποιο – γήπεδο και θα επιχειρήσουμε να πετάξουμε κάτι που θα βάλει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα ενός ανθρώπου, που… τυχαίνει να παίζει ποδόσφαιρο στην αντίπαλη ομάδα. O Δώνης, όταν ρωτήθηκε στη συνέντευξη Τύπου, έκανε λόγο για διάσειση και αιμόπτυση, αλλά στάθηκε και εκείνος στην ανθρώπινη και αυθόρμητη αντίδραση που υπήρξε από την εξέδρα. «Σε τέτοιες περιπτώσεις αυτό που σκέφτεσαι και βάζεις μπροστά είναι ο άνθρωπος. Και το ίδιο πρέπει να γίνεται πάντα. Δεν υπάρχουν αντιπαλότητες μπροστά στη σωματική ακεραιότητα ενός ανθρώπου και στη ζωή κάποιου». Την ίδια ώρα, ο έλληνας πορτιέρο, που είχε προλάβει να κάνει μια καταπληκτική εμφάνιση μέχρι να αποχωρήσει τραυματίας, βρισκόταν στο νοσοκομείο και έκανε αξονική.

Η πρώτη διάγνωση έκανε λόγο για διάσειση. Ο Διούδης, όταν δέχτηκε το χτύπημα και για κάποια ώρα, είχε απώλεια μνήμης, η οποία ευτυχώς επανήλθε γρήγορα. Ο παίκτης διακομίστηκε στο Υγεία, όπου υποβλήθηκε σε όλες τις απαραίτητες απεικονιστικές εξετάσεις και διαπιστώθηκε κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία.

Τελείωσε με… εννιά

Ο Παναθηναϊκός στο τελευταίο 15λεπτο του ματς ήταν σαν να αγωνίζεται με εννιά παίκτες. Του Μουνιέ τού γύρισε ο αστράγαλος και δεν μπορούσε να τρέξει, ενώ ο Μακέντα είχε ένα τράβηγμα. Είναι χαρακτηριστική η φάση που φεύγουν μόνοι τους απ’ τη σέντρα και δεν μπορεί κανείς τους να τρέξει. Με πρόβλημα στο γόνατο αποχώρησε ο Γιόχανσον, χωρίς να είναι κάτι σοβαρό.