Ο Στέφανος Τσιτσιπάς επιβεβαίωσε στο Μιλάνο αυτό που πίστευαν οι περισσότεροι. Είναι ένας από τους κορυφαίους νέους αθλητές στον κόσμο. Στο Fiera Milano ήταν χωρίς αμφιβολία ο καλύτερος. Επαιξε το καλύτερο τένις απ’ όλους και αυτό του έδωσε τον τίτλο στο Next Gen ATP Finals. Θα σκεφτεί κάποιος πως απουσίαζαν οι Ζβέρεφ και Σαποβάλοφ. Ο πρώτος έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στο μεγάλο ATP Finals στο Λονδίνο και ο δεύτερος απέσυρε τη συμμετοχή του λόγω κόπωσης. Ανεξάρτητα απ’ αυτό, ο Τσιτσιπάς με τη νίκη του επί του Αυστραλού Αλεξ ντε Μινόρ (2-4, 4-1, 4-2, 4-3) κατέκτησε το δεύτερο τρόπαιο στην καριέρα του, μετά το Οπεν της Στοκχόλμης. Το τέλος αυτής της χρονιάς ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να φανταστεί ο 20χρονος τενίστας. Από το Μιλάνο επιστρέφει με δύο έπαθλα, καθώς μετά τον ημιτελικό με τον Ρούμπλεφ πήρε και το βραβείο για την ανάδειξή του ως πιο βελτιωμένου παίκτη για το 2018. Και το βραβείο αυτό προέρχεται από την ψήφο των αθλητών της ATP.

Στις αρχές της χρονιάς ήταν Νο 91 και τώρα είναι στο Νο 15. Αυτό τα λέει όλα. Αυτή η χρονιά ήταν ονειρική για τον νεαρό αθλητή. Είχε συμμετοχή σε δύο μεγάλους τελικούς, στη Βαρκελώνη και το Τορόντο, αλλά έπεσε επάνω στον τεράστιο Ράφα Ναδάλ. Το μεγάλο κέρδος από αυτές τις αναμετρήσεις ήταν ο ενθουσιασμός του Ισπανού που με λίγες λέξεις τα είπε όλα για αυτόν: «Ο Τσιτσιπάς έχει τα πάντα». Ο 20χρονος κρατά χωρίς αμφιβολία και τη συμμετοχή του στον τέταρτο γύρο του Γουίμπλεντον, ένα Γκραν Σλαμ που είναι το μεγάλο του όνειρο. Και κάτι ακόμα: έγινε ο πιο νέος αθλητής που κατάφερε σε ένα τουρνουά (Τορόντο) να νικήσει τέσσερις παίκτες της πρώτης δεκάδας, μεταξύ αυτών και ο Νόβακ Τζόκοβιτς που τώρα είναι στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης.

«Αισθάνομαι υπέροχα που είχα αυτή την ευκαιρία να αγωνιστώ εδώ και να είμαι ο δεύτερος νικητής στην ιστορία του τουρνουά. Είναι μια ξεχωριστή στιγμή, η οποία μου δίνει περισσότερη αυτοπεποίθηση και τη δυνατότητα να δουλέψω ώστε να βελτιωθώ ακόμα περισσότερο» είπε ο Τσιτσιπάς.

Αγαπημένη πόλη

Το Μιλάνο είναι μια πόλη που θα θυμίσει καλές στιγμές στον 20χρονο πρωταθλητή. Εκεί είχε κατακτήσει κι ένα τρόπαιο σε τουρνουά για αθλητές κάτω των 18. «Εχω σπουδαίες αναμνήσεις από αυτή την πόλη. Νιώθω σαν να είμαι στο σπίτι μου. Ηταν ένα φανταστικό παιχνίδι και παρέμεινα ήρεμος, παρά το γεγονός ότι έχασα νωρίτερα δύο ευκαιρίες να το τελειώσω».

Μετά το χαμένο πρώτο σετ, ο Στέφανος είχε τη δυνατότητα να μιλήσει μέσω της ενδοεπικοινωνίας με τον πατέρα του και προπονητή του Απόστολο Τσιτσιπά. «Του είπα να προσέχει περισσότερο τις επιστροφές από το σερβίς καθώς ο Ντε Μινόρ ήταν επικίνδυνος σε αυτό το κομμάτι. Παράλληλα, έμεινε πιο κοντά στη γραμμή και έκανε πιο επιθετικό το παιχνίδι του. Ηταν πολύ σημαντικό να νικήσει στα επόμενα δύο σετ» εξήγησε ο πατέρας του.

Ο Απόστολος Τσιτσιπάς ρωτήθηκε αν μπορούσε να φανταστεί, όταν ο Στέφανος είχε χάσει πέρυσι στα προκριματικά του ίδιου τουρνουά, ότι έναν χρόνο αργότερα θα ήταν ο νικητής. «Εκανε όλα όσα έπρεπε ώστε να φτάσει σε αυτό το σημείο. Ετσι άρχισαν να βελτιώνονται τα πράγματα και σιγά σιγά έρχονται και οι τίτλοι. Ολη η δουλειά από την αρχή του χρόνου “βγαίνει” πλέον. Κι αυτή η νίκη είναι ένα ακόμα βήμα στην καριέρα του. Τώρα φυσικά απαιτείται ακόμα περισσότερη δουλειά, καθώς πρέπει να παραμείνει στο σημείο όπου έχει φτάσει. Πάντα βάζεις νέους στόχους και δουλεύεις για αυτούς».

«Πρώτα υγεία»

Ο Στέφανος ονειρεύεται έναν τίτλο σε Γκραν Σλαμ και πολλά άλλα πράγματα. «Είναι σημαντικό να είσαι υγιής, να δουλεύεις, να παίζεις καλό τένις και όλα θα έρθουν» σημείωσε ο Απόστολος Τσιτσιπάς.

Ο Μπραντ Γκίλμπερτ, ένας από τους σημαντικότερους αθλητές στο παρελθόν και νυν προπονητής, μίλησε με πολύ κολακευτικά λόγια για τον Τσιτσιπά. Θυμήθηκε μάλιστα και το σπουδαίο παιχνίδι που έκανε στο Τορόντο με αντίπαλο τον Σάσα Ζβέρεφ: «Με είχαν εντυπωσιάσει η ποικιλία στο παιχνίδι του και η ταχύτητα στη σκέψη. Εχει τρομερή εμπιστοσύνη στο forehand του και αυτό είναι ένα πολύ καλό στοιχείο για αθλητή της ηλικίας του. Πιστεύω ότι σε λίγα χρόνια ίσως διαθέτει το καλύτερο forehand στα γήπεδα του τένις» είπε ο Γκίλμπερτ.