Πόσο μακριά απέχει τελικά το ποδόσφαιρο από τη φάρσα; Προφανώς όχι και τόσο όσο θα θέλαμε να πιστεύουμε. Τα όσα συμβαίνουν άλλωστε από Κυριακή σε Κυριακή στον μαγικό κόσμο της Σούπερ Λίγκας δεν επιτρέπουν σε κανέναν να επιστρατεύει τη φαντασία του. Μια κατάσταση που πραγματικά σε κάνει να απορείς από ένα σημείο και έπειτα. Οχι για την… περιοδικότητά της, αλλά για το θράσος και το πόσο απροκάλυπτα εξελίσσεται.

Να έχεις τις δύο μεγαλύτερες ομάδες του ελληνικού αθλητισμού εντός αγωνιστικού χώρου, να μπορείς να μιλάς για ώρες για το χθεσινό μεταξύ τους 1-1, να έχουν συμβεί απίθανα πράγματα και τελικά να κλέβει την παράσταση ένας – ακόμη – διαιτητής. Κάποιος Αντριέν Γιάκοτετ από την Ελβετία, παρέα με τους συνεργάτες του.

Οχι μία, αλλά δύο παραβάσεις πέναλτι σε ένα λεπτό (84′, 85′) στην περιοχή των Πρασίνων δεν είδαν οι «ξένοι» που ήρθαν να εγγυηθούν τις συνθήκες διεξαγωγής. Ενα ξεκάθαρο χέρι του Μακέντα στην προσπάθειά του να κλέψει την μπάλα από τον Λάζαρο, και λίγο μετά ένα πλονζόν του νεαρού Χατζηγιοβάνη που για να σταματήσει την μπάλα επί της ουσίας την αγκάλιασε! Πιάτο και οι δυο παραβάσεις και στον ρέφερι και στον δεύτερο βοηθό. Κανείς όμως δεν είδε τίποτα. Τι να συζητήσουμε λοιπόν! Από ένα σημείο και έπειτα χάνεται και το νόημα.

Πολυεθνική

Τι να κουβεντιάσουμε όταν στην πραγματικότητα όλα όσα συμβαίνουν στους αγωνιστικούς χώρους της Σούπερ Λίγκας, περνούν από έναν «μαγικό σωλήνα» που δεν επιτρέπει να σταθούμε στο ίδιο το παιχνίδι. Και σταθερά με μια ομάδα να πληρώνει τον λογαριασμό της «εξυγίανσης» που όπως φαίνεται είναι… πολυεθνική. Τον Ολυμπιακό που χθες ήταν σαφώς ανώτερος του μεγάλου αντιπάλου του. Με 21-3 τελικές (!), με τρομερές ευκαιρίες (Ποντένσε 38′, Χριστοδουλόπουλος 83′, Φορτούνης 96′), με δοκάρι (Σισέ 86′) με μια «αιχμαλωσία» δίχως προηγούμενο στο τελευταίο εικοσάλεπτο. Τελικά όμως το μόνο που κατάφερε η ομάδα του Μαρτίνς ήταν να σώσει τον βαθμό της ισοπαλίας, με τον Σισέ να ισοφαρίζει στο τελικό 1-1 στο 95′ (παρεμβαίνοντας σε έναν κεραυνό του Ομάρ). Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα δηλαδή ο Παναθηναϊκός πρέπει να νιώθει και παράξενα που έχασε τη νίκη μέσα στα χέρια του. Τη νίκη που παρολίγον να του τη χαρίσει το καταπληκτικό σουτ του Εργκους Κάτσε (61′), το οποίο του έδωσε το προβάδισμα κόντρα στη ροή του ματς. Στην πραγματικότητα ήταν η πρώτη «ευκαιρία» των φιλοξενουμένων και έγινε γκολ. Αν έβαζε και την επόμενη ο – κορυφαίος των φιλοξενουμένων – Ινσούα (63′); Τότε το ματς αυτό δεν θα γύριζε με τίποτα.

Ναι, τέτοια απίθανη εξέλιξη. Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε από το πουθενά αγκαλιά με μια μεγάλη νίκη. Ο Ολυμπιακός όμως δεν το έβαλε κάτω. Ούτε από το γκολ των Πρασίνων ούτε από αυτή τη φοβερή και τρομερή ατυχία του που φέτος έχει πάρει «διαστάσεις» άνευ προηγουμένου. Ανασκουμπώθηκε για να το «γυρίσει». Είχε σχεδόν 40′ στη διάθεσή του, καθώς ο σοκαριστικός τραυματισμός του Σωκράτη Διούδη (ευτυχώς είναι καλά) έστελνε το σφύριγμα της λήξης στο 99′.

«Συγχαρητήρια»

Περικύκλωσε τον Παναθηναϊκό τον έβαλε στα δίχτυα του. Αλλά δεν…

«Δεν», διότι οι Πράσινοι άντεξαν, αλλά και γιατί ο ελβετός διαιτητής έκλεισε τα μάτια στις δύο περιπτώσεις πέναλτι που αναφέραμε. Αν ο Ολυμπιακός είχε ισοφαρίσει τότε, προφανώς θα μπορούσε να νικήσει και το ματς. Φαίνεται όμως πως αυτό είναι προνόμιο… απαγορευτικό. «Ο Γιάκοτετ για αυτό που τον έστειλαν να κάνει ήταν πολύ καλός. Αυτό που έπρεπε να κάνει το έκανε. Συγχαρητήρια σε UEFA και FIFA και στον κ. Θεοδωρίδη. Συγχαρητήρια και στους εγχώριους, Θωμά Μητρόπουλο και Γιάννη Παπαδόπουλο, που κάνουν τόσο καλά τη δουλειά τους» ήταν το σχόλιο του Κώστα Καραπαπά που μάλλον χώρεσε όλη την ιστορία του χθεσινού ντέρμπι.

Μιας αναμέτρησης με μεγάλη ένταση και πάθος από τους δύο μονομάχους και με ένα συγκεκριμένο ποδοσφαιρικό τέμπο, το οποίο εξελισσόταν κυρίως στο αμυντικό τρίτο της ομάδας του Γιώργου Δώνη. Είχε φροντίσει ο έλληνας τεχνικός με μια διάταξη 5-4-1 να καλύψει όσο μπορούσε τα νώτα του. Φρόντισαν και άλλα όμως στη ροή του ματς για εκείνον και τους Πρασίνους. Η αστοχία του Ολυμπιακού που σε ένα ακόμη παιχνίδι δεν μπόρεσε να μετατρέψει τις τελικές του σε γκολ. Η ατυχία του να χάσει τον σέντερ φορ του Αχμέντ Χασάν με τον τρίτο φετινό του τραυματισμό (45′). Αλλά και όλα τα υπόλοιπα που προέκυψαν στην πορεία. Επειτα από αυτό το αποτέλεσμα ο ΠΑΟΚ ξέφυγε στο +6 από τους Πειραιώτες. Νωρίτερα ξέφυγαν και +9 από την ΑΕΚ. Και στο ΟΑΚΑ μάλιστα όπως και στο Καραϊσκάκη, πρωταγωνιστές ήταν πάλι δικοί του «δανεικοί» παίκτες (Γιαννούλης, Χατζηισαίας, Κουλούρης). Τουλάχιστον όμως εκεί δεν υπήρχε… ελβετός διαιτητής. Κάτι είναι και αυτό!

Ολυμπιακός: Σα, Ελαμπντελαουί, Σισέ, Βούκοβιτς, Κούτρης, Μπουχαλάκης (63′ Μάνος), Γκιγέρμε, Νάτχο (77′ Καμαρά), Φορτούνης, Ποντένσε, Χασάν (λ.τρ. 46′ Χριστοδουλόπουλος).

Παναθηναϊκός: Διούδης (λ.τρ. 54′ Κότσαρης), Κολοβέτσιος, Κουλιμπαλί, Μαυρομμάτης (λ.τρ. 73′ Πούγγουρας), Κουρμπέλης, Κάτσε, Γιόχανσον, Ινσούα, Χατζηγιοβάνης, Μπουζούκης (70′ Μουνιέ), Μακέντα.