Η πλέον πολύνεκρη και καταστροφική πυρκαγιά στην ιστορία της Καλιφόρνιας μαίνεται στα βόρεια της πολιτείας, την ώρα που οι πυροσβέστες έχουν να αντιμετωπίσουν άλλη μία, επίσης μεγάλη, στον Νότο. Συνολικά τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους – 23 από τη φωτιά που ξέσπασε την Πέμπτη βορειοανατολικά του Σακραμέντο και κατέστρεψε την ορεινή πόλη Παραντάις, ενώ περισσότεροι από 110 αγνοούνται. Εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο νότια, άλλοι δύο άνθρωποι πέθαναν στην πυρκαγιά που απειλεί το διάσημο θέρετρο Μαλιμπού, κοντά στο Λος Αντζελες.

Οι φλόγες στη Βόρεια Καλιφόρνια έχουν καταστρέψει περισσότερα από 6.700 σπίτια και επιχειρήσεις – περισσότερα κτίρια από οποιαδήποτε άλλη πυρκαγιά στην πολιτεία αυτή στη σύγχρονη Ιστορία. Καθώς ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται ραγδαία οι Αρχές εκφράζουν φόβους ότι εκτός από την πιο καταστροφική, αυτή η πυρκαγιά μπορεί να έχει και τους περισσότερους νεκρούς. Στη γύρω περιοχή έχει δοθεί εντολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι. Προειδοποιούν επίσης ότι σύντομα θα φυσήξουν οι ιδιαίτερα επικίνδυνοι άνεμοι Σάντα Ανα, επονομαζόμενοι και «διαβολοάνεμοι» καθώς η ταχύτητά τους φθάνει τα 113 χλμ. ανά ώρα και η πυρκαγιά μπορεί να πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις. Οι Αρχές εκτιμούν πως θα χρειαστούν τρεις εβδομάδες για να τεθούν πλήρως υπό έλεγχο οι φλόγες στην περιοχή αυτή.

Η πυρκαγιά μέχρι στιγμής έχει κάψει περισσότερα από 400.000 στρέμματα και δεν ελέγχεται παρά σε ποσοστό 20%, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία της Καλιφόρνιας. Για την αντιμετώπισή της έχουν αναπτυχθεί περισσότεροι από 3.200 πυροσβέστες. Η αιτία της πυρκαγιάς δεν έχει διαπιστωθεί επισήμως. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Sacramento Bee», τοπικοί υπεύθυνοι του ηλεκτρικού δικτύου είπαν στις Αρχές πως είχε σημειωθεί βλάβη κοντά στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βρισκόταν στη Γαλλία για τις τελετές της εκατονταετίας από το τέλος του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, δέχθηκε επικρίσεις αφού ενοχοποίησε το Σάββατο στο Twitter την «τόσο κακή» διαχείριση των δασών και απείλησε να κόψει τις ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις, αν δεν βελτιωθεί. Το μήνυμα αυτό ήταν «αποτέλεσμα κακής ενημέρωσης, άτοπο και ταπεινωτικό για όλους αυτούς που υποφέρουν, όσο και για τους άνδρες και τις γυναίκες που βρίσκονται στη γραμμή του μετώπου» δήλωσε ο Μπράιαν Ράις, επικεφαλής του συνδικάτου των πυροσβεστών της Καλιφόρνιας, χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνο και λανθασμένο» τον ισχυρισμό του προέδρου περί κακοδιαχείρισης των δασών. Οι τοπικές Αρχές θεωρούν πως όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής την οποία αρνείται ο πρόεδρος Τραμπ.

Στη Νότια Καλιφόρνια μαίνονται άλλες δύο πυρκαγιές, η μεγαλύτερη βόρεια του Λος Αντζελες και μία άλλη στην Κομητεία Βεντούρα, κοντά στο Θάουζεντ Οουκς, εκεί όπου ένας πρώην στρατιωτικός άνοιξε πυρ το βράδυ της Τετάρτης σε μπαρ της πόλης σκοτώνοντας 12 ανθρώπους πριν αυτοκτονήσει. Περίπου 200.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων όλοι οι κάτοικοι του Μαλιμπού, κοντά στο Λος Αντζελες, όπου ζουν πολλές διασημότητες, πήραν εντολή να εκκενώσουν την περιοχή. Πολλές διασημότητες αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους. Από το απόγευμα της Πέμπτης, η πυρκαγιά «Γούλσεϊ» έχει καταστρέψει περισσότερα από 300.000 στρέμματα και τουλάχιστον 200 κτίρια.