Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς διέψευσε ότι συζήτησε με τον έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πρόταση να εξαιρεθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι από την περικοπή των συντάξεων από 1η Ιανουαρίου 2019. «Είναι αποκύημα φαντασίας» είπε ο Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στους ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο.

Η ερώτηση στην οποία κλήθηκε να απαντήσει ο Σολτς ήταν εάν στη συνάντησή του με τον Τσίπρα πρότεινε στον έλληνα Πρωθυπουργό να μην περικοπούν όλες οι συντάξεις και το υπολειπόμενο πλεόνασμα να διατεθεί για φορο-ελαφρύνσεις και μείωση ασφαλιστικών εισφορών.

Ωστόσο η ερώτηση αυτή, στην οποία απάντησε με διάψευση ο Σολτς, δεν άπτεται του σχετικού δημοσιεύματος των «ΝΕΩΝ». Το χθεσινό δημοσίευμα πουθενά δεν αναφέρει ότι ο Σολτς συζήτησε με τον Τσίπρα τη σχετική πρόταση. Η συζήτηση αυτή του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών ήταν ανεπίσημη και εμπιστευτικού χαρακτήρα, γεγονός που τονίστηκε χθες και από τον ίδιο τον Σολτς: «Είχα μια πολύ καλή και εμπιστευτική συνομιλία με τον έλληνα Πρωθυπουργό, κατά τα άλλα όμως συμφωνήσαμε να μη μιλήσουμε δημοσίως για το περιεχόμενο της συνομιλίας μας και αυτό θα τηρήσω».

 Το δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» δεν μιλούσε για τη συνάντηση Σολτς – Τσίπρα, αλλά περί σεναρίου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για έναν συμβιβασμό ώστε από 1η Ιανουαρίου 2019 να εφαρμοστεί η νομοθετημένη μείωση μόνο για τις υψηλές συντάξεις, αλλά δεν θα περικοπούν οι χαμηλές συντάξεις για να προστατευτούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Ο δεύτερος άξονας αυτού του σεναρίου είναι να μειωθoύν ο ΕΝΦΙΑ και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου για να τροφοδοτηθεί η αναθέρμανση της οικονομίας.

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Επί της ουσίας του σεναρίου αυτού, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν αναφέρθηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Περιορίστηκε να πει ότι περιμένει τα νέα στοιχεία από την Κομισιόν και τους θεσμούς. «Τώρα βρισκόμαστε στην αξιολόγηση των αριθμών, αυτό κάνει η Κομισιόν. Στη βάση αυτών των αριθμών θα διαμορφώσει και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών τη θέση του επί του θέματος αυτού» είπε ο Σολτς.

Επί της διαδικασίας, ο Σολτς χαρακτήρισε «σωστή και σοφή» την ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης να απευθυνθεί στην Κομισιόν και να ζητήσει να αποφανθεί εάν μπορεί να διαθέσει το πλεόνασμα «με χρήσιμο τρόπο» στο τελευταίο βήμα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. «Θέλω να εκφράσω έναν μεγάλο έπαινο για αυτή τη διαδικασία διαλόγου» είπε χαρακτηριστικά.

Γενικότερα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος και για το γεγονός ότι η Ελλάδα «μπορεί κατά κάποιον τρόπο να χρηματοδοτηθεί η ίδια στις αγορές, αυτό είναι μία μεγάλη πρόοδος» είπε ο Σολτς. Για να επιτευχθεί αυτό, «είναι σημαντικό να εφαρμοστούν οι συμφωνίες που έγιναν», συμπλήρωσε, «ιδιαίτερα εκείνες που αφορούν το πρωτογενές πλεόνασμα».

Προς το παρόν, μένουν οι έπαινοι στην ελληνική κυβέρνηση επί της διαδικασίας. «Στην παρούσα στιγμή μπορώ να πω μόνο ότι όλα έγιναν καλά, πολύ σοφά και προετοιμάστηκαν πολύ σοβαρά και με διάλογο με την ΕΕ. Βρισκόμαστε λίγο πριν από την ολοκλήρωση αυτών των συνομιλιών» είπε ο Σολτς.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Αισιόδοξη για συμφωνία

Τη βεβαιότητα ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για μη περικοπή των συντάξεων «θα γίνει δεκτή από την Κομισιόν» εξέφρασε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος (στο ραδιόφωνο 24/7). Την ίδια ώρα πηγές του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονταν αισιόδοξες σχετικά, αναφέροντας παράλληλα πως έχει ήδη υπάρξει συμφωνία αναφορικά με τα θετικά μέτρα του 2019, τα οποία μάλιστα θα είναι αυξημένα σε σχέση με τα 765 εκατ. ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο. Πληροφορίες αναφέρουν πως στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, αν δεν υπάρξουν ανατροπές της τελευταίας στιγμής, τα θετικά μέτρα θα είναι της τάξεως των 900 εκατ. ευρώ, έπειτα από ενίσχυση του κονδυλίου για επίδομα ενοικίου.

«Από τη στιγμή που ο στόχος του 3,5% επιτυγχάνεται χωρίς την περικοπή των συντάξεων, είμαι απολύτως βέβαιος ότι η θέση μας θα γίνει δεκτή από την Κομισιόν» είπε χθες ο Τζανακόπουλος.