Μια πραγματική βιομηχανία αγωγών έχει στηθεί για την επιστροφή των αναδρομικών από τα κομμένα δώρα στους συνταξιούχους τους οποίους η κυβέρνηση εξακολουθεί να κρατά σε ομηρεία στέλνοντάς τους μαζικά στα δικηγορικά γραφεία.
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει να θολώνει τα νερά παραπέποντας για την όποια λύση στην απόφαση του ΣτΕ σε βάθος χρόνου, δικηγορικά γραφεία και μεμονωμένοι δικηγόροι έχουν επιδοθεί σε ένα πρωτοφανές κυνήγι ανάληψης υποθέσεων αγωγών εκ μέρους των συνταξιούχων για την διεκδίκηση των αναδρομικών τους. Το κυνήγι φέρνει κέρδη αφού στη περίπτωση που ένας συνταξιούχους επιλέξει τον δρόμο της ατομικής αγωγής η αμοιβή του δικηγόρου κυμαίνεται απο 300 εώς και 900 ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα δικαστικά έξοδα που υπολογίζονται από 70 έως και 170 ευρώ ανάλογα με την υπόθεση. Εάν η αγωγή είναι ομαδική, το κόστος της περιορίζεται και συνήθως κινείται μεταξύ 35 και 50 ευρώ, άσχετα από το ποσό που διεκδικεί ο συνταξιούχος. Στην περίπτωση αυτή η δικηγορική αμοιβή φθάνει το 7% επι του ποσού που θα επιδικαστεί.
Από χθες μάλιστα, οι αιτήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΠ) για τη διεκδίκηση των αναδρομικών γίνεται μόνο ηλεκτρονικά, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι να αναγκαστούν να αναζητήσουν βοήθεια ειδικού για τη συμπλήρωση και την ηλεκτρονική υποβολή της.
Ενδεικτικό της φρενίτιδας που επικρατεί είναι ότι αυτή τη στιγμή 1.800 αγωγές συνταξιούχων περιμένουν στην ουρά να εκδικαστούν μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Δεκάδες χιλιάδες άλλες αγωγές εκκρεμούν στα πρωτοδικεία της υπόλοιπης χώρας. Οπως επισημαίνει ο Νίκος Χατζόπουλος, πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, «καθημερινά έρχονται στα γραφεία μας 300-400 άτομα να ενημερωθούν και να υποβάλουν ομαδική αγωγή. Πρέπει η κυβέρνηση να επιστρέψει τα χρήματα στους συνταξιούχους και να μην αφήνει τους ανθρώπους να ταλαιπωρούνται».
ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ. Αλλωστε οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά με στόχο τη διακοπή της παραγραφής των διεκδικήσεων ξεπέρασαν ήδη τις 400.000 και οι ειδικοί εκτιμούν ότι έως το τέλος του χρόνου θα διπλασιαστούν και μπορεί να αγγίξουν το 1 εκατομμύριο. Μάλιστα ο συνωστισμός στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, που συνεχιζόταν αμείωτος το τελευταίο διάστημα, ήταν ο λόγος που ανάγκασε τις διοικήσεις του ΕΦΚΑ και του ΕΕΤΑΕΠ να ανακοινώσουν ότι εφεξής θα γίνονται αποδεκτές μόνο ηλεκτρονικά οι αιτήσεις και μόνο σε ειδικές περιπτώσεις θα γίνονται δεκτές με έντυπη μορφή.
Η είσοδος στην ηλεκτρονική αίτηση στον ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) πραγματοποιείται από την αρχική σελίδα του ΕΦΚΑ και τις υπηρεσίες για συνταξιούχους. Οι ενδιαφερόμενοι πληκτρολογούν τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ τους.
ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. Την ίδια ώρα μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν συνταξιούχους και προβλέπουν την έντοκη επιστροφή ποσών, από την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ (10 Ιουνίου 2015) έως και μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου. Οι αποφάσεις αυτές απορρίπτουν την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία υπήρξε εναρμόνιση με την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) και μάλιστα από την ψήφιση του νόμου και μετά, ήτοι τις 13 Μαΐου 2016 και όχι από την έναρξη του επανυπολογισμού, ήτοι την 1η Ιανουαρίου 2019.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, σε νέες δηλώσεις του, τόνισε ότι «το θέμα με τα αναδρομικά των συνταξιούχων πρέπει να ξεκαθαρίσει στο ΣτΕ, γιατί με απόφαση του 2015 ορίζεται ότι μόνο όσοι είχαν καταθέσει προσφυγές θα πληρωθούν». Ο ίδιος υποστήριξε ότι «ο ΕΦΚΑ έφτιαξε σε χρόνο – ρεκόρ μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για να αποφεύγεται η ταλαιπωρία σε ουρές. Και με αυτή την αίτηση οι συνταξιούχοι διακόπτουν την παραγραφή και έχουν και 5 χρόνια μπροστά από το εξάμηνο που δίνει η κατάθεση της αίτησης, τον χρόνο να υποβάλουν αγωγές ή προσφυγή, ενώ δεν έχουν απώλεια τόκων και προσαυξήσεων. Μόνο με την αίτηση διατηρούν όλα τα δικαιώματα για να τα ασκήσουν εν καιρώ, οπότε και θα ξεκαθαρίσει και το θέμα. Κάποιοι μετρούν λεφτά πίσω από αυτή την ιστορία με τις αγωγές. Δεν χρειάζεται να τρέχουν να κάνουν αγωγές, τους τη δώσαμε τη λύση» κατέληξε ο υφυπουργός Εργασίας.