Εικόνα πλήρους κατάρρευσης παρουσιάζει η Αστυνομία μετά τις συνεχείς επιθέσεις που δέχονται τον τελευταίο καιρό αστυνομικοί και υπηρεσίες. Απίστευτα περιστατικά, όπως άγριοι προπηλακισμοί αστυνομικών από αντιεξουσιαστές και Ρομά, καταδρομικές επιδρομές σε αστυνομικές υπηρεσίες και επιθέσεις σε περιπολικά, διαδέχονται το ένα το άλλο. Πρόσφατο άλλωστε είναι το στιγμιότυπο των αστυνομικών να περνούν από face control από μέλη του Ρουβίκωνα, τα οποία τους εξανάγκασαν να επιδείξουν τις αστυνομικές τους ταυτότητες!

Η πλήρης αδράνεια και η μηδενική αντίδραση στις προκλήσεις – τόσο από τη φυσική όσο και από την πολιτική ηγεσία τους – καθιστούν πλέον τους αστυνομικούς «εύκολο στόχο». Ετσι η βία κλιμακώνεται και κανείς δεν είναι σε θέση πλέον να γνωρίζει ποια θα είναι η κατάληξη.

Ο άγριος προπηλακισμός και οι χυδαίες προκλήσεις που δέχθηκαν αστυνομικοί, χθες μέρα μεσημέρι, από ομάδα περίπου 50 αντιεξουσιαστών στην οδό Δέγλερη έξω από το Πρωτοδικείο Αθηνών αποτελούν έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα βίας και ανομίας που διασύρει και καταρρακώνει την ΕΛ.ΑΣ. Και όμως, ενώ «οι αστυνομικοί είναι σε μια θέση άμυνας σύμφωνα με τις εντολές που έχουν δεχθεί», όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές και έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά περιμένοντας παθητικά την επόμενη επίθεση, η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, απευθυνόμενη στους αστυνομικούς τούς κάλεσε «να εντείνουν την αυτοπροστασία τους, να προσέξουν τον εαυτό τους!».

Μάλιστα η υφυπουργός υποστήριξε ότι δεν υπάρχει εντολή να μη γίνονται συλλήψεις, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν ξέρω γιατί δεν έγιναν συλλήψεις. Ουδέποτε δώσαμε εντολή να μη γίνουν συλλήψεις στο Εφετείο, αλλά ήδη σχηματίστηκε δικογραφία για το περιστατικό», είπε προσθέτοντας πως «οι αστυνομικοί θα μας πουν τι ακριβώς συνέβη. Η Αστυνομία πρέπει να υπερασπίζεται την ασφάλεια των πολιτών κι όχι να βγαίνει έξω και να παίρνει αμπάριζα τον πολίτη. Το δόγμα μηδενικής ανοχής του υπουργείου εφαρμόζεται προς όλους κι όλα».

Το σκηνικό του ξυλοδαρμού αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια συναδέλφων τους από διμοιρία της ΥΜΕΤ. Οι αστυνομικοί της διμοιρίας περιορίστηκαν στην απώθηση των δραστών ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση, χωρίς να προβούν έστω και σε μια προσαγωγή ή σύλληψη. Από την επίθεση τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί οι οποίοι μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο.

«Για εξοργιστική αδράνεια της διμοιρίας» έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας Ειδικών Φρουρών Στράτος Μαυροειδάκος, καταγγέλλοντας ότι ο επικεφαλής αστυνομικός της διμοιρίας που ήταν παρών θα μπορούσε να δώσει εντολή για συλλήψεις, αλλά δεν το έκανε: «Ακόμα και όταν οι συνάδελφοί μου ζήτησαν ενισχύσεις  για προσαγωγές αυτών που τους χτύπησαν ώστε να υποβάλλουν μηνύσεις. Δεν έγινε όμως καμία κίνηση».

Το βίαιο περιστατικό εκτυλίχθηκε έξω από το Πρωτοδικείο, όπου εκδικαζόταν υπόθεση του 2012 η οποία αφορούσε επεισόδια και συλλήψεις κατά τη διάρκεια αντιφασιστικής μοτοπορείας. Αστυνομικοί μάρτυρες κατηγορίας και αντιεξουσιαστές συναντήθηκαν στη δικαστική αίθουσα. Το κλίμα ήταν τεταμένο από την αρχή καθώς, σύμφωνα με καταγγελίες αστυνομικών, οι αντιεξουσιαστές τους εξύβρισαν. Τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο έξω από το δικαστήριο. Και έτσι οι φραστικές επιθέσεις εξελίχθηκαν σε άγριο επεισόδιο. Αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν εναντίον των περίπου δέκα αστυνομικών και τους ξυλοκόπησαν με γροθιές και κλωτσιές.

«Μέσα στην αίθουσα μας αποκαλούσαν φασίστες, ρουφιάνους και μας έβρισαν. Βγήκαμε ομαδικά για να προστατευθούμε. Συνέχιζαν να μας βρίζουν και άρχισαν να χτυπούν έναν συνάδελφο. Τον τραβήξαμε για να τον βοηθήσουμε και μας την έπεσαν 50 άτομα» περιγράφει ένας από τους τραυματίες αστυνομικούς. Σύμφωνα με άλλη καταγγελία, σε έναν αστυνομικό έκαναν μια χαρακτηριστική κίνηση με το χέρι τους στον λαιμό απειλώντας τον ότι θα τον σφάξουν!

«Ατιμωρησία και ιδιότυπη ασυλία» καταγγέλλει σε οξύτατη ανακοίνωση η ΠΟΑΣΥ για το περιστατικό της «απρόκλητης βίας» και διαμαρτύρεται προς πάσα κατεύθυνση για την ανυπαρξία των αναγκαίων μέτρων. «Η παρατηρούμενη κλιμάκωση των επιθέσεων εναντίον αστυνομικών δυνάμεων σε διάφορα σημεία της Αθήνας, δυστυχώς, προκαλεί το αίσθημα της κοινής γνώμης, η οποία ευλόγως αναρωτιέται τι μέλλει γενέσθαι με την ασφάλειά της όταν ο ίδιος ο αστυνομικός είναι απροστάτευτος και αποδέκτης συνεχόμενης βίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία οι συνδικαλιστές τονίζουν: «Είναι πλέον ολοφάνερο ότι τέτοιου είδους περιστατικά δεν συγκινούν κανέναν από την πολιτική και φυσική ηγεσία του Σώματος, γι’ αυτό και δεν υπήρξε, ούτε μετά τη σημερινή επίθεση, η αναμενόμενη αντίδραση για τη σύλληψη των δραστών».

Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος κατήγγειλε ότι «τα έκτροπα στο Πρωτοδικείο έχουν ηθικό αυτουργό» και αναρωτήθηκε: «Tι άλλο πρέπει να συμβεί για να αναλάβουν οι κυρίες Γεροβασίλη και Παπακώστα τις αυτονόητες ευθύνες τους;».