Ηταν ένα πολιτικό πάρτι γενεθλίων. Και ως τέτοιο περιελάμβανε τα πάντα. Με έντονο το πράσινο χρώμα, σημάδι της ιστορίας. Εντονη, όμως, και την παρουσία του νέου: νέο σάουντρακ, μακριά από τα παραδοσιακά σοσιαλιστικά άσματα. Νέα έθιμα, που επιβάλλουν άκαπνες εκδηλώσεις. Και νέο σύνθημα: η «αλλαγή» έχει, πλέον, σκοπό την «αξιοπρέπεια».

Περίπου 2.000 φίλοι και στελέχη της δημοκρατικής παράταξης έδωσαν το «παρών» στο γήπεδο του Σπόρτιγκ. Είχε πολίτες που ήρθαν να ευχηθούν και άλλους που ήρθαν να κουτσομπολέψουν. Είχε παλιό και νέο ΠΑΣΟΚ (από όλες τις φυλές του), δημαρίτες, ένα πέταλο νεολαίας και εκσυγχρονιστικό, φιλελεύθερο Κέντρο. Είχε κι αυτούς που βρίσκουν πάντα λόγους να γκρινιάξουν. Ομως, όλοι, ακόμα κι αυτοί, ήταν εκεί για έναν λόγο: πιστεύουν πως η ύπαρξη μιας μεγάλης, δημοκρατικής παράταξης αποτελεί πολιτική αναγκαιότητα. Και παρότι το Κίνημα Αλλαγής είναι διαφορετικό από αυτό που ήταν όταν ξεκινούσε, οι περσινές εκλογές ήταν το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Γι’ αυτό ήταν όλοι στην πρώτη σειρά. Από τον Νίκο Αλιβιζάτο, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Γιώργο Παπανδρέου έως τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Γιώργο Καμίνη και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο.

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΟΡΕΙΑ. Κοινός παρονομαστής; Μια παράταξη που σέβεται τον εαυτό της δεν λειτουργεί ως συμπλήρωμα. «Το ερώτημα “με ποιον θα πάμε μετά τις εκλογές;” είναι ένα ερώτημα που δεν μας αφορά» τόνισε η Φώφη Γεννηματά από το βήμα, μιλώντας για ένα δίλημμα «απόδειξη της εκλογικής ανασφάλειας» του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ – «δεν υπάρχει δεδομένη κυβερνητική λύση πριν από την ετυμηγορία του λαού». Δίνοντας το στίγμα των εκλογών που έρχονται, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής επισήμανε πως οι όποιες μετεκλογικές συνεργασίες δεν θα γίνουν «με τη λογική των αριθμών ή τη νομή των αξιωμάτων». Ζήτησε δε ισχυρή εντολή, έτσι ώστε το Κίνημα Αλλαγής «με αλλαγή των συσχετισμών», να μπορέσει να διασφαλίσει «μια πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση».

«ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ». «Αρχίστε να διαβάζετε προσεκτικά τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας για την Ελλάδα. Γιατί αυτές θα αναγκαστείτε να ακολουθήσετε και όχι εμείς τη δική σας δίψα για εξουσία» ήταν η προτροπή προς τους πολιτικούς της αντιπάλους. Και, όπως σχολίαζαν χθες τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, το διάβασμα πρέπει να αρχίσει άμεσα, καθώς ετοιμάζονται να καταθέσουν πρόταση νόμου στη Βουλή. Στόχος, κατά τη Γεννηματά, είναι η οικονομική ανάκαμψη και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι προτάσεις αυτές, εξήγησε, «αποτελούν τη βάση για ένα πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου» και έχουν κεντρικό σύνθημα το «δικαίωμα στην αξιοπρέπεια». Παράλληλα, η Γεννηματά μίλησε για αλλαγές στη δομή του κράτους και αλλαγές νοοτροπίας, τις οποίες το Κίνημα Αλλαγής «μπορεί να εγγυηθεί και να υπηρετήσει».

ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ. Η Γεννηματά εξαπέλυσε τα βέλη της τόσο κατά του Αλέξη Τσίπρα όσο και κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στον πρώτο, για τη συγκυβέρνησή του με τον Πάνο Καμμένο και το πολυφορεμένο σοσιαλδημοκρατικό κοστούμι του. «Αυτή είναι η τελευταία κυβερνητική θητεία μιας ομάδας που καταπάτησε αρχές και αξίες. Μιας καιροσκοπικής ομάδας, χωρίς ιδεολογική ταυτότητα», ανέφερε για τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως η κυβέρνηση «εξέθεσε στα μάτια των πολιτών την Αριστερά και τους αγώνες της». Στον δεύτερο, η Γεννηματά χρεώνει την αφωνία του μπροστά στις ευθύνες της διακυβέρνησης 2004-2009 για την πορεία της χώρας.  «Παρακολουθεί ως θεατής τις υπόγειες διαδρομές του καραμανλισμού, τις παράλληλες και ενοχικές του σχέσεις με την κρατούσα κατάσταση, τους εκπροσώπους του σε δημόσια αξιώματα να κινούν τα νήματα» επισήμανε.

Για τη Γεννηματά, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση συμφωνούν μόνο στις επιθέσεις τους απέναντι στη δημοκρατική παράταξη. «Είμαι αποφασισμένη να υπερασπιστώ την τιμή και την υπόληψη των εκατοντάδων χιλιάδων μελών και στελεχών που έδωσαν όλα αυτά τα χρόνια την ψυχή τους για τη χώρα και τη δημοκρατία» επισήμανε χειροκροτούμενη με αφορμή τη σκανδαλολογία της κυβέρνησης, ενώ έκανε αναφορά στην ιστορική παρακαταθήκη τόσο του Ανδρέα Παπανδρέου όσο και του Κώστα Σημίτη. «Οποιος οραματίζεται να ολοκληρώσει αυτό που επιχειρήθηκε και απέτυχε το “Βρώμικο ’89”, ματαιοπονεί» προειδοποίησε, καταγγέλλοντας προσπάθεια σπίλωσης και επηρεασμού της Δικαιοσύνης