«Χρειάζομαι μόλις ένα λεπτό να δω τους παίκτες μου στα μάτια. Αφήστε με να τους δω στα ματάκια και μετά να μας κρίνετε και εσείς και ο κόσμος, αλλά αφού παίξουμε πρώτα».

Ενας διαφορετικός Αγγελος Αναστασιάδης, με χαμόγελο (πάντα συγκρατημένο βέβαια) εμφανίστηκε στη χθεσινή παρουσίασή του από την ΕΠΟ και ο λόγος που χαμογελούσε ο Μακεδόνας τεχνικός ήταν προφανής. Πέρυσι τέτοια εποχή η σύζυγός του ανέβαινε τον δικό της γολγοθά όταν χρειάστηκε να υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς. Εναν χρόνο μετά, έρχεται ανήμερα τη γιορτή του το δώρο με την πρόσληψή του στην εθνική ομάδα. Πώς να μη χαμογελάει ο άνθρωπος.

«Ενα όνειρο ζωής γίνεται πραγματικότητα. Για μένα ό,τι γίνεται το επιτρέπει ο Θεός. Πριν από έναν χρόνο πέρασα μια περιπέτεια. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα βρεθώ εδώ με αυτά που βίωσα. Πρέπει να ζητάω καθημερινά να είμαστε χαρούμενοι όταν τελειώσουμε», είπε μεταξύ άλλων ο νέος ομοσπονδιακός εκλέκτορας, που ξέρει ότι του αρκεί ελάχιστος χρόνος με τους παίκτες του για να καταλάβουν.

«Ακούγονται ψέματα για μένα»

«Μου αρέσουν τα έργα και όχι τα λόγια. Δεν έχω μιλήσει ακόμα με τα παιδιά. Μερικοί δεν με ξέρουν και καλά. Ακούνε και διάφορα πράγματα ανεπίτρεπτα για το ήθος μου. Κάποιοι γράφουν πράγματα που δεν ισχύουν. Πρέπει να τους πω ποιος είμαι. Χρειάζομαι ένα λεπτό για να τα βρω με τα παιδιά. Δεν λέω ποτέ ψέματα στη ζωή μου. Οι ποδοσφαιριστές είναι έξυπνοι άνθρωποι, αποφασίζουν και εκτελούν σε κλάσματα δευτερολέπτου. Δεν είναι πολιτικοί μηχανικοί οι οποίοι μπορούν να δουλεύουν ένα πρότζεκτ κάνοντας διατριβή για έξι μήνες» τόνισε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι και εδώ θα προσπαθήσει να παίξει δημιουργικό και όμορφο ποδόσφαιρο: «Εγώ πάντα, από την πρώτη μέρα που ήμουν προπονητής, πίστευα ότι ο Ελληνας είχε ταλέντο και ποιότητα. Στον Παναθηναϊκό τους είχαν βγάλει λούζερ και εγώ τους είχα πει ότι θα πάνε να πάρουν το Πανευρωπαϊκό. Και αυτό έλεγα και στις διοικήσεις. Οτι πρέπει να εμπιστευτούμε τα δικά μας παιδιά. Δεν με απογοήτευσαν ποτέ αυτά τα παιδιά. Θεωρώ ότι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, αλλά έχουμε και πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη σε μας. Οι άλλοι πρέπει να αποδείξουν ότι είναι καλύτεροι από εμάς. Εμείς πρέπει να τους χαλάσουμε τα σχέδια».

Πρόκειται για τον πρώτο έλληνα προπονητή στην εθνική ομάδα, μετά το 2002 και τον Βασίλη Δανιήλ και όπως είπε «είναι μεγάλη η ευθύνη να δείξουμε και πάλι πως η εθνική ομάδα μπορεί να υπάρχει με έλληνες προπονητές. Η δουλειά μας τώρα είναι να πείσουμε τα παιδιά ότι είναι η δική τους ομάδα και να κάνουν το αυτονόητο. Οταν είναι εδώ να καταλάβουν ότι έχουν υπευθυνότητα. Να αντιμετωπίσουν την ομάδα νιώθοντας το βάρος των ελλήνων ποδοσφαιριστών. Παίζουν πλέον λιγότεροι έλληνες παίκτες στο εθνικό πρωτάθλημα. Ετσι θα πρέπει να μπορέσουν να πείσουν τον κόσμο ότι αξίζουν. Η Εθνική είναι η ταυτότητα του ποδοσφαίρου μας».

Ενας προπονητής που δεν συνηθίζει να χαμογελάει, ευχήθηκε να «χαμογελάμε όταν ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια, γιατί θα σημαίνει ότι έχουμε πετύχει. Η Κύπρος ήταν πρόκληση, αλλά έφυγα όταν δεν μπορέσαμε να προκριθούμε στην τελική φάση μιας διοργάνωσης. Για την Ελλάδα είναι απαραίτητο να είναι εκεί και πρέπει να την επαναφέρουμε στις τελικές φάσεις. Εχει ιστορία που απαγορεύεται σε όλους να μην έχει αυτές τις βλέψεις».

Το μυστικό του 2004

Δίπλα του ο κόουτς είχε και τον Αγγελο Μπασινά που θα έχει την ευθύνη του τεχνικού διευθυντή των εθνικών ομάδων και είναι φυσικά μέλος της χρυσής γενιάς του 2004, των παικτών που όχι μόνο πέτυχαν το θαύμα του Euro αλλά καθιέρωσαν την ομάδα να δίνει το «παρών» στα μεγάλα ραντεβού, με τον κόουτς να εξηγεί το μυστικό: «Εκείνα τα παιδιά, ο Μπασινάς, ο Καραγκούνης, ο Λυμπερόπουλος, ο Φύσσας, ο Νικοπολίδης, ο Ζαγοράκης δούλεψαν με έλληνες προπονητές. Οταν πήγαιναν στην Εθνική τους έλεγα να δώσουν την ψυχή τους και να γυρίσουν πίσω. Μέσα από τους έλληνες προπονητές φτιαχνόταν η εθνική ομάδα. Γιατί και εμείς είχαμε περάσει από την Εθνική και γνωρίζαμε. Τώρα πλέον δεν υπάρχει αυτό. Υπάρχουν μάλιστα και κάποιοι προπονητές που τους λένε να μη ρισκάρουν για την Εθνική. Στην Κύπρο το αντιμετώπισα για παράδειγμα. Ο άλλος λόγος ήταν ότι αυτά τα παιδιά με ικανούς προπονητές έκαναν αυτό που γνωρίζουμε. Πιστεύω να μπούμε στον δρόμο αυτόν και καλώ τους προπονητές των ομάδων να στέλνουν τα παιδιά με αυτό το σκεπτικό στην Εθνική και όχι απλά να σκέφτονται το επόμενο παιχνίδι στο πρωτάθλημα».

Ο Μπασινάς

Από την πλευρά του ο Αγγελος Μπασινάς παραδέχτηκε ότι είναι από τους ανθρώπους που όταν δεν πάει καλά η Εθνική στενοχωριέται και ότι «μόνο με συνεργασία, όλοι μαζί, όπως το 2004 μπορούμε να τα καταφέρουμε. Τεχνικά, σκοπός δικός μου και του προπονητή είναι να υπάρχει ένα ενιαίο κομμάτι. Από τις μικρές Εθνικές ώς την πρώτη ομάδα να λειτουργούμε το ίδιο».

Ολοι οι παρευρισκόμενοι ευχήθηκαν ο χαμός του φίλου του Ολυμπιακού να είναι ο τελευταίος στα γήπεδα.