Σε τροχιά σύγκρουσης με την Κομισιόν βρίσκεται όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση της Ιταλίας. Οπως ανακοίνωσε αργά το βράδυ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, η Ρώμη διατηρεί τον στόχο για έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ και ανάπτυξη 1,5% για το 2019. Πρόκειται για τους ίδιους αριθμούς με αυτούς που είχαν κατατεθεί στον προϋπολογισμό πριν από μερικές εβδομάδες, όταν εστάλη στην Κομισιόν. Η προθεσμία για να προχωρήσει σε αλλαγές στον προϋπολογισμό της η Ρώμη, όπως είχε ζητήσει η ΕΕ, έληξε χθες. Υστερα από μακρά συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Σαλβίνι ανέφερε επίσης ότι θα γίνουν πιο πολλές πωλήσεις κρατικής περιουσίας και ότι οι δαπάνες θα επιτηρούνται στενά.

Η ΕΕ ανησυχεί ότι με τόσο υψηλό έλλειμμα θα είναι πολύ πιο δύσκολη η μείωση του υπέρογκου χρέους της Ιταλίας. Νωρίτερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε προειδοποιήσει την Ιταλία ότι το σχέδιο της Ρώμης για αύξηση των δαπανών ενέχει σημαντικό, όπως το χαρακτήρισε, ρίσκο. Στην ετήσια αξιολόγηση της ιταλικής οικονομίας που δημοσίευσε χθες το ΔΝΤ επισημαίνει ότι η Ιταλία θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί για τη βιωσιμότητα του χρέους της. Το ΔΝΤ προτείνει στην Ιταλία να προχωρήσει σε σταδιακή μείωση των δαπανών όσο οι οικονομικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, στοχεύοντας σε μικρό πλεόνασμα μέσα σε τέσσερα με πέντε χρόνια.

Η Κομισιόν είχε ζητήσει από τη Ρώμη να καταθέσει νέο προϋπολογισμό μέχρι χθες τα μεσάνυχτα, αφού είχε προηγουμένως απορρίψει τον Οκτώβριο το προσχέδιο που της είχε υποβληθεί από την Ιταλία.