«Αυτό το πράγμα δεν μπορεί να προχωρήσει. Οι διαμαρτυρίες που δεχόμαστε από τους κληρικούς μας είναι συνεχείς». Με αυτόν τον τρόπο περιέγραφε στα «ΝΕΑ» μητροπολίτης της Εκκλησίας της Ελλάδος το κύμα αντιδράσεων που καταγράφεται στους κόλπους της Ιεραρχίας για το προσχέδιο συμφωνίας Εκκλησίας – Πολιτείας και ειδικά για την αλλαγή του καθεστώτος μισθοδοσίας των ιερέων.
Ο «εξάψαλμος» μητροπολιτών και κληρικών κατά της κυβέρνησης αλλά και του Αρχιεπισκόπου φουντώνει καθημερινά και ο βασικός λόγος – όπως εξηγούν – είναι ότι συντάσσονται σχέδια και συμφωνίες ερήμην τους. Ο ένας μετά τον άλλον σύνδεσμοι κληρικών ανά την Ελλάδα συνεδριάζουν και δηλώνουν την κατηγορηματική διαφωνία τους με το προσχέδιο συμφωνίας. Στην ανακοίνωση -ψήφισμα που εξέδωσαν οι ιερείς της Παροναξίας αντιτίθενται με τον πιο έντονο τρόπο «στην αλλαγή του μισθολογικού καθεστώτος του Ιερού Κλήρου με την επικείμενη απόλυσή τους ως δημοσίων υπαλλήλων – λειτουργών». Αλλά δεν περιορίζονται σε αυτό, καθώς ζητούν από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, να απορρίψει την απαράδεκτη – όπως τη χαρακτηρίζουν – πρόταση συμφωνίας «δίνοντας συγχρόνως τη δυνατότητα να ακουστούν και οι θέσεις του Ιερού Κλήρου κατά τις εργασίες της Ιεράς Συνόδου».
ΟΙ ΚΡΗΤΕΣ. Στην ίδια κατεύθυνση οι κρήτες ιερείς ξεκαθαρίζουν σε ανακοινωθέν τους πως δεν θα επιτρέψουν τη βίαιη δυσμενή μεταβολή του εργασιακού καθεστώτος τους «με αναίτιες καταστρατηγήσεις κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των Κληρικών». Χθες μάλιστα, η Εκκλησία της Κρήτης – η οποία είχε εκδώσει και μία σκληρή ανακοίνωση κατά της συμφωνίας – κατέθεσε επισήμως αίτημα για συνάντηση αντιπροσωπείας της με τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων.
«Είναι γεγονός ότι η Εκκλησία της Κρήτης έως τώρα δεν μετείχε καθόλου και δεν ενημερώθηκε ούτε λεπτό για όλη αυτή τη συμφωνία. Αιφνιδιαστήκαμε, και η Ιεραρχία του νησιού, και οι 900 κληρικοί της Κρήτης» επισήμανε χθες (Σκάι) ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης π. Πρόδρομος εκφράζοντας εκ νέου την οργή των κρητών ιεραρχών. Οπως πρόσθεσε, «θεωρούμε απαράδεκτο ότι η ελληνική πολιτεία άφησε απ’ έξω την Εκκλησία της Κρήτης χωρίς να την έχει ισάξιο και ισότιμο συνομιλητή».
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Συνεχείς είναι στο μεταξύ και οι αντιδράσεις μητροπολιτών απ’ όλη τη χώρα. Σε δηλώσεις του σε διαδικτυακό ραδιόφωνο ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος εκτόξευσε «ιερά» πυρά κατά της  κυβέρνησης και της πολιτείας γενικότερα διερωτώμενος: «Γιατί να εμπιστευτώ το κράτος το δικό μας; Πότε υπήρξε αξιόπιστο; Εγινε ένα θέμα για το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας, το οποίο ιδρύθηκε εδώ και τρία χρόνια επί Σαμαρά. Δυστυχώς στην πατρίδα μας ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η Εκκλησία είναι κομπλεξικός». Χαρακτήρισε δε όλο το θέμα της συμφωνίας «προεκλογικό πυροτέχνημα» που έρχεται «στο τέλος μιας κυβερνητικής θητείας». Αλλά και ο μητροπολίτης Νέας Σμύρνης υποστήριξε (Οpen) πως η αλλαγή στο ισχύον καθεστώς μισθοδοσίας των ιερέων θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα.
Υπό αυτά τα δεδομένα μεγάλη μερίδα μητροπολιτών αναμένει με ενδιαφέρον και αγωνία την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας μεθαύριο προκειμένου να ακούσει τις διευκρινίσεις που θα δώσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Υπάρχει ωστόσο και μια ομάδα ιεραρχών που θα απαιτήσει από τον Αρχιεπίσκοπο εξηγήσεις, επειδή – όπως λένε – δεν τους ενημέρωσε.
«Χουριέτ»: «Ενοχλημένο το Φανάρι»
Με πρωτοσέλιδο για την οργή του Οικουμενικού Πατριάρχη, που επιβεβαιώνει ουσιαστικά και τις πληροφορίες που δημοσίευσαν «ΤΑ ΝΕΑ» μετά την εσπευσμένη μετάβαση του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, στο Φανάρι, κυκλοφόρησε χθες η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ». Ο τίτλος στο κύριο θέμα της εφημερίδας ήταν «ο Τσίπρας δεν μπορεί να με απαξιώνει», αποδίδοντας τη φράση αυτή στον κ. Βαρθολομαίο, ενώ είχε και εκτενές ρεπορτάζ που αφορούσε την ενόχληση του Φαναρίου για όσα ανακοίνωσαν Τσίπρας και Ιερώνυμος για τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας.