Τέσσερις υπουργούς της κυβέρνησης για την υπόθεση της διαχείρισης χρεών της πρώην Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (Ελληνικά Χημικά Λιπάσματα – ELFE), ύψους 110 εκατ. ευρώ, προς τη ΔΕΠΑ καρφώνει ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης Θεόδωρος Κιτσάκος.
Στον «επιτυχημένο αριστερό μάνατζερ» – σύμφωνα με τις προ τριετίας εγκωμιαστικές διαρροές ΣΥΡΙΖΑ – που έχει πολυετή θητεία σε ξένες πολυεθνικές, όπως η BP, αλλά έχει περάσει κι ένα δεκάμηνο από τον Οκτώβριο του 2009 έως και τον Αύγουστο του 2010 στις εταιρείες συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη (Ελληνικά Χημικά Λιπάσματα και Νεοχημική – ΙΝΤΕΡΚΕΜ), ασκήθηκε προ ημερών από τη Δικαιοσύνη ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος. Κατηγορείται για απιστία εις βάρος της ΔΕΠΑ καθώς δεν εισέπραξε 110 εκατ. ευρώ που όφειλε η βιομηχανία της Καβάλας.
Να σημειωθεί ότι το περασμένο καλοκαίρι ποινική δίωξη για τις οφειλές της ELFE προς τη ΔΕΠΑ ασκήθηκε και στον Λαυρεντιάδη.
ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ. Ο Κιτσάκος παραχώρησε χθες συνέντευξη Τύπου, αποφασισμένος, όπως είπε χαρακτηριστικά, «να μην είμαι τόσο απόλυτος στο fairplay και να θίξω ορισμένα θέματα που δεν είχα θίξει μέχρι τώρα». Αν και ο ίδιος υποστήριξε ότι ακόμη δεν έχει επίσημη ενημέρωση από τις δικαστικές Αρχές, προχώρησε ευθέως σε καταγγελίες – «υφίσταμαι έντονο κανιβαλισμό και στοχοποίηση» -, ενώ έκανε λόγο και για «εντονότατο κυβερνητικό παρεμβατισμό» στην υπόθεση της είσπραξης των οφειλών, που «δεν άφηνε κανένα βαθμό ελευθερίας ούτε βαθμό διαφυγής, δηλαδή να κάνω κάτι προσωρινά για να ξεπεράσω το πρόβλημα», τονίζοντας ότι «πάγια εντολή της πολιτικής ηγεσίας ήταν να μη διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου στο εργοστάσιο της Καβάλας».
Ο Κιτσάκος τοποθετήθηκε στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου από την κυβέρνηση την 1η Δεκεμβρίου του 2015 και αποπέμφθηκε τον Νοέμβριο του 2017 μαζί με άλλα τέσσερα στελέχη από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη για την υπόθεση των οφειλών της ELFE προς τη ΔΕΠΑ.
Ωστόσο, όπως υποστήριξε χθες ο ίδιος, «ήταν ενήμεροι υπουργοί της κυβέρνησης αλλά και η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ (σ.σ.: μέτοχος της ΔΕΠΑ)» για τους χειρισμούς του. Παράλληλα υπήρχαν και αποφάσεις των μετόχων για τον τρόπο είσπραξης των οφειλών και, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η ΔΕΠΑ εισέπραξε πλήρως τα ποσά στη θητεία του. Ο Κιτσάκος θύμισε ότι για το πρόβλημα των οφειλών «πραγματοποιήθηκαν διυπουργικές συναντήσεις παρουσία και του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Τον Μάιο του 2017 κατόπιν δικών μου πιέσεων ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης συντόνισε διυπουργική με την παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, του γενικού γραμματέα Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη, τραπεζών και ΤΑΙΠΕΔ».
Σημείωσε επίσης ότι κάθε εβδομάδα το υπουργείο Ενέργειας ενημερωνόταν για την πορεία των οφειλών της βιομηχανίας προς την Επιχείρηση Αερίου, ενώ η γενική συνέλευση των μετόχων του 2017 ενέκρινε την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας να εισπράττει από την ELFE πριν από την παροχή καυσίμου το 50% σε μετρητά και το 50% σε επιταγές.
Ο ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ. Ενα από τα επίμαχα θέματα που αναδείχθηκαν από τις δηλώσεις Κιτσάκου ήταν και οι απόπειρες κατόπιν πρωτοβουλίας της βιομηχανίας της Καβάλας, πριν από τη διοίκησή του, να διευθετηθεί το χρέος της με την απόκτηση ακινήτου της από τη ΔΕΠΑ, το οποίο θα χρησιμοποιούσε για εγκαταστάσεις αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG.
Σύμφωνα με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο, ο τότε πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας επέμενε τον Μάρτιο του 2016 να διερευνηθεί αυτή η δυνατότητα ώστε να συμψηφιστεί με αυτόν τον τρόπο ένα μέρος του χρέους της βιομηχανίας συμφερόντων Λαυρεντιάδη. Ο Κιτσάκος ανέθεσε σε εταιρείες αποτιμήσεων το έργο της εκτίμησης. Σύμφωνα με τον τελευταίο, η ΔΕΠΑ θα έβγαινε και κερδισμένη κατά 8 εκατ. ευρώ, αφού θα γινόταν ένας συμψηφισμός της τάξης των 90 εκατ. ευρώ.
Το οξύμωρο, όμως, της υπόθεσης ήταν πως, όπως ισχυρίστηκε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος, αν και τα ακίνητα της ELFE ήταν δεσμευμένα από την Αρχή για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ούτε ο ίδιος ούτε τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου το γνώριζαν. Απέδωσε μάλιστα το γεγονός σε ολιγωρία της νομικής υπηρεσίας της ΔΕΠΑ.
«ΧΑΛΑΣΑ ΜΑΓΙΟΝΕΖΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ». Απέδωσε δε την απομάκρυνσή του «σε ανθρώπους του υπουργείου Ενέργειας, όχι ο υπουργός, και σε ένα με δύο στελέχη της ΔΕΠΑ για τη στάση μου για το θέμα της ιδιωτικοποίησης και την υπογραφή της συμφωνίας για τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου». Ισχυρίστηκε ακόμη ότι «χάλασα μαγιονέζες… πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων, τα οποία χωρίζονται από μια μεσοτοιχία».
Με ανακοίνωσή της η ΝΔ χαρακτηρίζει «βαρυσήμαντες τις αποκαλύψεις Κιτσάκου, οι οποίες εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον κ. Τσίπρα και αναδεικνύουν τις βαρύτατες κυβερνητικές ευθύνες».
Ο Γιώργος Σταθάκης με απάντησή του στη ΝΔ σημειώνει ότι «τα χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ της ELFE προς τη ΔΕΠΑ δημιουργήθηκαν επί των ημερών της», ενώ για τον Κιτσάκο επισημαίνει πως «αρμόδια πλέον να αποφανθεί κατά πόσο οι χειρισμοί της διοίκησης ζημίωσαν την εταιρεία είναι η Δικαιοσύνη».