Το Brexit είναι μια καλή ευκαιρία για την αγγλική ομοσπονδία ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των γηγενών ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στην Πρέμιερ Λιγκ. Η τοποθέτηση αυτή έχει γίνει εδώ και μήνες, μάλιστα πριν ακόμα από το δημοψήφισμα ο τότε πρόεδρος της FA είχε αρχίσει να εξετάζει τους τρόπους της μείωσης των ξένων παικτών.
Τώρα η αγγλική ομοσπονδία έρχεται με συγκεκριμένη πρόταση και, σύμφωνα με τους βρετανικούς «Times», προτείνει να μειωθούν κατά πέντε (από 17 που ισχύει έως τώρα σε 12) οι ξένοι ποδοσφαιριστές που έχουν στο ρόστερ τους οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ.
Οι λεπτομέρειες αυτής της πρότασης θα γίνουν γνωστές μέσα στην εβδομάδα στη συνεδρίαση των προέδρων στο Λονδίνο, ωστόσο το Brexit θα είναι η πρώτη μεγάλη πρόκληση για τη Σουζάνα Ντίνατζ, η οποία θα αντικαταστήσει τον εκτελεστικό πρόεδρο της Πρέμιερ Λιγκ, Ρίτσαρντ Σκούνταμορ, που αποχωρεί τον επόμενο μήνα ύστερα από 19 χρόνια.
Η μείωση του αριθμού των ξένων παικτών είναι ασφαλώς μεγάλο ζήτημα, ιδιαίτερα για τις ομάδες που πρωταγωνιστούν στην Πρέμιερ Λιγκ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αναμένεται να έχουν οι Μάντσεστερ Σίτι και Τότεναμ που έχουν από 17 ξένους. Τσέλσι και Λίβερπουλ έχουν από 16, η Αρσεναλ 15 και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 14.
Οι γηγενείς παίκτες περιλαμβάνουν και αυτούς που έχουν θητεύσει τουλάχιστον τρία χρόνια σε ακαδημίες αγγλικών συλλόγων μεταξύ 16 και 21 χρονών. Ωστόσο, μετά το Brexit οι ομάδες δεν θα έχουν πλέον δικαίωμα να υπογράφουν παίκτες από την Ευρώπη αν αυτοί δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Ο Οουεν Τζόουνς, ειδικός στη νομοθεσία περί αθλητικής μετανάστευσης, υποστηρίζει ότι οι κορυφαίοι αγγλικοί σύλλογοι ανησυχούν για την επίδραση του Brexit καθώς ξέρουν πως δεν θα μπορούν πλέον να φέρνουν τον ίδιο αριθμό παικτών από άλλες χώρες.
Περιμένοντας
Η Πρέμιερ Λιγκ έχει υποστηρίξει πως η συμβολή των ξένων ποδοσφαιριστών στον ανταγωνισμό ήταν τεράστια, σημειώνοντας παράλληλα πως «περιμένουμε να δούμε ποιο θα είναι το πολιτικό και ρυθμιστικό πλαίσιο που θα ισχύσει μετά την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση».
Αν οι σύλλογοι δεν καταλήξουν σε συμφωνία με την ομοσπονδία, τότε θα πρέπει να μπουν στη διαδικασία να εξετάσουν το σενάριο στο οποίο όλοι οι παίκτες που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, για να πάρουν άδεια εργασίας, θα πρέπει πληρούν τα ίδια κριτήρια με αυτούς που είναι από τις υπόλοιπες χώρες.
Πάντως, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερίζα Μέι δήλωσε προχθές ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που δεν έχουν ακόμα λυθεί σχετικά με το Brexit.
Στο μεταξύ, αίσθηση έχει προκαλέσει η πρόταση του προέδρου της Τσέλσι, Μπρους Μπακ, για μπόνους 5,7 εκατ. ευρώ στον απερχόμενο πρόεδρο της Πρέμιερ Λιγκ, Ρίτσαρντ Σκούνταμορ. Μάλιστα έχει καλέσει όλους της συλλόγους που αγωνίζονται στην πρώτη επαγγελματική κατηγορία να προσφέρουν από 280.00 ευρώ. Σημειώνουμε ότι οι ετήσιες αποδοχές του Σκούνταμορ άγγιζαν τα 2,8 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά τη διάδοχό του Σουζάνα Ντίνατζ, η πρόσληψή της εγκρίθηκε χθες από τη Λίγκα και θα αναλάβει τα καθήκοντά της τον Ιανουάριο.